Motorola Q9h: nedotýkat se! (test)

Chcete chytrý telefon? Máme pro vás zajímavý tip. Nemá stylus ani dotykový displej, ale chybět vám to určitě nebude.
Kapitoly článku

K dokonalosti něco chybí

U Motoroly si vzali na mušku konektivitu opravdu důkladně. Vedle GPRS umí telefon i EDGE, UMTS a HSDPA. Prvotní nadšení z podporovaných bezdrátových technologií velmi rychle vystřídá zklamání z absence WiFi. To je totiž jediný komunikační kanál, který Q9h nezvládne, nepočítáme-li nepřítomnost archaického infraportu. Pro komunikaci s počítačem slouží přiložený USB kabel, postesknout si lze snad jen nad nemožností přepnout telefon do režimu Mass Storage.

Kromě obvyklé funkčnosti Bluetooth lze s Motorolou pomocí této technologie ovládat počítač. Stačí v nastavení povolit Bluetooth klávesnici, telefonem vyhledat počítač, spárovat a používat. Motorola nabídne tři různá rozložení ovladačů pro plochu, Windows Media Player a PowerPoint. Zvolený profil včetně grafického popisu, co které tlačítko telefonu ovládá, se zobrazuje na displeji. Pro snadné odesílání dat z telefonu přes Bluetooth je připravena utilitka, ve které se po výběru typu objektu zobrazí všechny dostupné v telefonu. Z nich stačí vybrat, zatrhnout a odeslat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládání počítače – plocha, Media Player, PowerPoint, přepínání mezi módy
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Dostupná videa k odeslání přes Bluetooth – podporované typy souborů

Aby se systém Windows Mobile 6 co nejvíce přiblížil svým větším počítačovým sourozencům, najdeme v Motorole balík softwaru Documents To Go. Ten obsahuje nástroje pro práci s dokumenty vytvořenými ve Wordu, Excelu, PowerPointu, poradí si i s pdf a archivy zip. Soubory Office dokáže i vytvářet, nemusíte tedy mít po jednom od každého typu v telefonu, jak tomu je u některých HTC. Otevřený soubor dokáže odeslat přes Bluetooth, připojit k MMS či e-mailu, je nutné ho ale nejdřív uložit. Ne všechny pdf soubory dokázala Motorola otevřít, u šťastného zbytku měla problém se správným zobrazováním češtiny. Malou výtku sklidí Zip To Go, který si sice poradí s archivem a bez problému jej extrahuje, opačný proces je mu bohužel cizí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Documents To Go – Zip To Go – dostupné archivy na kartě – obsah archivu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Otevření souboru – neuložený dokument se neztratí – možnosti jako na PC – Sheet To Go
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Slideshow ToGo –obsah snímku – Word To Go – Pdf To Go

Návrháři u Q9h věděli, že nejčastějším internetovým prohlížečem v mobilních zařízeních bývá Opera, proto ji najdete v Motorole už předinstalovanou. Větší bezpečnost má na starosti McAfee Virus Scan, který měl ovšem tendence neustále něco kontrolovat, i když měl všechny testy zakázány. Po obnovení továrního nastavení ho budete moci používat až po instalaci, která se provede při jeho prvním spuštění a následném restartu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
McAfee Antivirus

Motorola po softwarové stránce bude asi nejvíce doplácet na svou koncepci, tedy na absenci dotykového displeje. Většině programů je celkem jedno, jestli dané PDA obsahuje telefonní modul nebo ne, a nedělá mezi nimi rozdíly. Pokud ovšem budete chtít tento software nainstalovat do smartphonu, budete potřebovat speciální verzi, která nemusí být vždy dostupná.

