Motorola V300: a teď se ukažte (velký test)

Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Během psaní se odečítají znaky, které je ještě možné napsat, telefon ale neindikuje, na kolik částí se výsledná textovka rozdělí, to se dozvíte až během odesílání.

Editor MMS je poměrně standardní. Zprávu lze stránkovat, vložit do ní obrázek, zvuk, hlasový záznam nebo šablonu, výsledek můžete odeslat na telefonní číslo nebo na e-mail. V telefonech, které nabízí T-Mobile, jsou MMS již nastaveny, stejně jako služby pro datové přenosy.

 
Ukázka předpřipravených MMS

V hlavní nabídce telefonu najdeme samostatnou ikonku, pod kterou se ukrývá aplikace pro výměnu rychlých zpráv – instant messaging. Telefon ale vyžaduje nastavení serveru, jde tedy o síťovou službu a zatím nemáme informace, že by měla být k dispozici i pro české uživatele. V USA Motorola v modelu V300 využívá službu AOL Messenger.

 Internetové povídátko potřebuje nastavit server

E-mailový prohlížeč: proč posílat MMS?

Vestavěný e-mailový prohlížeč pracuje s jednou schránkou typu POP3 nebo IMAP4, pro posílání používá SMTP, můžete si vybrat, jestli se zprávy ze serveru mají přesunout nebo jen zkopírovat. V nastavení lze zvolit limit velikosti zpráv a větší e-maily se do telefony nestáhnou. Nové zprávy můžete kontrolovat ručně, nebo nastavit pravidelnou kontrolu. E-maily se v přehledu řadí podle data a času přijetí, na displeji se zobrazuje jméno odesílatele zpráv.

   
Práce s e-mailovým prohlížečem

Při stahování není bohužel vidět počet zpráv, které jsou ve schránce, ani stav, ve které fázi příjmu se telefon nachází a kolikátý e-mail stahuje. Zprávy s češtinou se někdy přenesou správně, jindy se místo háčků a čárek objeví divné znaky. S poštou ve formátu HTML si telefon nerozumí, stáhne pouze hlavičku. Stahují se i e-maily s přílohami a pokud jejich formát Motorola podporuje, dokáže je také zobrazit (například textové soubory nebo obrázky, se souborem Microsoft Excelu si telefon podle očekávání neporadil).

Fotoaparát v mobilu musí být

Vestavěný fotoaparát má maximální rozlišení 640 × 480 bodů, ale stejně jako u všech ostatních fotomobilů se mi zdá, že nejhezčích obrázků dosáhnete s rozlišením 320 × 240. Přesto bych se asi neodvážil tvrdit, že vyšší rozlišení je interpolované. Kromě těchto dvou formátů je u Motoroly V300 ještě k dispozici formát 160 × 120 bodů, který je určený výhradně pro práci s MMS. Kvalitu snímků nelze nastavit.

  
Displej coby hledáček fotoaparátu (kdyby kolem nebyla tma, něco byste na něm i viděli) •
možnosti a nastavení fotoaparátu

Fotomobil nemá optický hledáček a snímaná scéna se zobrazuje na displeji telefonu; překreslování je použitelně rychlé. Z pokročilých funkcí je k dispozici dvojnásobný nebo čtyřnásobný digitální zoom, funguje však jen na principu výřezu, nejedná se o skutečné přiblížení scény. V nabídce je několik možností vyvážení bílé, k dispozici je noční režim, při focení lze upravovat expozici a můžete využít i pěti nebo desetisekundovou samospoušť.

 
Prohlížení obrázků • režim náhledů

Pořízené obrázky se ukládají do vnitřní paměti telefonu s kapacitou 5 MB. V případě potřeby lze snímky přímo v mobilu zmenšit. Z telefonu pošlete fotografie ememeskou nebo jako e-mail, do počítače je bude možné přenést přes kabel prostřednictvím speciálního softwaru. Bezdrátové možnosti přenosu Motorola V300 nenabízí.

Kvalita fotografií se nikterak neliší od výstupů jiných fotomobilů: pro MMS to stačí, ke skutečným digitálním fotoaparátům je třeba ujít ještě dalekou cestu.

Komentované snímky z Motoroly V300

 
Testovací obrázek ve studiu nasvícený dvěma silnými lampami;
v druhém případě jsem provedl korekci expozice do plusu

 
Stejná scéna, ale nižší rozlišení; obrázky vypadají lépe

  
Digitální zoom dělá pouze výřezy z původní fotografie (klepněte na všechny tři náhledy)

   
Několik fotografií z exteriéru

 
Snímky při pokojových podmínkách

  
  
Ukázka různých možností vyvážení bílé, na posledním obrázku je noční režim

Organizace času: už budí i vypnutý!

Hlavním nástrojem pro organizaci času je v Motorole V300 kalendář. Lze se na něj dívat v měsíčním nebo týdenním pohledu, při klepnutí se rovnou zobrazí vybraný den. Týdny v měsíčním zobrazení začínají správně pondělím, víkendy nejsou nijak barevně odlišeny. Dny, ve kterých jsou zapsány nějaké události, označuje černý růžek, aktuální den je zvýrazněn barvou. V týdenním zobrazení jsou záznamy rozmístěny v hodinové mřížce.

   
Měsíční pohled na kalendář • události ve vybraném dni • detail jedné události • nabídka pro úpravy

Do kalendáře lze zadat pouze jeden typ události a k němu název, začátek, dobu trvání, datum, opakování (žádné, denně, týdenně, měsíčně dle dne, měsíčně dle data, ročně) a upozornění. To ale nemůže být nastaveno přesně na čas, vždy je nutné vybrat nejméně minutový předstih.

   
Volba termínu • nastavení trvání události • možnosti opakování • nastavení připomenutí

V nastavení kalendáře si lze zvolit, jestli se mají upomínky ozvat i v případě, je-li telefon vypnutý. Znalci nyní možná zbystřili – ano, je to skutečně tak, budík budí i u vypnutého telefonu! Ale trvalo to dlouho.

 První Motorola, která budí i ve vypnutém stavu


Poslední kapitola článku shrne vše, co se nevešlo do předchozích částí. Posléze na vás čeká závěr se shodnocením telefonu, vypíchnutí největších plusů a mínusů a aktuální žebříček dvaceti nejlepších současných telefonů, do něhož se Motorola V300 hravě vešla.

Témata článku: Motorola, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola V300, Motorola V600, Nokia 3100, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson T300