Motorola TX770: proslulá žehlička (retrotest)

Už je to mnoho let, kdy se GSM sítě u nás teprve rozvíjely a Motorola TX770 byla jedním z mála telefonů, které se u nás tenkrát nabízely. Pojďte si zavzpomínat na mobil, který byl pro mnohé z vás tím prvním.
Kapitoly článku

Klávesnice a displej

Klávesnici tvoří měkká, pryžová tlačítka, vstupující nad okolní plochu. Jsou pravidelně rozmístěna a dostatečně velká, takže není důvod k přehmatům. Nad numerickou částí jsou dvě řady po čtyřech funkčních tlačítcích. Krajní tlačítka horní řady jsou více zapuštěna. Levé slouží pro zapínání a vypínání telefonu, pravé je klasické zelené tlačítko pro vytočení čísla a potvrzování voleb v nabídce. V horní řádce se dále nachází užitečné tlačítko nápovědy a pro vstup do menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je příkladně rozmístěná, funkčních tlačítek je ale mnoho

Dolní řadu zleva začíná tlačítko pro rychlé ztlumení vyzvánění, následováno tlačítkem pro vstup do telefonního seznamu. Dále je zde tlačítko pro přístup ke zprávám a klávesa C pro návrat do pohotovostního režimu a zavěšovaní hovorů.

Klávesnice je zeleně podsvícena, stejně jako monochromatický displej. Ten dokáže zobrazit dva řádky textu o dvanácti znacích a řádek stavových ikon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka jsou z měkké pryže a vystupují nad povrch • podsvětlení je zelené

Ovládání a funkce

Na displeji se v pohotovostním režimu ukazuje název sítě, stav signálu a baterie. Pro základní ovládání slouží prává funkční tlačítka, která jak již podle barvy napovídají, slouží pro uskutečnění a ukončení hovoru. Do hlavní nabídky se vstoupí stiskem klávesy Menu. Poté si nezkušený mobilista mohl připadat jako v Jiříkově vidění. Vzhledem k omezeným zobrazovacím schopnostem displeje, je procházení i celkem jednoduché nabídky značně nepřehledné. Pohybovat jste se mohly v nabídce pomocí šípek umístěných na hvězdičce a mřížce numerické klávesnice.

Pokud jste se v nabídce ztratili, stačí stisknout tlačítko C pro návrat o krok zpět. A pokud jen nevíte, co která položka znamená, stisknete tlačítko s písmenkem „i“ a na displeji začne rolovat text nápovědy k dané položce. Při běžném používání si můžete zvolit jednoduché zobrazení nabídky, kdy jsou zobrazovány jen vybrané nejpoužívanější položky.


Pohotovostní displej • hlavní nabídka • nápověda

Telefon disponuje velice jednoduchým telefonním seznamem na sto jednopoložkových záznamů. Dále si telefon dokáže zapamatovat posledních deset uskutečněných hovorů. O paměti na SMS zprávy si můžete nechat jen zdát, v oné době bylo vítané, že telefon dokáže SMS zprávy vůbec přijímat.

   
Telefonní seznam • čtení SMS zprávy • tuto hlášku uvidíte na displeji velmi často

Vyzvánění telefonu je jen pro otrlé povahy, v nabídce je jen několik nervy drásajících pisklavých zvuků. Z dalších funkcí jmenujme například čítač hovorů či možnost nastavení odpočtu nastaveného časového intervalu po započetí hovoru. Žádné větší zázraky od telefonu nemůžeme čekat.

Jaké budou mobily za několik let?

Dnes si jen těžko dokážeme představit, že bychom Motorolu TX770 běžně používali. Mobil bez barevného displeje, kvalitního polyfonního vyzvánění, bohatou nabídkou doplňkových funkcí či datových technologií, jako by nebyl. Je zřejmé, že se mobilní telefony začnou čím dál tím více podobat kapesním počítačům. Nabídka funkcí se bude stále rozšiřovat a každý si z ní vybere jen to, co opravdu využije. Zřejmě se dočkáme kvalitních velkých displejů, které nám nabídnou zobrazení s „pravdivými“ barvami a snad se již dnes můžeme těšit na delší výdrž takových zařízení. Jistě se také bude zvyšovat kapacita paměti, která poslouží jako ohromné úložiště všemožných multimediálních dat. Pak možná na MobilManii napíšeme podobnou retrorecenzi například na dnes špičkový komunikátor Sony Ericsson P900 a budeme jen vrtět hlavou nad tím, jak jsme něco takového mohli vůbec používat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve srovnání se současnými mobily, působí Motorola TX770 jen jako hračka


V poslední kapitole je připravena obrázková galerie i s fotografiemi, které doposud nebyly v článku uveřejněny.

Témata článku: Motorola, , , Sony Ericsson P900, Pro +, Výsuvná anténa, Motorol, Ret, Nerv drásající, Motor