Motorola Razr2 V8: Nejostřejší žiletka

Nejnovější pokračovatel v řadě telefonů Razr přináší spousty inovací. Začala Motorola naslouchat uživatelům?
Kapitoly článku

Hlavní displej a nabídka – vše jinak

Jak už jsem napsal, vnitřní displej telefonu není o mnoho větší než ten vnější. Přesné rozměry jsou 45 × 34 mm a další parametry jsou už pak shodné s druhým displejem. U displeje můžete regulovat dobu podsvícení, určit za jak dlouho se objeví spořič nebo nastavit jas. I když si celkově na kvalitu displeje nemohu stěžovat, určitě zamrzí, že není ještě větší. Jen se podívejte na fotky, kolik volného místa se všude kolem něj nachází!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Razr2 tenký a elegantní, jen displej mohl být větší

Na mnohem větší problém jsem ale narazil, jakmile jsem s telefonem vyšel ven. Teprve v té chvíli jsem si pořádně uvědomil, že displej je schovaný pod sklíčkem, na kterém je vidět každý otisk prstu. Když se to skombinuje s ostrým slunečním světlem, nemáte šanci na displeji vidět skoro nic.

Důkladný průzkum si ale zaslouží hlavně pohotovostní displej a hlavní nabídka, protože tady se toho měnilo opravdu hodně. Na úvodním displeji sice vidíte stále čtyři ikony pro rychlý přístup k důležitým funkcím (dají se změnit nebo úplně vypnout), něco podobného ale Motorola vyhradila i pro levé kontextové tlačítko, pod kterým se skrývají další zajímavé možnosti – zamknete klávesnici, spustíte foťák, upravíte profily nebo rychle nastavíte alarm. Výběr považuji za velmi dobrý, přesto je škoda, že si nemohu sám zvolit, co se bude pod levým kontextovým tlačítkem ukrývat.

Další změna se týká hlavní nabídky. Ta prošla (konečně!!) proměnou a oproti dřívějšku vypadá naprosto skvěle. Hlavní menu můžete mít uspořádanou buď jako seznam, nebo jako mřížku devíti graficky zcela proměněných ikon. Po najetí na konkrétní symbol proběhne krátká animace a dole začne rolovat textový popisek. Ty jsou bohužel občas trochu moc dlouhé, takže nápis rovnou nevidíte celý. Ikony v hlavní nabídce si můžete přeskládat podle libosti, přesouvat je do jiných složek, nebo si rovnou vytvořit složku novou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Výchozí obrazovka inovovaného systému
Klepněte pro větší obrázek 
Pro srovnání: vnější displej se stejným grafickým motivem i rozlišením

Podnabídky už jsou pouze textové, označené čísly, které vám tak mohou sloužit jako klávesové zkratky. Font písma taktéž prošel změnou, je každopádně mnohem lépe čitelný. Občas se sice stane, že se popisek nevejde na celý řádek a opět se musíte spolehnout na rolování, ale jedná se spíše o výjimku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Některé základní nabídky a očíslované položky podnabídek

Adresář o vás ví všechno

Pro telefonní seznam zůstalo vyhrazeno 3,4 MB z paměti, umožňuje řazení podle jména nebo příjmení. Současně se ukazují údaje ze SIM karty i paměti telefonu. Při zadávání kontaktu ale jinak Motorola myslela snad úplně na vše. K dispozici máte několik čísel, různé e-mailové i poštovní adresy, vyplňovat můžete informace o příbuzných, nahrát si hlasovou poznámku či vytvořit hlasové vytáčení. Samozřejmostí je přidávání obrázků a vybrané melodie, ovšem nejenom pro vyzvánění, ale také pro SMS! Podobnou vychytávku zatím mnoho mobilních telefonů neumí. Velmi příjemná je možnost zadat datum narozenin a výročí a k tomu rovnou i alarm k zadanému datu. Za nejoriginálnější položku ale stejně považuji znamení zvěrokruhu, je jen otázkou času, kdy ke kontaktu budete moci vyplňovat i velikost bot, případně počet nemanželských dětí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontakty a vyčerpávající seznam detailů 

