Motorola Timeport 270 aneb zapomeňte na strasti s infraporty

Společnost Motorola představila nedávno svůj první mobilní telefon s technologií Bluetooth - Timeport 270. Bezdrátový přenos dat by mohl v brzké době nahradit infračervené porty, přes které se nyní mobily domlouvají s notebooky a kapesními počítači.
Společnost Motorola představila nedávno svůj první mobilní telefon s technologií Bluetooth - Timeport 270 . Právě tento bezdrátový přenos dat by mohl v brzké době nahradit infračervené porty, přes které se mobily domlouvají s notebooky a kapesními počítači, a koneckonců také notebooky a kapesní počítače mezi sebou.

Již brzy si zavoláme i my v Evropě

Telefon podporuje standard CDMA (Code Division Multiple Access), není tedy určen do našich zeměpisných šířek. Má kompletně přepracované uživatelské rozhraní, které se liší od jiných telefonů Motorola. Centrem ovládacích tlačítek je malý joystick, který se na mobilech Motorola objevuje poprvé. Displej je grafický a pojme až šest řádků textu, což dostačuje i pro WAP, který v tomto kousku samozřejmě nechybí. Motorola počítá v nejbližší době i s mobily, které budou podporovat standardy GSM 900 i 1800 MHz; první kousky by se mohly u nás objevit už letos na podzim.

Není nízkorychlostní jako nízkorychlostní

Právě rozhraní Bluetooth se stává pro výrobce nejrůznějších zařízení velkým lákadlem. Tento standard má umožnit „nízkorychlostní“ bezdrátovou komunikaci na krátkou vzdálenost. Zde ovšem tento pojem má trošku jiné dimenze než u mobilních telefonů. Zatímco u mobilních telefonů se za nízkorychlostní považuje přenosová rychlost 9,6 kb/s a standard HSCSD s 43,2 kb/s je označován jako vysokorychlostní, Bluetooth umožní přenášet data až rychlostí necelých 10 Mb/s. Bluetooth totiž není určen jen pro mobily, pomocí tohoto standardu mohou být také připojeny např. notebooky ve firemní síti. Už nyní dokonce některé společnosti nabízí PC karty podporující tento standard.

Infra znamená být viděn

Doposud byl uživatel bez kabelu nucen připojovat svůj mobilní telefon k počítači přes infračervené rozhraní. Po překonání softwarových problémů přišel na řadu další problém zvaný směrovost infračerveného spojení. To je totiž definováno jako úzký kužel, ve kterém na sebe obě zařízení vidí. U mnohých notebooků je to problém, protože mívají infračervený port umístěný poměrně nevhodně. Pokud pak chcete spojit dva notebooky, je nutné notebook otočit, čímž je uživateli za stolem znemožněna práce.

Problémy však jsou i s mobilními telefony, stačí do stolu bouchnout nebo omylem do něj strčit a spojení je přerušeno. Mnozí uživatelé toto řeší přilepením mobilu ke stolu lepicí páskou. A to ani nemluvím o případu, kdy chce nebohý uživatel zároveň mobil nabíjet. Navíc dost dobře nelze přes infračervený port komunikovat v autě nebo někde v terénu.

Na Internet s mobilem u pasu

Pro uživatel mobilů tedy Bluetooth znamená možnost zapomenout na výše uvedené potíže. Bluetooth totiž není založen na infračervené komunikaci, kterou zastaví i list papíru, ale na rádiovém spojení. To za jistých okolností dokáže projít i zdí. Ani jednu stranu komunikace pomocí Bluetooth není nutné směrovat, stačí, když jsou navzájem v dosahu. V praxi to znamená, že takový mobilní telefon stačí mít poblíž notebooku. Pokud se posuneme v extrémech ještě dál, můžete se spojit s notebookem i z mobilu, který spokojeně visí za pasem v pouzdře.

Pro zajímavost – do skupiny Bluetooth Special Interest Group (SIG) patří kromě Motoroly např. také Ericsson nebo Nokia.

Váš názor Další článek: Volejte z Twistu za polovinu!

Témata článku: Motorola, , Motor, Velké zařízení, Strast, Timeport, Motorol, Motorola Timeport, Time, Str, Tim