Motorola Talkabout 192 - GPRS v lowendu

Motorola u nás nemá příliš dobrou pozici. Uživatelé preferují raději severskou konkurenci, protože Motorole dosud chyběly levné stylové mobily. Talkabout 192 by však mohl tento nepříznivý fakt zvrátit.

Bez antény a s kryty

Talkabout 192 má jako první mobil Motoroly integrovanou anténu. Proto ani nevadí, že není příliš malý. Porovnám-li jej s Nokií 3310, se kterou se nový Talkabout bude asi nejčastěji srovnávat, je sice o něco větší, ale na druhou stranu lehčí. Má velmi podobné funkce, velký displej, jednoduché ovládání a výměnné kryty. Jde o úplně jiný lowendový mobil, než na jaké jsme byli u Motoroly zvyklí.

Hlavní výhodou mobilu je oproti konkurenci přítomnost funkce GPRS, díky níž lze poměrně výhodně wapovat - nemusíte sledovat hodinky a utíkající korunky. Hodně záleží na tom, zda operátoři nasadí na GPRS na předplacených kartách dobrou cenu, která bude srovnatelná s tou na paušálních programech.

Zvlaštní ze všech pohledů

Talkabout 192 má běžnou velikost a hmotnost. Jak jsem již uvedl na začátku, velkou výhodou je integrovaná anténa, díky níž je mobil podstatně skladnější. Mobil už není tak kulatý jako starší modely Motoroly, a i když má hrany oblé, působí více hranatě (což se mi líbí víc). Co mě ale nejvíce překvapilo, je malá podobnost s mobily Sagem. Ty mají stejně jako T192 prohnutou dovnitř část s klávesnici.

Stejně jako lowendové mobily ostatních značek ani T192 nemá datový konektor. Nabíječka i bondovka mají konektory po pravé straně mobilu vedle displeje. Na zadní straně je pak konektor na externí anténu, který je přikryt gumovým krytem (lze velmi nesnadno vyjmout).

Displej mobilu je docela velký a zobrazí až 7 řádků, přičemž ten horní vždy zobrazuje symboly nabití baterie, signálu, čas apod. V pohotovostním stavu je kromě toho vidět název operátora a datum. Chcete-li, můžete si nastavit jeden ze dvou animovaných šetřičů, které se zobrazí v pohotovostním stavu. Prvním z nich je autíčko jedoucí po členité silnici, druhým je pak vykulená rybička plavoucí mezi bublinkami. Pokud se vám zdá displej špatně čitelný, můžete si nastavit také jeho kontrast.

   

Na ovládání si zvyknete

Klávesnice není z tvrdého plastu, ale z jakéhosi měkkého pěnového materiálu. I přesto se tlačítka mačkají dobře a s psaním textovek nejsou problémy. Zcela jiné než u starších mobilů Motorola je ovládání. Spíše než lowendovým modelům (T2288R, T180) je spíše podobné Timeportu 250. V horní řadě je klávesa C pro storno, pohyb v menu o úroveň výše a odmítnutí hovoru,  klávesa OK pro potvrzení voleb, volání a ukončení hovoru.

Mezi nimi je pak klávesa pro vstup do menu. Pokud ji podržíte déle, spustí se klasické rychlé menu QuickAccess, které má i stejnou podobu jako u starších modelů - šest ikonek na jedné obrazovce, devět nejvíce používaných funkcí, které si nastavíte v klasickém menu. V rychlém menu můžete danou funkci také volit přímým stisknutím klávesy jedna až devět. Pokud jste právě v menu, ať už rychlém nebo běžném, toutéž klávesou se pohybujete směrem dolů.

Kurzorové šipky pro pohyb nahoru a dolů jsou vedle sebe v jedné podlouhlé klávese - tvarem připomíná „joystick“ u modelu Timeport 250, jen funguje trošku odlišně. V pohotovostním stavu jimi zesilujete a zeslabujete vyzvánění, při volání pak hlasitost hovoru. Pod číselnými klávesami je pak tlačítko pro zapnutí a vypnutí mobilu.

Poznámka: Celkové provedení mobilu však není příliš dobré. Testovaný mobil hned zpočátku docela vrzal - o je neduh všech mobilů s výměnnými kryty a krytů na baterii. Čím víc je používáte (vyměňujete), tím méně lícují. Vzhledem k tomu, že testovaný mobil nebyl zcela nový, je docela pravděpodobné, že je to vlastnost pouze tohoto kousku.

Do kolečka!

