Motorola Razr2: nová štika mezi Razry

Motorola včera představila nový Razr2. Zaujme dvěma QVGA displeji a špičkovou výbavou v čele s HSDPA.

Když Motorola uvedla na trh první tenké véčko s označením Razr, asi ani netušila, že tím vytvořila novou legendu, z které budou těžit prakticky všechny její budoucí telefony. Model Razr V3 zaznamenal obrovský prodejní úspěch a Motorola se také díky němu udržela na pozici světové dvojky mezi výrobci mobilních telefonů.

x RAZR2 V8 01.jpg x RAZR2 V8 03.jpg x RAZR2 V8 05.jpg x RAZR2 V8 02.jpg x RAZR2 V8 04.jpg
Motorola Razr2 V8

První Razr na svého nástupce nemusel dlouho čekat, americký výrobce uvedl přímo několik telefonů, které z této legendy vycházely. Jednalo se například o modely V3i, V3x a V3xx. Posledním Razrem, který je momentálně v prodeji je Razr V6 maxx.

Razr na druhou

Motorola ale neusnula na vavřínech a včera představila dalšího pokračovatele v této nekonečné řadě tenkých véček. Nese jméno Motorola Razr2, přičemž dvojka má znamenat exponent „na druhou“. Aby americký výrobce oslovil co největší masu potenciálních zákazníků, bude se Razr2 nabízet v několika verzích. Všechny verze budou mít prakticky shodný design, rozdíl bude zejména v podporovaných sítích. Základní model Razr2 V8 si poradí jen se sítěmi GSM na frekvencích 850/900/1800/1900 MHz, v kterých zvládne datové přenosy GPRS a EDGE v třídě 12. Díky absenci podpory sítí třetí generace je jeho tloušťka nejmenší, jen 11,9 mm. To je o dva milimetry méně než u původního Razru. Půdorysné rozměry pak činí 103 × 53 mm.

x RAZR2 V9 00.jpg x RAZR2 V9 01.jpg x RAZR2 V9 04.jpg x RAZR2 V9 03.jpg x RAZR2 V9 02.jpg
Motorola Razr2 V9

Druhým Razrem2 bude model V9. Ten navíc nabídne právě podporu UMTS včetně nástavby HSDPA. Nebudou tedy chybět videohovory a nezapomnělo se ani na pomalejší EDGE ve třídě 10. Podpora UMTS je ale vykoupena větší tloušťkou, která činí 13,3 mm. Ostatní rozměry jsou stejné jako u modelu V8. Třetí Razr2 nese označení V9m a nabídne podporu sítí CDMA EV-DO, takže se s ním u nás nesetkáme.

Dva špičkové displeje

Designově se novinka příliš neliší od zaběhnutého vzhledu. Plochá vyleptaná klávesnice i další typické designové prvky zůstaly zachovány. Nový Razr ale přišel o jeden ze hlavních rysů těchto véček – tzv. „bradu“ pod klávesnicí. Dolní okraj spodní části telefonu je jen mírně vystouplý a okraje obou křídel dosedají přímo nad sebe. Vysoká pevnost telefonu bude zaručena rámem z nerezavějící oceli. Kovový bude také přední kryt, zádní stranu tvoří plast s patentovanou povrchovou úpravou Soft Touch, kterou již známe z jiných telefonů od Motoroly.

x RAZR2 V9m 00.jpg x RAZR2 V9m 02.jpg x RAZR2 V9m 03.jpg x RAZR2 V9m 01.jpg
Motorola Razr2 V9m

U zavřeného telefonu na první pohled zaujme obrovský vnější displej, který je díky dvoupalcové úhlopříčce největším vedlejším displejem na současném trhu v této kategorii telefonů. Nabídne rozlišení 240 × 320 bodů a podporu 262 tisíc barev. Aktivní TFT technologie zaručí vysokou kvalitu zobrazení. Displej bude před poškozením chráněn tvrzeným sklíčkem, které nebude snadné poškrábat. Aby byly velké rozměry hlavního displeje opodstatněné, bude na něm možné číst zprávy a přímo na ně odpovídat předpřipravenými texty nebo s jeho pomocí ovládat hudební přehrávač. K tomuto účelu jsou také určeny tři senzorové klávesy umístěné přímo pod ním. Vnitřní displej se od vnějšího liší jen nepatrně většími rozměry. Jeho úhlopříčka se zvětšila na 2,2 palce. Ostatní parametry zůstaly zachovány.

