Motorola Talkabout 191: test šikovného lowendu (test)

Motorola Talkabout 191 je opravdu zajímavý mobil. Známé mobily této značky příliš nepřipomíná - jde totiž o kousek vyvinutý ve spolupráci s asijským Acerem. Přitom nejde o žádného levobočka. Je to velmi dobrý mobil s mnoha funkcemi, který překvapí svojí malou velikostí a precizním zpracováním.

Když jsem vzal Talkabout 191 poprvé do ruky, byl jsem nadmíru překvapen. Mobil má hladký povrch s perleťovými odstíny modré a stříbrné. I když jej pořádně stisknete a zkusíte zkroutit, nikde nic nevrže, protože provedení je velmi kvalitní. Až se mi tomu nechce věřit, když si vzpomenu na model T192, případně další mobily této značky. Baterie je napevno připevněna k zadnímu krytu a i uchycení je velmi dobře vyřešeno, což mě jen utvrzuje v tom, že mobil nezačne vrzat a skřípat ani po několika měsících používání.

Poznámka: Barevných provedení má Motorola k dispozici samozřejmě více, a to, jaké se budou prodávat u nás, záleží na tom, jaké si objednají distributoři a operátoři.

To, že se mobil odlišuje od ostatních modelů značky Motorola, poznáte poměrně snadno - stačí, když se podíváte na displej v pohotovostním stavu a do menu. Všechno je jiné, stejně, jako byl odlišný model T205, který rovněž pocházel z asijské provenience. Mobil je příjemně malý, ani anténa nijak nevadí, není to žádný nevzhledný klacek. I když mobil váží těsně pod sto gramů, v ruce se zdát o něco těžší, než by vzhledem ke své velikosti měl být.

 

 

Ač se to nezdá, mobilek je opravdu malý a anténa mu nijak nevadí.

Umí i pět řádků

I když je mobil opravdový prcek, na displeji zobrazí až pět řádků; rozlišení displeje je velmi vysoké, 98 x 64 bodů, což je srovnatelné např. s Nokií 6310. V pohotovostním režimu se tak na něj vejde klasický stavový řádek (nabití baterie, síla signálu), který na rozdíl od většiny Motorol po vstupu do menu zmizí, dále název operátora, datum, čas a význam funkčních kláves. Podsvícení je světle zelené a jeho intenzita je dostačující. Displej je tak dobře čitelný jak v šeru, tak v dokonalé tmě.

Jediné, co lze displeji vytknout, je horší čitelnost v pokojových podmínkách bez zapnutého podsvícení - zde podle mého názoru kralují Ericssony. V menu si můžete nastavit dobu, po které se podsvícení vypne - 15, 30 a 60 sekund, stejně jako jej vypnout zcela. Kontrast bohužel měnit nelze, hned bych si ho trošku stáhnul.

Poznámka: Mimochodem, mobil neumí zobrazit název sítě Oskar, místo toho vidíte na displeji jen CZ 03.

 

Klávesničko, klávesničko, kdo v tobě přebývá

Dostávám se k největšímu problému tohoto malého mobilu, kterým je ještě menší klávesnice. Tlačítka jsou opravdu „pidi“ a navíc tak nahuštěná vedle sebe, že je všechny zakryjete i malým palcem. Opravdu, občas mi dělalo problémy při pokusu o rychlejší psaní textovek trefit se na tu správnou klávesu; nejčastěji jsem mačkal hvězdičku místo sedmičky. Při psaní je dobré se soustředit a nejlépe držet mobil obouruč (jedna ruka drží, druhá píše). I kurzorová klávesa, která slouží k pohybu v menu nebo v editoru, je docela maličká; zde naštěstí nehrozí, že byste si spletli směr.

Pod displejem jsou navíc dvě funkční klávesy, které slouží pro pohyb v menu (o úroveň vpřed a zpět) a zároveň umožňují rychlý přístup do telefonního seznamu a menu zpráv v pohotovostním stavu. Mezi nimi je pak klávesa menu, jejíž význam je jasný. Kromě vstupu do menu ji lze použít jako návratovou klávesu z několikáté podúrovně menu zpět do hlavní nabídky.

   

Tlačítka jsou docela prťavá, jejich podsvícení je ale postačující.

Menu: zorientujete se rychle

Poměrně originálně je řešeno menu mobilu. Hned, jak vstoupíte do základní nabídky, uvidíte na jednom displeji osm ikon všech hlavních položek; hlavní nabídkou se tudíž nijak nelistuje. Aktuální ikona je zobrazena inverzně, animuje se a její popis najdete na řádku pod ikonami. Další úroveň je už standardní, položky menu se vypisují textově pod sebou, přičemž využity jsou jen dva řádky; písmo je velké a neproporcionální, takže ani na řádek se mnoho písmen nevejde. Delší texty tak rolují, což zvyšuje nepřehlednost. Menu se jinak ovládá dobře, nenarazíte na žádnou nelogičnost.