Základní úroveň menu je velmi podivné a dosud nevídané. Něco podobného jsem viděl snad jen u mobilů Philips Azalis 238 a 288. Je vidět část kolečka složená celkem ze tří položek menu, přičemž jen ta prostřední je popsána slovy, zatímco ostatní dvě reprezentují pouze ikony. Pohybem kurzorové klávesy pak menu rotuje  dokola. Další úroveň menu je už stejná jako u nových mobilů této značky (celé to začal před rokem model Timeport 250). Menu se ovládá poměrně dobře, šlo by však udělat lépe a intuitivněji; např. ovládání modelu V.66 je o třídu lepší. Pokud se vám zdají písmenka příliš malá, můžete si je zvětšit funkcí zoom.

Mimochodem, blokování klávesnice funguje jako obvykle pomocí současného stisku kláves hvězdička a mřížka, což je opravdu velmi nepohodlné.

Telefonní seznam: konečně skupiny volajících

Práce s telefonním seznamem je poněkud zdlouhavá. Chcete-li někomu volat, musíte jít do menu, vybrat položku Seznam, která je na druhém místě za menu SIM Toolkitu (v rychlém menu si můžete dát seznam na první místo). Zde vyberete položku Tel. čísla a poté můžete zadat až tři počáteční znaky. Pokud žádný nezadáte, zobrazí se první položka seznamu. Škoda, že tu není klávesa pro přímý vstup do seznamu, třeba jako na modelu V.66. Protože T192 nemá klávesu pro volání, spustí klávesa OK u daného jména menu s volbami. Na prvním místě ale není volání na dané číslo, ale zobrazení detailů. Uznáte sami, že volání není vyřešeno nijak dobře.

Pokud si při listování seznamem volání rozmyslíte a budete chtít seznam opustit, dostanete se rovnou do pohotovostního stavu s tím, že na displeji bude zobrazeno číslo kontaktu, na kterém byl naposledy umístěn kurzor. Číslo smažete delším podržením klávesy pro storno. Opět nepříliš pohodlné a docela obtěžující.

 

Mobil má vlastní paměť na sto čísel, kontaktům nelze přiřadit více čísel; to je ale v tomto segmentu běžné. Oba seznamy, jak na SIM, tak v telefonu, jsou vidět současně. Mobil umí hlasově vytáčet až deset čísel, což je dostačující - víc jsem nikdy nepotřeboval; když jsem u toho, hlasové vytáčení ani nepoužívám. Podstatně lepší je rychlé vytáčení pomocí klávesnice, které umí T192 rovněž. 

Zajímavou novinkou je možnost vytvářet skupiny volajících, které se v T192 jmenují profily. Je jich celkem v pět a v každém si můžete nastavit odlišnou vyzváněcí melodii, zvuk příchozí textovky a vypnout či zapnout vibrace. Všechna nastavení profilů se provádějí poněkud nepochopitelně v menu Nastavení, ač by klidně mohla být přímo v menu seznamu. Skupiny lze však bohužel využít jen tehdy, pokud je dané číslo, které do skupiny chcete přiřadit, v paměti telefonu. Na druhou stranu je to od Motoroly pokrok, takže se za tuto malou nedokonalost nemůžeme zlobit.

Textovky i s chatem

Při psaní textovek vidíte celkem pět plus jeden stavový řádek a jeden s volbami, při čtení textovek jen čtyři; spíše bych více řádků uvítal při čtení textovek, než při jejich psaní. Je ale velká škoda, že se stejně jako u starších modelů (např. Timeport 250) se neposunuje při psaní kurzor po napsání znaku automaticky na další pozici, ale čeká na stejném znaku. Pokud tedy napíšete např. P a chcete pokračovat písmenem R, musíte stisknout kurzorovou klávesu pro pohyb dolů, jinak budete rotovat písmena na stejném místě. Nové V.66 už tuto vlastnost nemá, textovky se píší standardním způsobem, na jaký jsme zvyklí.

 

Při psaní můžete využít technologie iTAP, která by měla psaní urychlit. Bohužel, je zatím pouze v angličtině, takže podmiňovací způsob je na místě. Při psaní se odpočítávají znaky, takže vidíte, kolik písmen ještě můžete napsat. Dlouhé textovky Motorola nepodporuje.

Co ale umí, je SMS chat, který najdete např. na Nokii 3310/3330 nebo nových Ericssonech. Funkce je to veskrze standardní, pro ty, co neví, jak to funguje, jen malé opakování. Vyberete si jednoho člověka ze seznamu, se kterým si budete "pinkat" textovky. Na jedné obrazovce uvidíte svoje odeslané zprávy a přijaté zprávy druhého člověka pěkně pod sebou. Bohužel, texty jsou zobrazené pouze na třech řádcích, což není příliš přehledné, zejména, je-li textu více.

