Motorola V3x: nedoceňovaný mistr 3G (uživatelské zkušenosti)

Přečtěte si o zkušenostech uživatele nejvybavenější Motoroly na trhu. Nadupané véčko nabízí špičkový displej, 2Mpx fotoaparát, slot pro paměťové karty, podporu 3G sítí a mnoho dalšího. Má však také několik závažných nedostatků. Video!
Kapitoly článku

Jeden bídný, druhý královský

Vnější displej je na nic. Dokáže sice zobrazit plno informací, ale po zhasnutí podsvícení je naprosto nečitelný. Původně jsem se domníval, že se úplně vypíná, ale on je stále zapnutý. Nic na něm ale nepřečtete a slouží snad jen k vybíjení baterie.

  
Ukázka vnějšího displeje

Vnitřní display je přesný opak vnějšího. Vypadá nádherně a při rozlišení 240 × 320 bodů nabízí velmi detailní obraz. I s vypnutým podsvícením je pohodlně čitelný. Paradoxně je i na přímém slunečním světle vidět lépe vnitřní zhasnutý display než vnější rozsvícený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní displej ve tmě

V megarecenzi bylo kritizováno stále stejné prostředí menu. V mé Motorole V3x je novější firmware a ikony jsou zcela odlišné. V zásadě si mi líbí až na ikonu videokamery, která se při označení pohybuje jako leklá ryba. Jako obvykle si můžete hlavní nabídku uspořádat dle vlastní chuti. Vzhledem k tomu, že se zde nyní nachází dvanáct ikon namísto běžných devíti, doporučuji nepoužívané funkce přesunout do spodní řady.

   
Nabídka telefonu se starším firmwarem - novější má jiné ikony, struktura je však stejná
 

Zvuk a vyzvánění

Mikrofon sbírá zvuk jako obvykle velmi kvalitně. Reproduktor při telefonování není příliš hlasitý, ale lze poměrně snadno zesílit ještě asi o 400 % pomocí speciálního softwaru a počítače. Totéž platí i o hlavním reproduktoru umístěném na obvyklém místě – na zadní straně těsně nad anténou. Zajímavý je prostorový efekt - zvuk se line zprostřed místnosti, zatímco telefon je u vás v kapse. Této záhadě jsem zatím nepřišel na kloub. Vyluzovaný zvuk ale bohužel naprosto postrádá basy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon • sluchátko s logem Motoroly • hlasitý reproduktor

V nastavení zvuku si můžete zvolit úroveň zvýraznění basů a úroveň ozvěny. Pokud budete poslouchat ze sluchátek, tak rozdíl poznáte okamžitě. Zvuk je úžasně vykreslený, přibalená sluchátka jsou kvalitní. Zvuk kupodivu předčil i můj MP3 přehrávač. Motorola nemá sice tolik možností nastavení, ale telefon si jakoby sám určuje styl hudby a podle toho zvýrazňuje jednotlivé tóny. Problém nastal akorát v případě čisté akustické kytary. Její ozvěna totiž šustí. Pokud vypnete ozvěnu, šustění ustane. Netrénované ucho však tento zvuk zřejmě ani nezaregistruje.

Vyzváněcí profily se mění na můj vkus dosti složitě. Hlavní vinu na tom nese již zmiňovaná absence tlačítka menu. Profily můžete měnit v zavřeném stavu pomocí postranních kláves. Nicméně se při tom občas ozývá pípaní a není vidět celý název profilu na displeji. Proto používám pouze dva styly. Zvonění a tichý režim s vibracemi. Zde mě vývojáři Motoroly potěšili. Mezi těmito dvěma styly lze totiž jednoduše přepínat pomocí tlačítka mřížky v otevřeném stavu.

 
Výběr vyzváněcího profilu • možnosti nastavení profilu

Po přijaté zprávě, zmeškaném hovoru nebo jiné události telefon každých pět minut v hlasitém režimu pípne. Pípnutí je doplněno rozsvícením vnějšího displeje, zavibrováním a blikáním modrého proužku. Nic nepromeškáte.

Telefonování a zprávy

V telefonním seznamu lze vyhledávat postupným psaním jména a k jednomu kontaktu můžete přiřadit velké množství informací. Je tu i položka narozeniny, kde vyplníte datum narození a telefon vás pak upozorní, že máte dané osobě koupit dárek. Na svátky tu nic takového bohužel není.

   
Adresář • editace/vkládání nového záznamu

Také na zprávy je dobře vybaven, nicméně automatickou doručenku u SMS zpráv jsem v nepřeberném množství nastavení nenašel. Zato u multimediálních zpráv si můžete nastavit jak doručenku, tak potvrzení o čtení. Sjednocený editor zpráv SMS a MMS zjednodušuje práci. Stížnosti, že už nemůžu posílat v MMS text mi přijdou zbytečné. Ono totiž jednoduše stačí při psaní zprávy v nabídce zapnout potvrzení o čtení a telefon vás hned upozorní, že to jde jen u MMS. Volbu potvrdíte a můžete posílat jako MMS.

 
Nabídka zpráv • psaní textové zprávy

Barva písma v editoru zpráv je stejná jako podsvícení klávesnice. Navíc se 160 znaků vejde přesně na jednu stránku. Za výsledný umělecký dojem dávám 1*. Za slovník iTap ale pro změnu známkuji 5. Nejenom, že zkracuje SMS na 70 znaků, ale navíc velmi často nabízí nesmyslná slova. Připadá mi ještě horší než u Razru V3 a tak jsem ho raději úplně vypnul.


A z textovky se rázem stane MMS

Doposud netuším, kolik zpráv se do Motoroly vejde. Pokud v telefonu není ani jedna zpráva, tak počítadlo ukazuje zaplnění jeden dílek ze šesti. Jenže totéž ukazuje i při 100 SMS uložených v telefonu. Zajímavé.

Ze starších Motorol jsem byl zvyklý ukládat si poznámky namísto vzorových zpráv. Tento postup se mi s Motorolou V3x značně ztížil, už to nejde tak rychle. Navíc jsem narazil nejspíše na chybu firmwaru. Jakmile chci smazat vzorovou zprávu, která byla v telefonu v základu, tak se V3x restartuje a samozřejmě nic nesmaže.


V poslední kapitole se budeme věnovat fotoaparátu, MP3 přehrávači a ostatním doplňkovým funkcím

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3x, Motor, Stejné prostředí, Kvalitní záznam, Plný stav, Zkušenost, Mistr, Motorol