Hlavní menu je grafické a přehledné.

Stejně jako všechny mobily Motorola má i T191 vlastní menu, v němž se nachází nejčastěji používané položky. Do něho se dostanete stiskem klávesy nahoru nebo dolů v pohotovostním stavu a najdete v něm devět položek. Můžete si ho samozřejmě upravit a dokonce nastavit, na jaké pozici daná funkce bude. Pokud je např. na pozici pět seznam doručených zpráv, stačí stisknout šipku dolů, pětku a jste v něm.

Babičko, kdepak jsi?

Jak jsem psal už výše, pro rychlé zavolání slouží levá funkční klávesa pod displejem. Do nabídky seznamu však musíte z menu; položka Telefonní seznam je na prvním místě. Mobil má vlastní paměť na 100 čísel, jedno jméno uložené v paměti může mít až 13 znaků. Seznam je zobrazen vždy po jednom jménu, u něhož zároveň vidíte uložené číslo; raději bych uvítal seznam se třemi jmény po sobě, což by usnadnilo orientaci.

Vidíte vždy jen jedno číslo v seznamu. Jednička značí,
že číslo je uloženo na SIM; když je u knížečky malá dvojka,
je číslo uloženo v paměti mobilu.

Kontakty v paměti lze dělit do skupin volajících, stejně tak jim lze přiřadit hlasovou jmenovku; seznam není vícepoložkový, což se u mobilu této kategorie dá předpokládat. Záznamy ze SIM lze kopírovat po jednom i hromadně do mobilu, to samé je možné i naopak. Pokud v seznamu najedete na jméno, k němuž je uložen hlasový záznam, automaticky se přehraje.

Co mě ale opravdu potěšilo, jsou skupiny volajících v pravém slova smyslu tak, jak byly kdysi definovány mobily Nokia. Každá ze čtyř skupin může mít vlastní vyzvánění, zapnuté či vypnuté vibrace a dokonce přiřazenou ikonu; ta je sice malinká, ale bezpečně z ní poznáte (když máte v profilu třeba vypnuté zvonění), zda volá někdo z rodiny nebo z kolegů. Sice není možné v profilech jednotlivé skupiny filtrovat, ale to bych chtěl po mobilu této kategorie asi příliš.

Rozporuplné textovky

Textové zprávy asi budou největší zádrhel jinak skvělého mobilku. Jak jsem psal už výše, klávesy jsou titěrné a velmi blízko sebe. Než se naučíte psát bez přehmatů, chvíli to potrvá. Pokud zmáčknete tutéž klávesu velmi rychle za sebou, častokrát se stane, že se druhé písmeno nenapíše; chcete-li tak psát další písmena na témž tlačítku, mačkejte jej pomalu. Tehdy budete mít jistotu, že na tři stisky sedmičky napíšete „r“ a ne „q“.

Při psaní textovek máte k dispozici dva řádky, přičemž na řádek se vejde 13 písmen. Písmo je bohužel neproporcionální a navíc má podivný font, takže grafický dojem z textu je slabý. Velká a malá písmena a režim číslic přepínáte podržením nuly, z menu pak můžete vybrat ikonu (smajlík), která se do zprávy vloží jako sled znaků tak, jak smajlíky známe. Mobil podporuje rychlé psaní textovek iTAP, ovšem nikoliv v češtině. Textovky mohou být dlouhé až 765 znaků, přičemž pod editačním okýnkem vidíte počet napsaných znaků lomeno maximální počet. Mobil nemá vlastní paměť na SMS.

Zvláštní je chování editoru při přepnutí na velká písmena. Pokud se přepnete podržením nuly, zároveň napíšete mezeru. To není dobré zejména na začátku textovky, protože editor začíná s kurzorem přepnutým na malá písmena. Pokud ale tuto přebytečnou nulu smažete, přepne se editor do režimu malých písmen. To se ale kupodivu stane jen tehdy, mažete-li první znak zprávy; jindy nikoliv. Není tedy možné napsat textovku začínající velkým písmenem, aniž by jako první znak byla nula. Opravdu podivné. Stejně jako to, že editor nelze ukončit bez toho, aniž byste smazali všechna písmena zprávy; červené tlačítko editor ukončit neumí a pokud ho podržíte déle, mobil se rovnou vypne.

Stačí vám jen dva řádky pro psaní SMS a pár znaků na řádku? Mně ne.

Rolničky, rolničky, kdopak vám dal hlas?