Jednoduché upomínky

Nebyl by to správný mobil, kdyby neuměl svého majitele ráno vzbudit. Bohužel, prokletí značky Motorola najdete i v T192 - budíček vás nevzbudí, pokud mobil bude přes noc vypnutý. Stejně tak fungují i upomínky, kterých si můžete uložit až dvacet. Když je mobil vypnutý, neozvou se. Zvonění poznámek lze nastavit i před vlastní akcí, navíc si můžete nastavit i délku zvonění. Nastavení předem ale musíte definovat pro všechny poznámky zvlášť, nelze nechat jednu poznámku zvonit dříve 15 minut a druhou třeba o 30. Každé akci nastavujete začátek a délku trvání, spíše než o upomínky jde tedy o schůzky; pokud si ale chcete cokoliv připomenout, samozřejmě to nevadí.

Organizér najdete ve složce Nástroje společně s kalkulačkou - ta funguje naprosto standardně.

S GPRS na WAP

Mobil jako první vyložený lowend na trhu má datové přenosy GPRS, které jsou bohužel využitelné jen pro WAP. K Internetu se s nimi nepřipojíte, protože mobil nemá ani infračervený port, ani datový konektor, kam by šlo připojit kabel. Nastavení timeslotů GPRS je 3+1 stejně jako u T260 (V.66 má 4+1). Snad právě proto, že Eurotel uvedl na začátku října sady Go s tímto mobilem (a také s modelem T260, který podporuje GPRS také), lze předpokládat, že se brzy objeví na trhu GPRS pro předplacené karty. Právě datové přenosy GPRS by mohly WAP výrazně oživit, protože platíte pouze za stránky, které stáhnete - číst je můžete nekonečně dlouho. První, kdo by tedy mohl GPRS nabídnout by mohl být pravděpodobně Eurotel; ten u nás spustil GPRS už před rokem. Paegas se přidal až letos o prázdninách a Oskar bude spouštět GPRS až v prvním čtvrtletí příštího roku.

Poznámka: Výhodnost wapování přes GPRS samozřejmě nejvíce záleží na tom, jaké zvolí operátoři ceny; pokud budou vysoké, zabijí WAP už nadobro.

   

Profily pro wapování jsou u T192 tři, což plně postačí pro nastavení všech našich operátorů. Prohlížeč byl upraven, takže se po zvolení položky Internet ihned nepřipojujete, jako tomu bylo dříve; resp. připojíte, ovšem samotné nastavení WAPu se provádí v menu Nastavení, takže se už kvůli editaci profilů WAPu nemusíte připojovat. Všechno si připravíte v klidu, offline.

Dobrý, ale mohl být levnější

Motorola Talkabout je mobil, který se snaží vystihnout nové trendy - má výměnné přední kryty, které mohou mobil ozvláštnit, nemá anténu, která už prostě není in, SMS chat se hodí zamilovaným dvojicím, stejně tak potěší melodie posílatelné textovkou. Na druhou stranu mobil není příliš kvalitně zpracován, chybí mu některé běžné funkce, které konkurence má a některé drobnosti nejsou dotaženy do konce. Jakmile spustí operátoři GPRS na předplacených kartách (a Eurotel to bude velmi brzy), bude mít tato Motorola náskok a výhodu, s čímž výrobce počítá, stejně jako se mu podařilo předběhnout dobu s modelem T260.  

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Motorola Talkabout 192
  • Zapůjčil: Motorola ČR
  • Cena: 7995 Kč v sadě Go
  • Rozměry: 120 x 46 x 23 mm 
  • Hmotnost: 117 g
  • Sítě: 900/1800 MHz 
  • Baterie: Ni-MH, 550 mAh 
  • Udávaná pohotovostní doba: až 180 h 
  • Udávaná doba hovoru: až 300 min 
  • Displej: grafický, 96x64 pixelů, 6 řádků, zoom 
  • Paměť na telefonní čísla v mobilu: ano, 100  
  • Paměť na hovory: 10/10/10 odchozí, příchozí a zmeškané  
  • Zvonění: 11 + 2 vlastní (pro hovory i SMS), pouze zvonění, pouze vibrace, zvonění+ vibrace, ticho
  • Funkce které mobil podporuje: časové funkce, budík, minutové pípání, vibrace, skupiny volajících (5), SIM Toolkit, kalkulačka, iTAP, hry (1, další dvě lze stáhnout z webu Motoroly), SMS chat, upomínky (20), hlasové vytáčení (10), WAP, datové přenosy, GPRS
  • Funkce, které mobil nepodporuje: stopky, minutka, profily vyzvánění, skladatel, EMS, Smart Messaging, MMS, dlouhé SMS, kalendář, úkoly, synchronizace s PC, hlasové ovládání, digitální záznamník, hlasité handsfree, internetový prohlížeč, čtení e-mailů, HSCSD, hardwarový modem, infračervený modem, Bluetooth

 

Diskuze (45) Další článek: Novinky Českého Telecomu na Invexu

Témata článku: Motorola, , Talkabout, Prokletí, Low, Motor, Motorol, GPRS