Motorola V300: a teď se ukažte (malý test)

»Minirecenze pro ty, kteří spěchají«
Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Proč minirecenze? Jednoduše proto, že jistě existuje řada čtenářů, kteří by si o testovaném telefonu také rádi početli, ale nemají čas nebo chuť louskat detailní popis v megarecenzi rozdělené do mnoha kapitol. Proto jim zkušebně nabízíme jednokapitolový výtah z megačlánku, v němž sice nenajdou všechny podrobnosti, ale přesto se dozví se to nejdůležitější.


Motorola V300 je první mobilní telefon z nové řady V. Už v průběhu října ji exkluzivně nabídne T-Mobile, od něhož jsme ji také měli k dispozici, nemělo by ale trvat dlouho a telefon začnou prodávat také běžní distributoři.

Rychlý odkaz k parametrům telefonu

Vzhled a konstrukce

Motorola V300 je véčko a podle našich měřítek středně velký a středně těžký mobilní telefon. Jeho design telefonu je poměrně konzervativní, Motorola nesáhla k žádným výtvarným výstřelkům. Povrch telefonu chrání z větší části plastové kryty, v našem případě modré barvy s mírně perleťovým efektem. Kryty nejsou výměnné.

   
Oficiální obrázky Motoroly V300

Na čelní ploše je malý displej a objektiv fotoaparátu, na bocích několik ovládacích tlačítek. Při pohledu zezadu zaujme kruhový otvor hlasitého reproduktoru, očko slouží k provléknutí poutka, vedle je zdířka pro osobní handsfree. Díky stejnému systémovému konektoru lze použít stejné příslušenství jako ke starším Motorolám. Rovněž baterie typu Li-Ion je stejná jako dřív, výrobce udává pohotovostní dobu až 488 hodin a dobu hovoru až 196 minut.

 
Klasické srovnání s platební kartou

Konstrukční provedení starších Motorol nebylo vždy příkladné. I když Motorolu V300 rozhodně můžeme z pohledu konstrukčních vlastností řadit mezi nejlepší Motoroly, do úplné spokojenosti ještě malý kousek chybí, protože horní část telefonu se vůči spodní trochu pohybuje. Při prohmatání ani při přiložení otevřeného telefonu k uchu se ale neozve žádný zvuk. Motorola V300 je v zavřeném stavu stabilní, při otevření však trochu přepadává a nebýt antény, telefon by se úplně převrátil.

   
Detaily: malý displej • objektiv fotoaparátu • boční tlačítka • reproduktor, zdířka pro jack a očko

Displeje

Malý displej na čelní ploše používá bílé písmo na tmavém pozadí a je sytě modře podsvětlen. Standardně jsou na něm zobrazeny digitální hodiny, v horní řadě je sbírka stavových ikonek. Při příchozím hovoru nebo zprávě se na displeji ukáže patřičná informace, bez otevření telefonu lze také měnit vyzváněcí profily.

  
Příklady zobrazení na malém displeji

Velký displej, který se objeví po rozevření véčka, je jeden z největších, s jakými se na dnešních telefonech můžete setkat. Je typu TFT a zobrazí až pětašedesát tisíc barev. Přes celou plochu displeje lze umístit tapetu, po nastavené době se může objevit animovaný spořič displeje.

  
Dvě ukázky tapet na hlavním displeji • pomocí barevných stylů lze měnit vzhled nabídky

Klávesnice a ovládání

Tlačítka klávesnice jsou od sebe dostatečně vzdálená, nebo alespoň v případě funkčních tlačítek rozměrná, mají jasný stisk a dobře se na nich píše. Funkční tlačítka jsou soustředěna kolem čtyřsměrného ovladače, v jehož středu je umístěna potvrzovací klávesa. Každému směru lze v nabídce přiřadit jednu z nabízených funkcí. Klávesnice má silné bílé podsvětlení.

  
Pohled na klávesnici • detail části s fukčními tlačítky • podsvětlení tlačítek 

Můžeme si vybrat, jestli se bude hlavní nabídka zobrazovat jako matice ikon, nebo jako seznam textových položek. Další úrovně menu jsou až na výjimky textové. Strukturu hlavní nabídky lze upravit – důležité funkce nastavíte na začátek, ty méně důležité přijdou na řadu později. Každé položce můžete přiřadit hlasový povel nebo číselnou zkratku, se kterou se k dané funkci dostanete okamžitě přímo z pohotovostního stavu.

