Motorola Q9h: nedotýkat se! (test)

Chcete chytrý telefon? Máme pro vás zajímavý tip. Nemá stylus ani dotykový displej, ale chybět vám to určitě nebude.
Kapitoly článku

Plnohodnotná klávesnice, téměř plná datová výbava a Windows Mobile 6, to jsou hlavní zbraně nové Motoroly Q9h. Pokud nemáte rádi dotykové displeje, ale mobilní okna vám vyhovují, možná je to smartphone právě pro vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klíčové vlastnosti

  • UMTS včetně HSDPA
  • 512MB microSD v balení
  • kvalitní konstrukce
  • perfektní klávesnice

Hlavní nedostatky

  • absence WiFi
  • systémový konektor
  • průměrný fotoaparát

Kingston_partner_small.jpg

Smartphonů s Windows Mobile nenajdeme mnoho, většinou se jedná o levnější modely, kterým ve výbavě na jejich dotykové kolegy přeci jenom něco chybí. Ne každý si tyká se stylusem, chytré telefony ovšem už dokázaly svou užitečnost, kdy chybějící funkci vyřeší instalace programu. Na našem trhu najdeme modelů s plnohodnotnou klávesnicí a Windows Mobile bez dotykového displeje poskrovnu, nová Motorola tedy bude zajímavým zpestřením.

Solidní placka

Při posuzování hardwarové stránky Motoroly musíme brát v úvahu její koncepci. Plnohodnotná QWERTY klávesnice se podepsala na šířce 67 mm a vynutila si otočení displeje naležato. Výška 118 a tloušťka 12 mm dávají ve výsledku sympatickou placku, která se svými 134 g sice není na nošení na krku, kapsu u saka ale neutrhne. Aby vzhled telefonu nepůsobil nudně, byly tvary pravidelného kvádru rozbity zaoblením a zkosením horní i dolní hrany.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádný drobeček, ale jeho tvary jsou zajímavé

Kolem celého telefonu se táhne lesklý černý lem. Regulátor hlasitosti se usídlil na pravé straně a mezi dvě obvyklé klávesy se vtěsnala ještě jedna, potvrzovací. Toto seskupení tak funguje jako Jog Dial u Sony Ericssonů, jenom místo kolečka máme tři tlačítka. Stejně jako u švédsko-finské konkurence najdeme i pod ním klávesu pro návrat zpět. Dlouhým stiskem potvrzovacího středu aktivujeme regulaci hlasitosti a stejným úkonem u návratové klávesy se dostaneme ke změně hlasitosti vyzvánění. Na opačné straně dole najdeme konektor sloužící pro připojení nabíječky, datového kabelu i sluchátek. U Windows Mobile obvyklé miniUSB bylo nahrazeno novinkou představenou dříve, se kterou se budeme u telefonů setkávat stále častěji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkční klávesy na pravém boku a nový konektor na straně druhé
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Vzhledově se sluchátka povedla, se zvukem je to už horší a hotové neštěstí je velký konektor vyčnívající z boku přístroje

Povrch zadní strany telefonu je tmavě šedý a matný. Spodní dvě třetiny tvoří jako obvykle kryt Li-Ion akumulátoru. V jeho dolní části najdeme průřez, kterým se na povrch derou zvuky hlasitého reproduktoru. Vzhledem k perfektní pevnosti celého telefonu zamrzí již z výroby nepatrná vůle krytu. Může jít ovšem o vadu konkrétního kusu, počet předchozích testerů a otevření útrob Motoroly neznáme.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod štěrbinou se skrývá velký reproduktor, pod tenoučkým plastovým krytek klasická kompozice baterie a SIM