Motorola T191 podporuje profily vyzvánění, kterých je celkem šest - obecný, tichý, schůzka, venkovní, sluchátka a osobní. Profil sluchátka se aktivuje jen tehdy, pokud připojíte k mobilu bondovku. Každý profil lze upravit, měnit můžete styl vyzvánění: pouze zvonění, pouze vibrace, vibrace a pak zvonění, vibrace se zvoněním a ticho. Kromě možnosti nastavit si jednu z 32 melodií (pět z toho je vlastních a můžete si je složit) lze měnit i zvuk příchozí textovky celkem z pěti různých možností. Přepínání profilů je pak standardně nastaveno v rychlém menu, kde si ho můžete nastavit na první místo.

Profilů je celkem šest a klze je přepínat z rychlého menu.

Mobil má vlastní editor melodií, kterých si můžete vytvořit až pět; každé lze přiřadit jméno. Editace probíhá v notové osnově, číselné klávesy slouží pro zápis různých délek noty (jednička osminka, devítka celá), opakované mačkání téže klávesy pak posunuje notu v osnově cyklicky dolů. Melodii můžete také pojmenovat a poslat přes SMS na jiný mobil, který melodii zvládne přehrát; jde o vlastní standard Motoroly, nikoliv EMS, zkoušel jsem melodii poslat na Ericsson T39m a došla zpráva se zápisem melodie pomocí čísel a písmen, nikoliv přehratelná melodie.

Další překvapení: kalendář

Docela mě překvapila přítomnost kalendáře v mobilu. Jeho možnosti sice nejsou velké, ovšem nejsou to běžné upomínky jako u mobilů této třídy. Na události se totiž můžete podívat v přehledném grafickém zobrazení celého měsíce. Ke každému dni můžete přiřadit poznámku s upozorněním v jakoukoliv hodinu; jedna poznámka může mít délku 19 znaků. Bohužel, pokud je u daného dne poznámka (či upomínka), není tento den zvýrazněn tučně, jak bývá zvykem. Na události můžete pohlížet rovněž souhrnně, kdy jsou seřazeny postupně za sebou. Užitečná je možnost smazat všechny poznámky v kalendáři - hodí se, když je kalendář zaplněn starými událostmi.

Rozlišení displeje je na lowendový mobil opravdu vysoké.

Wapování: pomalé, ale použitelné

Mobil má celkem tři profily, což bohatě postačuje i těm, co často mění karty SIM všech našich operátorů. Mobil nepodporuje datové přenosy GPRS, wapovat tedy musíte přes klasická data. Zatím to příliš nevadí, protože mobil směřuje jednoznačně do předplacených sad, kde zatím GPRS běží pouze Eurotelu; do budoucna by to ale jistě byla dobrá investice.

Při wapování vidíte na mobilu čtyři řádky, na pátém je pak neustále vidět význam funkčních kláves. Název stránky (záhlaví) se nezobrazuje vůbec. Protože je písmo velmi velké a neproporcionální, na řádek se vejde jen dvanáct písmen a dlouhé texty se kvůli tomu docela špatně čtou. Listování stránkami je pomalé, a i když jsou na stránce jen čtyři řádky, displej se překresluje postupně. Do menu prohlížeče se dostanete delším podržením hvězdičky, což je docela nelogické - klávesa menu tak nemá žádné využití. Zvláštní je, že i listování menu prohlížeče je stejně pomalé jako listování wapovou stránkou.

Rovněž mě překvapila nemožnost jít na domácí stránku - ať jsem do mobilu zadal jakoukoliv adresu, vždy se po připojení zobrazila stránka Clicku (testováno s Paegasem). Stejně tak se načetl Click i tehdy, když jsem zvolil položku Domácí stránka z menu. Zvláštní je také práce se záložkami. Pokud v menu vyberete položku Záložky, napíše mobil „Nepodporovaný typ obsahu“. Opravdové záložky, tedy Oblíbené položky, se skrývají pod položkou My Favorites a je jich devět. Wapovat lze rovněž offline. Pro doplnění jen dodávám, že mobil používá prohlížeč Openwave (bývalý Phone.com), tedy stejný jako např. mobily Alcatel.

T191 je prostě hezoun. A jak se líbí vám?

Hry zabijí … nudu

To, že je mobil určený zejména pro mládež, dokazuje šestice velmi dobrých her. Protože jsou opravdu dobré a dokáží zahnat nudu, dovolím si je popsat rozsáhleji, než bylo dosud na MobilManii obvyklé.

První z nich je velmi dobře známý had, se kterým přišly poprvé Nokie. Nejsou zde ale žádná bludiště, jen klasické ohraničené políčko, na kterém sbíráte jídlo. Další ryze akční hrou je Arkanoid, zde nazvaná Kostky. Kulička se odráží od stěny a pálky a rozbíjí stěny z cihliček. Z nich občas něco vypadne - dolary sbírejte, smrtky raději ne, ztratíte život.