 
Hlavní nabídka v podobě ikon a textového seznamu • při zadávání telefonních čísel je písmo větší než jinde

Telefonování

Motorola V300 dokáže zobrazit seznam v telefonu, do něhož se vejde tisíc položek, současně se seznamem na kartě SIM. Přístup do adresáře je rychlý, standardně stačí stisknout šipku doprava, díky možnostem personalizace ale můžete nastavit i jinou cestu. V seznamu však lze vyhledávat pouze podle prvního znaku.

Ke každému číslu v seznamu je možné přidat obrázek. Mohou se jím lišit jednotlivé kontakty, ale třeba i domácí číslo od firemního telefonu. Tyto obrázky mohou být zobrazeny při listování telefonním seznamem, můžete ale zvolit i úspornější pohled bez obrázků. Můžete si také vybrat, zda chcete kontakt zobrazit v seznamu pouze jednou s tzv. primárním číslem, nebo jestli se má jméno v adresáři objevit tolikrát, kolik čísel je u něj přiřazeno.

  
Položky, které lze uložit ke jménu • telefonní seznam s obrázky

Při plnění seznamu si můžete vybrat mezi šesti typy telefonních čísel, jméno lze zařadit do jedné ze čtyř kategorií a seznam posléze podle nich filtrovat, každé číslo může mít přiřazenou hlasovou jmenovku i klávesovou zkratku, jednotlivá čísla lze odlišit různým zvoněním.

Kvalita zvuku při telefonování je vynikající, Motorola V300 patří v tomto ohledu mezi nejlepší telefony; stejně kvalitní je i hlasité handsfree. Vyzvánění je vícehlasé a zajímavé tím, že jako vyzváněcí melodii můžete použít soubory formátu MP3, WAV a samozřejmě i běžný formát MID.

V pěti vyzváněcích profilech lze nastavit zvláštní zvuky pro příchozí hovory, zprávy, informační služby, upomínky, datové hovory i faxy. Můžete si zvolit, jestli se v profilu mají brát v úvahu osobní zvonění nastavená ke jménům v telefonním seznamu, nebo zda se mají ignorovat.

SMS a MMS

Motorola V300 kromě běžných textovek podporuje i rozšířené zprávy EMS, přijme obrázky z Nokií ve formátu Smart Messaging a jako správný moderní mobil si rozumí i s multimediálními zprávami MMS.

 
Hlavní nabídka zpráv • testovací textovka

Editor SMS neplýtvá místem, při psaní lze využít celých osm řádků. Psát můžete buď standardním způsobem, anebo lze využít slovník iTap pro rychlé psaní, který je k dispozici v češtině. Kvalitu tohoto slovníku bych sice postavil nad technologii Zi, kterou používají Alcately, rozšířenější slovník T9 však stojí ještě výš. Motorola si často neporadí se standardními slovíčky. Na druhou stranu ale musím uznat, že některé funkce jsou vyřešeny velmi dobře, výborné je například doplňování slov. Během psaní se odečítají znaky, které je ještě možné napsat, až během odesílání se ale dozvíte, na kolik částí se výsledná textovka rozdělí.

Editor MMS je poměrně standardní. Zprávu lze stránkovat, vložit do ní obrázek, zvuk, hlasový záznam nebo šablonu, výsledek můžete odeslat na telefonní číslo nebo na e-mail.


Ukázka předpřipravené MMS

Vestavěný e-mailový prohlížeč pracuje s jednou schránkou. Můžete si vybrat, jestli se zprávy ze serveru mají přesunout nebo jen zkopírovat, v nastavení lze zvolit limit velikosti zpráv. Nové zprávy můžete kontrolovat ručně, nebo nastavit pravidelnou kontrolu. Při stahování není bohužel vidět počet zpráv, které jsou ve schránce, ani stav, ve které fázi příjmu se telefon nachází a kolikátý e-mail stahuje. Zprávy s češtinou se někdy přenesou správně, jindy nikoli, s poštou ve formátu HTML si telefon nerozumí, stáhne pouze hlavičku. Stahují se i e-maily s přílohami a pokud jejich formát Motorola podporuje, dokáže je také zobrazit.

 
Přehled e-mailů a detail jednoho z nich 

Vestavěný fotoaparát

Vestavěný fotoaparát má maximální rozlišení 640 × 480 bodů, lze ale nastavit i dva menší formáty. Kvalita snímků není měnitelná. Fotomobil nemá optický hledáček a snímaná scéna se zobrazuje na displeji telefonu. Z pokročilých funkcí je k dispozici dvojnásobný nebo čtyřnásobný digitální zoom, funguje však jen na principu výřezu. V nabídce je několik možností vyvážení bílé, k dispozici je noční režim, při focení lze upravovat expozici a můžete využít i pěti nebo desetisekundovou samospoušť.

