Motorola V300: a teď se ukažte (velký test)

Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Klávesnice: abyste se měli na co ptát

Tlačítka klávesnice jsou od sebe dostatečně vzdálená (číslice), nebo jsou alespoň rozměrná (funkční klávesy). Divil jsem se, co výrobce vedlo k tomu, aby některá tlačítka číslicové klávesnice udělal kruhová a jiná naopak podlouhlá, nenašel žádný důvod, ale při používání jsem si různorodosti tlačítek téměř nevšiml. Klávesnice je velmi dobrá, tlačítka mají jasný stisk a dobře se s nimi píše.

  
Detailní pohledy na klávesnici (zajímalo by mě, jestli jsou křivě nanesené popisky tlačítek záměr nebo chyba)

Funkční tlačítka jsou soustředěna kolem čtyřsměrného ovladače, v jehož středu je umístěna potvrzovací klávesa. Jsme za ni rozhodně rádi, u starších Motorol nebývala tato tlačítka umístěna tak intuitivně. Každému směru čtyřsměrného ovladače lze v nabídce přiřadit jednu z nabízených funkcí, ke kterým se pak rychle dostanete už z pohotovostního displeje. V nabídce tato sdružená klávesa slouží k pohybu mezi položkami.

 
Funkční tlačítka

Kruhové tlačítko obklopuje řada kláves: klasické zelené a červené sluchátko, dvě funkční klávesy, jejichž význam se mění podle situace, a tlačítko pro vstup do kontextové nabídky. Popisky na všech tlačítkách jsou podsvíceny silným bílým světlem.

 
K úrovni podsvícení nemůžeme mít žádné připomínky

Ovládání: kdo si vzpomene, že Motorola dřív bývala postrach?

Způsob ovládání telefonu není kompletně nový, Motorola vycházela z jiných modelů (zejména T720), ale nějaké inovace zde přece jen najdeme. Stejně jako dřív si můžeme vybrat, jestli se bude hlavní nabídka zobrazovat jako matice ikon, nebo jako seznam textových položek. V případě ikon je trochu škoda, že nefunguje rychlá volba odpovídajícím tlačítkem jako u jiných telefonů s tímto stylem nabídky, pokaždé musíte přesunout kurzor na požadovanou ikonu a potvrdit volbu. Ikonky jsou hezky animované, využívají kvalitní displej – ovšem s výjimkou dvou ikon, které mají co do činění s t-zones. Ty nejsou tak dobře vyhlazeny jako ostatní ikony, na druhou stranu to ale může být jen problém nefinálního kousku.

 
Hlavní nabídka v podobě ikon a textového seznamu • nastavení pořadí položek

Další úrovně nabídky jsou textové, někdy se ale i ve spodních vrstvách menu setkáte s malým dialogovým oknem, jež nabídne volbu pomocí ikon. Okna, která se postupně otevírají, vždy trochu zprůhlední pozadí, aby se na displeji nepletly jednotlivé vrstvy. Strukturu hlavní nabídky lze upravit – důležité funkce nastavíte na začátek, ty méně důležité přijdou na řadu později. Motorola V300 nepodporuje rychlé procházení nabídkou postupným tisknutím číselných pozic jednotlivých položek. Každé položce však můžete přiřadit hlasový povel nebo číselnou zkratku, se kterou se k dané funkci dostanete okamžitě přímo z pohotovostního stavu.

 
Další nabídky jsou většinou textové, někdy se ale setkáte i s ikonami

Motorola využívá velmi úzké, ale přesto dobře čitelné písmo. Díky němu se na jeden řádek vejde opravdu velmi mnoho znaků a V300 se řadí také v tomto směru mezi první desítku současných telefonů.

 Při zadávání telefonních čísel je písmo větší než jinde

Ovládání Motoroly V300 je velmi logické a nemá pranic společného s nabídkami a méně přímým ovládáním modelů, které byly na trhu před lety. Při používání jsem si ale nezvykl na jednu věc, která se s Motorolami už dost dlouho táhne. Při vstupu do jakéhokoli seznamu – například do přehledu vyzváněcích melodií nebo tapet na displej – se ocitnete vždy na první položce, bez ohledu na to, co je v telefonu nastaveno. Zkoušíte-li například, jaká tapeta se bude na displeji nejlépe vyjímat, musíte se smířit s dlouhým klikáním.


Co je na mobilním telefonu nejdůležitější? Dokonalá práce s telefonním seznamem. V následující kapitole se podíváme, jak se s ní vypořádala Motorola. Začneme také sekci věnovanou textovým zprávám.

Témata článku: Motorola, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola V300, Motorola V600, Nokia 3100, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson T300