Další hry jsou ryze logické. První z nich je Tetris, který je kvůli proporcím displeje o devadesát stupňů otočen. Zkoušel jsem jej hrát v normálním směru, tedy mobil jsem otočil o čtvrt kruhu, nicméně nebylo to příliš pohodlné. Daleko lepší je zvyknout si na to, že kostičky „padají“ doprava. Další logická hra se jmenuje Čísla, a jde o běžné kostky s čísly, které musíte seřadit od nejmenšího po největší přesouváním ve čtvercovém poli. Právě u této hry jsem dokázal strávit nejvíce času. S úrovní samozřejmě roste hrací pole a tím i počet čísel, které máte za úkol poskládat. Nechybí ani známé Piškvorky, zde ovšem nazvané Pět kamenů. Na malém displeji je hra trošku nepřehledná, ale hrát se dá; po chvíli mě z malých čtverečků už trošku bolely oči. A konečně poslední logickou hrou je Svět boxů, vám známý asi spíše jako Sokoban. Na malém displeji sice nemůže být hrací plocha tak velká jako u herních konzol nebo počítačů, ale i zde si docela dobře zahrajete; úrovní je celkem 40, každá z nich reprezentuje jednu hru. Čím vyšší úroveň, tím je hra složitější.

Střípky: co se nikam nevešlo

  • Mobil má automatický zámek klávesnice; zamknutí proběhne zhruba po čtvrt minutě nečinnosti. Jinak se mobil zamyká manuálně delším podržením mřížky a opět odemkne stiskem pravé funkční klávesy a poté hvězdičky. Trošku nechápu, proč je kombinace kláves pro oba úkony jiná, ale budiž.
  • Mobilu nechybí budíček, který může být i opakovaný, tj. mobil vás bude budit každý den ve stejnou dobu. Zde musím Motorolu pochválit, protože mobil budí, i když je vypnutý. Konečně! Po „zacvaknutí“ budíčku máte možnost mobil rovnou zapnout.
  • Pokud máte rádi animace, můžete si nastavit zapínání šetřiče displeje. V mobilu jsou celkem dva a tři další si můžete stáhnout z WAPu. Při pokusu o stahování ovšem mobil zobrazil hlášku „Internal server error“, možná ještě není stránka nastavená v mobilu připravena pro běžné používání (a zadat jinou nelze). 
  • Mobil je možné zapnout a vypnout ve stanovený čas, a to buď jednou, nebo pravidelně. To se hodí, když nechcete být rušení v době nočního klidu, ale nechce se vám mobil manuálně vypínat. Při zapnutí jste samozřejmě požádáni o PIN.
  • Mobilu nechybí běžné funkce jako kalkulačka, stopky nebo minutové pípání při hovoru; odečítání času, tedy minutka však T191 nemá. 
  • Mobil se nabíjí zhruba dvě hodiny, vydrží tři dny s běžným, asi hodinovým voláním. Než se vypne, ohlásí vám to krátkou zprávou; vypnutí pak ale proběhne velmi rychle, ani nestačíte doběhnout k nabíječce. Šťávu v mobilu je proto velmi vhodné pečlivě hlídat.

 

Baterie je napevno připevněna ka zadnímu krytu a její upevnění je
velmi kvalitní, což dává záruku nevrzavosti v budoucnu.

Tenhle mobil je docela fajnovej

Ač je to téměř k neuvěření, Talkabout 191 je mobil nižší kategorie, který by se dal někdy před rokem s klidem označit jako manažerský. Má všechny důležité funkce a některé, zejména skupiny volajících, dokonce nemají ani modely vyšší řady této značky. Mobil je malý, přiměřeně lehký a vydrží dostatečně dlouho na to, abyste s ním k nabíječce nemuseli častěji než jednou za tři dny. Nevýhodou jsou ale příliš malé klávesy a nepříliš povedená práce s textovkami; ti, kteří posílají několik desítek textovek denně příliš nadšeni nebudou. Pominu-li tohle, je T191 výborný mobilní telefon, který by se mohl prodávat v předplacených sadách docela levně. Pokud se můj předpoklad splní, a mobil bude k dostání za nějakých pět tisíc, není opravdu mnoho důvodů, proč s jeho koupí otálet.

Podrobné parametry mobilu najdete v naší databázi.

 

Diskuze (40) Další článek: V německé síti D1 nefungují starší mobilní telefony

Témata článku: Motorola, , , Ericsson T39m, Motorola T191, Rychlé zavolání, Známý had, Motorol, Klacek, Test, Vypnuté zvonění, Šik, Dobrá investice, Low, Motor, Talkabout