  
Displej telefonu při fotografování • prohlížení obrázku • album fotografií

Pořízené obrázky se ukládají do vnitřní paměti s kapacitou 5 MB. Z telefonu pošlete fotografie ememeskou nebo jako e-mail, do počítače je bude možné přenést přes kabel prostřednictvím speciálního softwaru.

Ukázkové snímky: 

  
Pro MMS to stačí, ke skutečným digitálním fotoaparátům je ale ještě daleko 

Organizace času

Na kalendář se lze dívat v měsíčním nebo týdenním pohledu, při klepnutí se rovnou zobrazí vybraný den. Do kalendáře lze zadat pouze jeden typ události a k němu název, začátek, dobu trvání, datum, opakování a upozornění v nastaveném předstihu. V nastavení kalendáře si lze zvolit, jestli se mají upomínky ozvat i v případě, je-li telefon vypnutý. Rovněž budík už budí i u vypnutého telefonu.

  
Měsíční pohled na kalendář • zadáváme novou událost • budík

Další funkce

Kalkulačka nebere v úvahu priority jednotlivých matematických operací, ale nabízí paměť a její součástí je i převodník měn. Diktafon funguje také jako záznamník hovoru, do paměti se ovšem vejde pouze jedna nebo více nahrávek do celkového součtu jedné minuty. V telefonu jsou nainstalovány dvě hry: mobilní verze deskové strategické hry Monopoly a hra Stuntman, v níž musíte v časovém limitu projíždět kaskadérské tratě. Díky podpoře Javy lze další hry a aplikace doinstalovat.

 
Dvě hry: Monopoly a Stuntman

Motorola V300 nenabízí Bluetooth ani infraport, pro propojení počítače s mobilem můžete použít jen kabel. Datové možnosti telefonu jsou přitom slušné: hardwarový modem je sice dnes už standard, ale GPRS třídy 10 se ještě u všech telefonů nevidí.

Wapový prohlížeč je u telefonu T-Mobilu standardně nastaven na t-zones, ovšem domácí stránku lze změnit. Rovněž záložky jsou plné odkazů na wapový portál T-Mobilu.

 
Díky úzkému písmu a velkému displeji se na displej vměstná hodně textu

Závěr, zhodnocení

Motorola V300 se ještě v říjnu objeví v nabídce T-Mobilu za plnou cenu 9 999 Kč, nebo dotovanou 4 999 Kč (8 147 Kč včetně aktivačního poplatku). Telefon by se časem měl objevit také v nezávislé distribuci.

Ačkoli jsme dnes v situaci, kdy za necelých deset tisíc můžeme pořídit nejvybavenější mobil, co existuje – Sony Ericsson T610, Motorola V300 je přesto telefon, který stojí za pozornost. Nakonec ji od nejvyšší mety dělí jen třináct příček ze sto padesáti. Motorola V300 je mobilní telefon střední třídy, který bude vyhovovat i náročnějším uživatelům. Na jednu stranu je dostatečně multimediální, na druhou ale zároveň konzervativní, nabídne zábavné i „vážné“ funkce.

Motorola v posledních měsících neměla ve střední třídě příliš co nabídnout. Stará úspěšná véčka se už spíš jen doprodávala za stále nižší ceny a poslední novinky T720/T720i už nenabízely víc než konkurence. Nové modely V300, V500 a V600 ale mají reálné ambice tuto situaci změnit. První z nich, Motorola V300, je výborný telefon.

Verdikt: drahý a výborně vybavený mobil

Plusy a mínusy

+ špičkový displej: velký, jemný, aktivní technologie
+ velmi dobrý zvuk: při telefonování i při zvonění
+ možnosti personalizace
+ grafické zpracování nabídky
+ dostatek funkcí
+ vestavěný fotoaparát

– je to docela těžký telefon
– v seznamu lze vyhledávat pouze podle prvního znaku
– konstrukční provedení je sice výrazně lepší než dřív, ale poslední krůček k dokonalosti ještě chybí


Podrobné parametry Motoroly V300 najdete v katalogu mobilů

Zdroje

T-Mobile
web: www.t-mobile.cz
infolinka: 603 603 603

Motorola
web: gsm.motorola.cz
infolinka: 844 111 145


Diskusi k testovanému mobilnímu telefonu najdete u velkého článku. Budeme rádi, když nám v ní řeknete, jestli má podle vás náš nápad s minirecenzemi smysl, nebo jestli s nimi nemáme ztrácet čas. Tento odkaz rovnou otevře přehled všech diskusních příspěvků.

 

Další článek: Motorola V300: a teď se ukažte (velký test)

Témata článku: Motorola, , Motorola V300, Sony Ericsson T610, Motorol, Úkaz, Stejné příslušenství, Motor, TED, Test, Moto Displej