Motorola V3x: nedoceňovaný mistr 3G (uživatelské zkušenosti)

Přečtěte si o zkušenostech uživatele nejvybavenější Motoroly na trhu. Nadupané véčko nabízí špičkový displej, 2Mpx fotoaparát, slot pro paměťové karty, podporu 3G sítí a mnoho dalšího. Má však také několik závažných nedostatků. Video!
Kapitoly článku

Fotoaparát

Fotoaparát můžete spustit několika způsoby, ale doporučuji si oblíbit jeden. Na prvních fotkách budou hlavně vaše prsty, čočka je totiž umístěna těsně nad kloubem. Spoušť můžete aktivovat pomocí tlačítka s tečkou. Je to jednoduché a efektivní řešení. Uprostřed displeje se v režimu fotografování zobrazuje křížek. Právě do tohoto místa V3x zaostřuje. Proto není dobré, když se hlavní objekt nachází jinde. Nebude pak ostrý. Mezi stisknutím tlačítka a vyhodnocením fotky je asi půlvteřinová prodleva, takže nedoporučuji fotit rychle se pohybující předměty. Fotografie se vyznačují sytými barvami. Chce to chvíli zkoušení v praxi, ale výsledné fotografie mohou být nakonec docela kvalitní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Při focení

Vnitřní kamerka je pro autoportréty dostačující. Nicméně při zhoršení světelných podmínek se stává naprosto nepoužitelnou.

Tolik vychvalovaná funkce makra mě příliš neoslnila. Pravdou sice zůstává, že makro režim je dokonalý, nicméně jeho praktické využití se mi jeví jako téměř nulové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkové obrázky v plném rozlišení

Nahrávání videa mě velmi zklamalo. Rozlišení 176 × 144 se nehodí téměř na nic. Při dostatečném osvětlení pořizuje poměrně kvalitní záznam, ovšem zvuk se nahrává z mikrofonu pro běžná volání umístěného na druhé straně telefonu než čočka fotoaparátu. Tohle řešení se mi zdá dosti nešťastné. Nicméně opět mám radu. Pokud víte, že budete natáčet, tak stačí vyndat sluchátka na pouštění mp3. Mají také mikrofon a po připojení do konektoru telefonu se bude nahrávat zvuk z nich.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové snímky v režimu makro

MP3 přehrávač a ostatní funkce

Jak jsem již uvedl, hudba produkovaná mobilem má vysokou kvalitu. Máte dvě možnosti, jak ji spustit. Buď pomocí záložky zvuky, jako u všech Motorol, nebo pomocí Java aplikace. Ve složce se zvuky si můžete vytvořit vlastní playlisty, které si pak budete pouštět na pozadí. Ti, kteří jsou líní si s telefonem pohrát, budou využívat Java aplikaci. Ta si dokáže sama třídit hudbu podle interpretů a alb, jenomže nedokáže běžet na pozadí. V praxi to tedy vypadá tak, že pokud chcete s telefonem pracovat, musíte lovit v sekci zvuky. Jestli s telefonem pracovat nechcete, tak Java aplikací nic nezkazíte. Je to poněkud komplikované řešení.

  
Přehrávač "Zvuky" • 1avový přehrávač

Motorola jako obvykle nabízí budík, kalendář a kalkulačku. Především kalendář doznal velkých změn oproti předchozím modelům. Celá organizace času se dle mého názoru dosti vydařila a nemám k ní jedinou výtku.

   
Nabídka užitečných funkcí • kalendář v měsíčním, týdenním a denním náhledu

K telefonu dostanete i instalační CD se softwarem Motorola Phone Tools. Po připojení k PC si Windows XP na CD najdou veškeré ovladače a provedou instalaci. Během deseti minut bylo vše připraveno. Program toho umí hodně, od připojení na internet pomocí mobilu přes psaní zpráv až po správu multimediálních souborů v telefonu.

Skrytý potenciál

Několik lidí se mne ptalo na otázky ohledně použitelnosti Motoroly V3x pro běžného uživatele. Tento telefon bych doporučil spíše „technoidům“, kteří si s ním dokáží pohrát a využijí jeho potenciálu. Telefon například dokáže přehrát i video ve formátu 3GP o bitrate 50 kb/s. Před delší cestou si tak můžete zakoupit 1GB microSD kartu a na ní si zkonvertovat 4 filmy. Většina lidí podobných možností samozřejmě nevyužije.

Bohužel pro běžného člověka se mi zdá tato Motorola příliš komplikovaná. A to se jí pravděpodobně stane osudným. Přesto je pro mě Motorola V3x právoplatným králem 3G.

Prohlédněte si podrobné parametry Motoroly V3x v katalogu mobilů.

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3x, Motorol, Kvalitní záznam, Plný stav, Zkušenost, Motor, Stejné prostředí, Mistr