Motorola u telefonního seznamu pochopitelně umožňuje i synchronizaci, CD se softwarem najdete rovnou v základním balení. Nejsem si úplně jistý, ale mám dojem, že se tento program musel dříve za poměrně drahé peníze dokupovat, u Razru2 vám tato investice odpadne. Se samotným software jsem ale měl poměrně velké starosti. Na jednom počítači se nedokázal telefon vůbec iniciovat, na druhém se sice v synchronizačním programu Motorola objevila, ale tvrdošíjně odmítala přes kabel synchronizaci provést. Štěstí měl pouze kolega, kterému synchronizace bez problémů běžela prostřednictvím bluetooth.

V průběhu hovoru je zvuk čistý a to stejné platí i pro případ, kdy se rozhodnete použít hlasitý odposlech. Výhrady bych ale měl k celkové hlasitosti – na rušné ulici vám ani maximální hlasitost nemusí stačit, telefon patří k těm tišším. Průběh hovoru si můžete nahrávat, na konci nechybí informace o jeho délce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všechny hovory se ukládají pohromadě do registru hovorů, pokud chcete nějaký konkrétní výpis, musíte použít filtr.

Zprávy pro každého

V nabídce zpráv najdete ty textové, multimediální a nezapomnělo se ani na e-mail. Pro SMS a MMS je nabízen pouze jeden editor, jakmile do textovky přidáte obrázek, jednoduše se změní na MMS. Na multimediální zprávu můžete přepnout i manuálně. Při zadávání textu se vám snaží pomáhat slovník iTap. Ten kromě odhadování slov zvládá i učení těch nových.

Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej využijete i při čtení zpráv. Praktické
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro psaní už je pochopitelně nutné telefon otevřít

E-mail nabízí nastavení více schránek, aplikace umí kontrolovat schránky v zadaných časových intervalech a zvolit můžete i to jak velký e-mail se do mobilu stáhne. Vybrat pochopitelně můžete pouze záhlaví. Při odesílání nechybí ani volby známé spíše s počítačového Microsoft Outlooku – necháte si zaslat potvrzení o doručení i přečtení vaší zprávy.

Základem organizačních funkcí je dobře zpracovaný kalendář. Na výběr je třináct různých typů událostí, pro které nechybí například zadávání alarmu. Motorola dokonce nabízí přizpůsobení alarmu podle aktuálního profilu, či upozornění libovolným zvukem. Všechny události zvládají opakování. Dny, ke kterým máte v kalendáři něco přiřazeno se rovněž označí barevně, na něco zapomenout se vám stane jen těžko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Organizace času ala smartphone
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úkolovník tak trochu dubluje funkce kalendáře. Kromě samotného popisku totiž ještě zadáváte datum a přidat se dá i priorita. Nejdůležitější organizační funkce doplňuje budík – ten také nabízí opakování a hodí se i nezávislé nastavení hlasitosti bez ohledu na profil. Další organizační funkce představují poznámky, světový čas nebo třeba kalkulačka.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Pro větší přehled v samotném telefonu slouží správce souborů. Vaše data rozdělí podle typu, tj. na obrázky, zvuky, videa atd.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V telefonu najdete také několik javových aplikací. Jejich velkou předností je, že dokáží fungovat i na pozadí. Po stisku tlačítka s červeným sluchátkem se vás telefon jednoduše zeptá, zda-li chcete aplikaci vypnout, nebo pouze pozastavit

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Z užitečných aplikací v telefonu dále najdete program pro zálohu vašich textových zpráv, nebo velmi jednoduchého cestovního průvodce. Pro jeho využití je ale nezbytné připojovat se na internet a tudíž i platit za stažená data. Dále je zde kalkulačka, diktafon a nezbytná hra, populární sudoku

Témata článku: Motorola, , , Motorola Razr, Motorola Razr2 V8, Libovolný zvuk, Motorol, Motorola Razr +, Krátká animace, Nový prvek, Motor, Textový popisek, Matný kov, Žiletka, Razer, Velký e-mail, Ráz, Spodní polovina, Celá platforma