Prostor nad místem baterie vyplňuje lesklé logo značky, nad kterým najdeme čočku fotoaparátu spolu s bleskem. Na samém kraji se schovává slot pro paměťové microSD karty chráněný plastovou krytkou. Aspoň tento zaběhlý zvyk zůstal nezměněn. Na horní straně, stejně jako na úplném vrchu té přední má telefon tenký průřez, který plní stejnou funkci jako jeho kolega na zádech Q9h. Schovává se pod ním reproduktor, tentokrát určený pro hovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Z fotografií to není úplně dobře patrné, ale mezí znáčkem Motoroly a vrchní hranou se táhne mezera, z níž vystupuje zvuk sluchátka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Krytka paměťové karty na svém místě drží pevně, ukotvení je pevné, jen tak ji neztratíte. Motorolu jsme otestovali s 1GB microSD našeho partnera fotomobilů - firmy Kingston. Nezaznamenali jsme žádný problém. K telefonu dostanete 500MB kartu i s redukcí na SD

Oběma palci

Displej otočený naležato asi nikoho nepřekvapí svým rozlišením 320 × 240 bodů ani 65 tisíci barev. Orientace naležato přijde vhod při brouzdání na internetu a v dokumentech, jeho čitelnost se nesnižuje ani na slunci. Okraj displeje volně přechází do části klávesnice, kde tvoří dvojici kontextových kláves, tlačítka domů, zpět, rychlý přístup k internetovému prohlížeči, ke zprávám a samozřejmě i dvojici zeleného a červeného sluchátka. Pro snazší orientaci hmatem jsou odděleny vyvýšeným gumovým předělem. Uprostřed této osmičky ovladačů najdeme kulatou čtyřsměrovou klávesu se samostatným potvrzovacím středem. Celé seskupení odvádí dobře svou práci, tlačítka se nepletou pod prsty, jak tomu občas je u KRZRů a jim podobným, ani odezvě není co vytknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnici od Motoroly bezpečně poznáte i potmě

Znakovou klávesnici tvoří 37 tlačítek ve čtyřech prohnutých řadách. Jednotlivé klávesy nejsou od sebe odděleny mezerou, díky jejich vypouklému tvaru to ani není potřeba. Každá nese kromě bílého znaku i sekundární symbol stejné barvy, číselná klávesnice je zvýrazněna modře. Podsvětlení se aktivuje pouze v případě nutnosti, což telefon pozná díky senzoru u pravého horního rohu čelní strany. Při nedostatku světla se jednotlivé znaky rozzáří světle modrou, stejně jako téčkové oddělení funkčních a lem tlačítka navigačního. Čísla jsou modrá také, jenom v tmavějším odstínu. Příjemně překvapí podsvětlené sekundární znaky, což u konkurence není vždy pravidlem.

Klávesnice se Motorole povedla, po chvilce cviku se na ní píše bez překlepů a svižným tempem (vzhledem k její velikosti). Velmi praktické jsou klávesy ve spodní řadě sloužící k rychlému přístupu ke kalendáři, kontaktům, multimédiím (Windows Media Player), fotoaparátu a hlasovému ovládání. Rozložení QWERTY rozdělí uživatele názorově na dva tábory podle jejich zvyku z počítače. Stejně tomu bude i případě posuzování umístění Shiftu a přeřazovače sekundárních znaků, kterého najdete pod áčkem, pro velká písmena je nutné použít tlačítko pod Enterem.

Motorola zvládne i diakritiku, její používání ale asi většina rychle zavrhne, protože zkracuje zprávy a psaní háčků i čárek zbytečně zdržuje. Potřebné znaménko nad znakem se realizuje jeho držením, telefon pak nabídne malou matici až devíti symbolů, kde uprostřed najdeme holý znak a kolem něj jeho alternativy. Druhou možností je stisk přeřazovače spolu s Shiftem a následný výběr požadovaného symbolu. Pokárání si zaslouží i místy nedotažené počeštění nabídek, snad se jedná jen o vadu testovacího vzorku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nedotažená lokalizace – nabídka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Psaní SMS – napsání znaku s diakritikou – zkrácená textovka
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Alternativní zadávání interpunkce a diakritiky

Témata článku: Motorola, , Motorola Q9h, Motorol, Test, Téčko, Zaběhlý zvyk, Dokonalý přehled, Togo, Zvolený profil, Motorola Q, Velký reproduktor, Prvotní nadšení, Motor