Něco navíc

U Q9h se počítá i s multimédii. Vedle Windows Media Playeru má i správce médií, který zobrazí dostupné obrázky, videa, zvuky, hry a aplikace. U Windows Mobile jsme zvyklí na rychlou Javu, Motorola dosáhla výsledků jBenchmark 1.0 13173 a jBenchmark 2.0 718.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Správce médií – dostupné obrázky – možnosti
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Java manažer

Soukromí u videa či hudby z Media Playeru nebo jiného oblíbeného přehrávače zprostředkují dodávaná sluchátka. Ta mají ne zcela obvyklou konstrukci, obě pecky jsou na stejně dlouhých kablících. V místě jejich spoje najdete mikrofon schovaný v čtvercové krabičce, jejímž stiskem se aktivuje hlasové ovládání. Klip pro připnutí k oděvu postrádají, molitany nikoliv. Jejich přednes nijak nevybočuje z průměru, vzhledem ke konektoru, kterým jsou zakončena, se s nimi budete muset smířit, nebo audio u Motoroly oželet. Sluchátka nejsou jediným příslušenstvím, která spolu s telefonem najdete v krabici. Nabíječku a návod doplňuje datový kabel a 512MB microSD karta včetně redukce na plný SD formát

Fotoaparát na zádech smartphonu se chlubí dvěma megapixely. Rozlišení lze vybírat ze čtyř – 1600 × 1200, 1280 × 960, 640 × 480 a 320 × 240 bodů. Jas upravíte v sedmi krocích, u vyvážení bílé je k dispozici šestice nastavení. Blesk při své aktivaci svítí neustále, máte tedy dokonalý přehled o tom, jak bude výsledný obrázek vypadat. Dlouhodobější svit se ovšem může podepsat na baterii. Osminásobný digitální zoom má čtyři polohy, kvalitou vás ovšem k používání asi nepřesvědčí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí fotoaparátu

Za slunečného dne jsou fotky obstojné, se zhoršujícími se světelnými podmínkami jejich kvalita rapidně klesá. Motorola je sice zařízení určené primárně na práci, spousta uživatelů bude fotoaparát ignorovat, to ovšem neznamená, že by nemohl být lepší. Třeba u Sony Ericssonu P1i (také spíše pracovní nástroj) dopadly fotografie úplně jinak. Vzhledem ke kvalitě výsledných obrázků absence krytky čočky není až takovým zklamáním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Ukázkové fotografie
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Detaily a makro

U natáčení videa lze vybírat ze tří velikostí - 320 × 240, 176 × 144 a 128 × 96 bodů. Vzhledem k rozlišení té největší zůstane asi většina nahrávek na kartě pro případné přehrání přímo v Motorole, pro počítač by to chtělo aspoň VGA.

Ukázkové video: klip01  klip02

Téměř stoprocentní

Po hardwarové stránce lze Motorole vytknout jen máloco. Dobře čitelný displej, pevná konstrukce, perfektní klávesnice, snad jen sluchátka by mohla mít vlastní konektor a na postu toho datového bychom raději viděli miniUSB. Windows Mobile se všemi svými klady a zápora nechť si ohodnotí každý sám, s Operou šetří Motorola čas, protože většina uživatelů by si ji stejně nainstalovala, Documents To Go jsou díky možnosti vytvářet nové dokumenty ještě použitelnější než u konkurence.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Velkou škodou je absence WiFi. UMTS a HSDPA provozuje u nás jenom O2, takže zákazníci zbylých dvou operátorů jsou odkázáni maximálně na EDGE. Přitom určitě mnozí z nich mají přístup k nějakému přístupovému bodu. A na kolik si Motorola svůj model Q9h cení? V internetových obchodech ho seženete za cenu kolem jedenácti tisíc korun. Pokud vám nevadí chybějící bezdrát a vyhovují Windows Mobile bez dotykové obrazovky, nelze než smartphone doporučit. Za svoje peníze dostanete kvalitní hardware a po softwarové stránce je tu stále možnost instalace produktů třetích stran.

Témata článku: Motorola, , Motorola Q9h, Motorol, Zaběhlý zvyk, Zvolený profil, Dokonalý přehled, Prvotní nadšení, Téčko, Motor, Velký reproduktor, Motorola Q, Togo, Test