Motorola V171: nejlevnější barevné véčko (test)

Nabídka telefonů nižší třídy je poměrně bohatá, i véčko se mezi nimi už najde. Většinou ale nenabídne barevný displej jako nová Motorola V171. Pokud se vám líbí rozvírací konstrukce, stříbrný oblý design a vystačíte si s funkčním základem, mohla by se vám Motorola líbit.

Motorola V171 je telefon, který na trhu chyběl. Ačkoli vybavené modely dělají značce prestiž, levné a méně vybavené přístroje tvoří pevnou základnu prodeje. Elegantní a levný mobil véčkové konstrukce má proto šanci na úspěch.

Rychlé odkazy
 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola V171

Cenou proti konkurenci

Málokdo si dnes vzpomene, že právě Motorola byla na našem trhu průkopníkem véčkové konstrukce telefonů? Model StarTAC však stejně jako jeho následníci patřili do luxusní třídy. Zákazníci však netouží pouze po exkluzivní a funkcemi nabitém mobilu, většina naopak přivítá mobil s jednoduchým ovládáním, základními funkcemi a hlavně za co nejnižší cenu. A tak spatřil světlo světa model V171, který se začíná prodávat za cenu těsně nad tři tisíce korun. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ve stylu klasických stříbrných véček z Asie

Telefon ihned po zapnutí upozorní průvodní animací na cílovou skupinu, kterou jsou především mladí lidé. Vyjímat se však může i u méně náročných uživatelů, kteří by si rádi pořídili véčkový mobil, ale nechtějí do něj přitom příliš investovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon působí robustně, přesto je docela malý

Pouze logo nestačí

Novinka od Motoroly opět potvrzuje známe rčení, že v jednoduchosti je krása. Telefon je jednoduchý jak designem, tak výbavou. Na horním krytu ani nehledejte informační displej. Na jeho místě je pouze ovál s chromovým lemováním a logem výrobce. Na bocích telefonu překvapivě není žádná klávesa, pouze v dolní části přístroje nalezneme konektor pro připojení síťové nabíječky společně s nenápadnou indikační diodou, která se ale ani v případě hovoru či příchozí zprávy nerozbliká. Nahoře je pak konektor k připojení handsfree. O to zajímavější se pak zdá i zadní část, kde se kromě gumové krytky konektoru pro externí anténu nachází i zámek krytu baterie, poutko k připevnění šňůrky a otvor hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Místo displeje jen ozdoba • systémový konektor chybí • poutko na šňůrku nesmí chybět

Telefon má rozměry 87,2 × 45,6 × 23,5 mm, nad které vystupuje anténa, která spíše narušuje celkové ladné tvary přístroje. Svou hmotností 85 g se řadí mezi lehké telefony. Konstrukce telefonu je docela pevná, pouze kryt baterie občas vydá pár nepříjemných zvuků. Horní část má po otevření v krajní poloze malou vůli danou gumovou zarážkou. Tato vlastnost je ale díky ostré horní hraně spíše přínosem, jelikož telefonování s přiloženým telefonem u ucha se tak stává komfortnější. Otevření přístroje je díky znatelné drážce na rozmezí horní a dolní části přístroje otázkou okamžiku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor handsfree • hlasitý reproduktor je netradičně ve spodní části • pohled pod kryt

Menší než malý

Po otevření přístroje vás ovane chvilka nostalgie při pohledu na velmi malý displej s rozlišením 96 × 64 obrazových bodů. Podporuje pouze 4 096 barevných odstínů. Jedná se o pasivní displej typu CSTN, s čímž souvisí i horší čitelnost na denním světle. Tlak na cenu je zde možná až příliš krutý, větší displej by velmi zvýšil užitnou hodnotu přístroje. Nevyužitou plochu nad displejem vyplňuje kruhový prolis, v jehož středu je logo výrobce společně s otvorem k reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je malý a má hrubý rastr

V dolní části přístroje nalezneme rozměrnou klávesnici, které dominuje kruhová navigační klávesa s tlačítkem uprostřed. To bohužel neslouží k potvrzování, ale ke vstupu do hlavní nabídky. Kolem něj se nachází dvojice kontextových kláves a klávesy s červeným a zeleným telefonem pro ovládání hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice klouže

Numerická část se může pochlubit dostatečně rozměrnými tlačítky, navíc jsou rozděleny jak ve svislém, tak i vodorovném směru. Kvůli použitému plastu však prsty po klávesnici kloužou a nalezení jednotlivých kláves může dělat zpočátku problémy. Tlačítka mají velmi nízký zdvih, po jejich stlačení se ale dočkáte zřetelné odezvy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modré podsvícení je velmi silné


V druhé kapitole se podíváme do nabídky telefonu a projdeme všechny jeho funkce

Témata článku: Motorola, , , Motorola V171, Motor, Test, Motorol, Bar, Svislý směr, Nepříjemný zvuk,