Integrovaný fotoaparát, nacházející se nad vnějším displejem, má rozlišení dva megapixely. Automatické zaostřování mu bohužel chybí. Nabídne alespoň osminásobný digitální zoom. Rozlišení videa zůstalo bohužel na hodnotě 176 × 144 bodů. Další multimediální výbava zahrnuje hudební přehrávač, který bude možné synchronizovat s aplikací Windows Media Player 11 ve vašem počítači. Správa hudebních souborů se tak značně usnadní. Telefon nabídne díky Bluetooth profilu A2DP poslech přes bezdrátová stereofonní sluchátka. S multimédii také souvisí streamovaný přenos a sdílení audio a videozáznamů.

Karty nahradí velká vnitřní paměť

Motorole Razr2 V8 bude překvapivě chybět slot na paměťové karty. Tento nedostatek ale bude vykompenzován velkou vnitřní pamětí. Telefon by se měl prodávat ve dvou verzí – s vnitřní pamětí 512 MB nebo 2 GB. Razr V9 již slot pro paměťové karty microSD mít bude, a tak jeho vnitřní paměť nabídne „jen“ 45 MB. Pro rychlý přenos dat bude možné obě verze tohoto Razru propojit s počítačem přes USB 2.0. K dispozici bude konektor microUSB i USB Mass Storage.

Kromě dalších funkcí jako je HTML prohlížeč Opera 8.5 s vyhledávačem od Googlu či e-mailový klient v telefonech najdete také funkci CrystalTalk, která při zvýšeném okolním hluku automaticky zvýší hlasitost reproduktoru telefonu, aby volající dobře slyšel druhou stranu. Velkým vylepšením by ale mělo být hlavně nové uživatelské prostředí postavené na systému Linux. Motorola slibuje zjednodušení a zrychlení uživatelského prostředí i některých běžných funkcí. Přinést by mělo také hlasového průvodce, který pomůže při procházení nabídky nebo přečte přijatou zprávu. Osobně jsem velmi zvědavý, zda se dočkáme jiných ikonek v hlavní nabídce a možnosti trvale zapnout doručenku zpráv.

Úspěch takřka zaručen

Nový Razr má všechny předpoklady k tomu, aby se z něj stal další úspěšný prodejní hit. Skvěle vypadá, má malou tloušťku, používá hodnotné materiály a nabídne špičkovou výbavu podtrženou novým uživatelským prostředím. Pokud se Motorole podaří konečně vypořádat s některými nectnostmi, které její telefony provázejí již dlouhá léta, mohli by o novém Razru začít uvažovat i ti uživatelé, kteří telefonům tohoto od amerického výrobce zatím nepřišli příliš na chuť.

Motorola Razr2 by se měla na trhu objevit ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Její cena zatím nebyla stanovena.

Motorola Razr2 ve zkratce:

  • rozměry: Razr2 V8: 103 × 53 × 11,9 mm, Razr2 V9: 103 × 53 × 13,3 mm
  • sítě a datové přenosy: GSM (850/900/1800/1900 MHz), GPRS/EDGE, Razr2 V9 navíc UMTS a HSDPA (až 3,6 Mb/s)
  • vnější displej: rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 2 palce
  • vnitřní displej: rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev, aktivní TFT, úhlopříčka 2,2 palce
  • paměť: Razr2 V8: vnitřní paměť 512 MB nebo 2GB, Razr2 V9: vnitřní paměť 45 MB + slot na paměťové karty microSD
  • fotoaparát: 2 Mpx, 8× digitální zoom, natáčení videa v rozlišení 176 × 144 bodů,
  • konektivita: Bluetooth 2.0 s profilem A2DP, USB 2.0 s USB Mass Storage, konektor microUSB
  • hudební funkce: přehrávání MP3, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA, připojení Bluetooth sluchátek, ovládání přehrávače klávesami pod vnějším displejem
  • další funkce: nové uživatelské prostředí založené na Linuxu, e-mailový klient s POP3 a IMAP4, Java MIDP 2.0, přehrávání videa H.263, H264 a MPEG4, přehrávání streamovaného videa, technologie CrystalTalk, HTML prohlížeč Opera 8.5, synchronizace MS Active Sync a MotoSync, videohovory (jen Razr2 V9)
  • baterie a výdrž: Razr2 V8: 770 mAh, pohotovostní režim 280 hod., doba hovoru 500 min., Razr2 V9: 950 mAh
Diskuze (37) Další článek: Motorola Rizr Z8 půjde do měsíce na trh

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V6 Maxx, Motorola Razr2 V8, Motorola Razr2 V9, Úspěšný prodej, Ráz, Razer, Velká vnitřní paměť, Původní razr, Vysoká pevnost, Mez, Motor, Motorol, Štika, Motorola Razr +, Nov, Razry