Motorola Razr V3: absolutní vrchol luxusu (velký test)

Má kovové kryty – tloušťku 14 milimetrů – obrovský displej – plochou klávesnici, jakou jsme ještě neviděli. K tomu všemu je Motorola Razr V3 špičkově vybavený mobilní telefon. Nenechte si ujít první českou recenzi doplněnou více než 120 obrázky.

K dispozici je pět vyzváněcích profilů, v nichž lze různým událostem přiřadit různé zvuky. Nemáte zde ale úplně volnou ruku – například v profilu vibrace nezvolíte skoro nic. Filtrování hovorů například podle skupin Motorola také nepodporuje.


Nabídka vyzváněcích profilů; všimněte si netradiční volby Zvonění, pak vibrace

V nabídce vyzváněcích melodií najdete klasické zvuky, kterými Motorola děsila snad už před deseti lety, ale také moderní vícehlasé melodie. Do paměti telefonu lze navíc nahrát soubor MP3 a použít ho jako vyzvánění. To je výborná vlastnost – mobil prostě hraje a zpívá. V případě souborů MID Motorola nabízí čtyřiadvacetihlasou polyfonii, s vestavěnou aplikací MotoMixer můžete vyzvánění také upravovat.


Přehled vyzváněcích melodií • přehrávání MP3

Zprávám, nic nechybí, ale...

Motorola V3 Razr si rozumí s textovkami, zprávami MMS i e-maily a k tomu ještě nabídne aplikaci pro rychlé zasílání zpráv. Nabídku lze stejně jako hlavní menu poskládat podle vlastních potřeb a dostanete se do ní stisknutím vyhrazeného tlačítka (to dřív Motoroly neměly).


Nabídka pro práci se zprávami • možnosti při tvorbě nové zprávy

Pro rychlé psaní je zde český slovník iTap. Pokud zná slova, která píšete, práce s ním je příjemná a rychlá – mnohdy dokonce stačí napsat jen prvních pár znaků a potvrdit nabízený výraz. Slovník ale často vymyslí nesmyslné kombinace písmen místo zcela běžných slov a potom ho musíte učit. To však jde pomalu. V textových zprávách se slovník iTap občas snaží psát s háčky a čárkami, které spotřebují víc místa a do jedné SMS se s nimi vejde jen sedmdesát znaků.

 Píšeme textovku

Těžko psát něco o kapacitě paměti na přijaté SMS. Testovací vzorky Motorol, které míváme v redakci k dispozici, většinou nabízejí paměť v řádu desítek zpráv, ve finálních produktech se přitom ukládají jen odchozí textovky. Stejné je to i teď – v Razru je paměť pro SMS, ovšem co bude v prodejních kusech, to nedokážeme určit.

Doplněno: podle vyjádření Motoroly pamět pro příchozí textové zprávy v Razru bude.

Motorolám se občas vyčítal zdlouhavý postup při práci s textovkami, proto se podívejte, jak vypadá posílání u Razru. Stisknu tlačítko vyhrazené zprávám a volím Nová zpráva – Nová SMS. Napíšu zprávu, tlačítkem OK telefonu řeknu, že ji chci odeslat. Nyní mohu zvolit, že chci přímo zadat telefonní číslo, nebo ho vyberu ze seznamu (opět se hledá jen podle prvního znaku). Na závěr ještě vše potvrdím. Možná to vypadá složitě, ale nejde o nijak zdlouhavý postup. Zprávu lze poslat rovnou i na čísla v přehledech volaných, zmeškaných a přijatých hovorů.

Editor multimediálních zpráv je jednoduchý, do textu lze vkládat obrázky, hlasový záznam, zvuk, video nebo vizitku. Můžete také použít několik předpřipravených šablon, zpráva může být i vícestránková, u každé části lze nastavit čas.

Vestavěný program pro rychlé zasílání zpráv vyžaduje server na straně operátora nebo nezávislého poskytovatele. V současné době známe jen jedno přípojné místo, Yamigo.com, kde lze ale spíš jen testovat než službu prakticky využívat. Další informace o této možnosti jsme připravili do staršího článku.

Klient pro instant messaging

Razr nabízí i e-mailový prohlížeč – stejný jako na ostatních Motorolách. Lze pracovat jen s jednou e-mailovou schránkou, nastavení je ale poměrně podrobné, lze dokonce použít zabezpečený přenos SSL. Prohlížeč bohužel neumí pracovat s hlavičkami, tahá rovnou celé zprávy; trochu pomůže možnost nastavení maximální velikosti e-mailu. Telefon si moc nerozumí s českými znaky, nezobrazí korektně ani zprávy v HTML. Pro další podrobnosti týkající se e-mailového prohlížeče vás odkážu na recenzi Motoroly V600, kde najdete v tabulkách všechny potřebné parametry.

Fotoaparát: žádný megapixel

Objektiv vestavěného fotoaparátu je na čelní ploše nad malým displejem. Po rozevření telefonu se dostane dozadu a je dostatečně vysoko na to, aby jej nebylo možné clonit prstem.

Klepněte pro větší obrázek Kaplička s objektivem fotoaparátu

Fotoaparát dokáže fotit v nejvyšším rozlišení 640 × 480 bodů; Motorola už do Razru měla dát spíš megapixel. V nastavení lze vybrat ještě dvě menší rozlišení. Možností nastavení je hodně: lze používat digitální zoom (jde ale jen o výřez, takže to neuznáváme), ovládat expozici, jsou zde režimy vyvážení bílé.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Normální a noční režim

Fotografie jsou pouze průměrné. Na displeji telefonu vypadají docela dobře, na obrazovce počítače to ale není žádná sláva. Oproti jiným fotomobilům se zde často objevují světelné skvrny. Vinu za ně dávám krycímu sklíčku objektivu, na kterém se podle mého názoru láme světlo. Prohlédněte si ukázkové obrázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tři ukázky efektu, o kterém jsem psal v předchozím odstavci

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další ukázkové obrázky; zeď je opravdu růžová, zde Motorola nezkresluje


Další kapitola probere funkce pro organizaci času, zábavu a mobilní datové přenosy. Je v ní také závěrečné zhodnocení telefonu s plusy a minusy

Témata článku: Motorola, , , , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola V600, Nokia 8910i, Vrchol, Motorola Razr +, Problém stejný, Motorol, Razor, Velký test, Velký, Ráz, Složitý telefon, Solitér, Motor, Zvláštní zvonění, Hranatý telefon, Absolutní vrchol, Konstrukční prvek, Lux, Výborná vlastnost