Motorola V500: více funkcí za nižší cenu (test)

Motorola už nějakou dobu u nás a ještě déle ve světě prodává mobilní telefon V500. Je to kompromis mezi luxusním modelem V600 a levným V300. Ve výbavě nechybí kvalitní displej, integrovaný fotoaparát a Bluetooth.

Klávesnice pro hbité palce

Klávesnice padne do ruky na první dotyk. Dominantním prvkem je hlavní čtyřsměrná ovládací klávesa ve stříbrném provedení, která má ve svém středu modré potvrzovací tlačítko. To je poměrně dost zapuštěné a jeho stisk dělá problémy. Na levé straně je umístěno klasické červené tlačítko, na pravé zelené – tedy naopak, než bývá zvykem. V horní části obvod klávesnice uzavírají tři funkční tlačítka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velká klávesnice = pohodlné psaní • červené tlačítko stále vlevo... • potvrzovací
klávesa je až příliš zapuštěna

Numerická část klávesnice láká ke svižnému psaní textovek. Tlačítka jsou dostatečně velká a velice dobře hmatem rozlišitelná. Stisk tlačítek je jasný, doprovázený jemným cvaknutím. Modré podsvícení klávesnice by mohlo být intenzivnější, ale osvětlení je rovnoměrné a všechny popisky jsou dobře čitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trochu více světla by neškodilo

Menu podle vlastních představ

Ovládání nových Motorol je pohodlné. Zásluhu na tom mají především široké možnosti personalizace. Vše začíná libovolným nastavením funkčních kláves v pohotovostním režimu, včetně čtyřsměrného navigačního kříže. Libovolné funkce lze přiřadit dvěma kontextovým tlačítkům a chytré klávese. Té se pak automaticky přiřazují očekávané funkce podle stavu, ve kterém se telefon nachází – například příjem hovoru při aktivovaném handsfree.

 
Hlavní nabídka ve formě ikon a textového seznamu

Potvrzovacím tlačítkem vstoupíte do hlavní nabídky. Může být zobrazena ve tvaru devítiprvkové matice nebo jako seznam. Rovněž lze nastavit pořadí jednotlivých položek. Vzhled nabídek telefonu je možné modifikovat podle šesti přednastavených barevných schémat, další jsou ke stažení na internetu.

Pohodlnému ovládání navíc přispívá možnost rychlé volby telefonních čísel a individuální nabídka nejpoužívanějších funkcí, tzv. zkratek. Bez patřičné personalizace může být ovládání telefonu poměrně zdlouhavé, protože nabídka funkcí je veliká a nabídka proto značně rozsáhlá.

  
Možnost přeskládání položek hlavní nabídky • nastavení chování funkčních
tlačítek • klávesové zkratky a hlasové ovládání

Vnitřní struktura menu je stejná jako u šestistovky nebo třístovky. Podrobný popis všech funkcí zde nebudu uvádět, protože vše již bylo dvakrát řečeno v megarecenzích Motoroly V600 a Motoroly V300. Připomenu pouze základní charakteristiku.

Telefonování

Telefonní seznam pojme až tisíc vícepoložkových kontaktů a zobrazuje současně i čísla uložená na SIM kartě. K jednotlivým záznamům lze přiřadit obrázek, specifické vyzvánění a hlasovou jmenovku. Záznamy lze roztřídit do libovolného počtu skupin, kterým lze přidružit specifické vyzvánění a podle kterých lze adresář filtrovat. Vyhledávání je možné pouze podle prvního písmena, zobrazení může být buď textové na osmi řádcích nebo třířádkové s miniaturami obrázků. Názvy mohou obsahovat znaky s háčky a čárkami.


Adresář v podobě s obrázky a jako textový seznam • editace jména

Vyzvánění je polyfonní a umožňuje přehrát čtyřiadvacetihlasé melodie nebo zvuky uložené v souborech MP3. K dispozici je 5 MB sdílené paměti. Nové melodie je možné komponovat přímo v telefonu pomocí aplikace MotoMixer. Trochu nezvyklé je umístění hlasitého reproduktoru na zádech telefonu; kromě vyzvánění slouží jako hlasité handsfree. Zvuk je dostatečně silný a čistý.

 
Aplikace MotoMixer pro úpravu vyzváněcích melodií • Motorola neudává
kapacitu paměti číslem, ale pomocí tohoto „teploměru“

Zprávy: prostě všechny

Motorola V500 umí pracovat se všemi známými typy zpráv včetně e-mailu a rychlých zpráv.


Hlavní nabídka zpráv • možnosti na začátku tvorby nové zprávy

Pro psaní SMS je k dispozici osm řádků a stejný počet pro čtení. Se psaním se snaží vypomáhat český slovník iTap, ale efekt je mnohdy spíš opačný. Podporovány jsou i české znaky s háčky a čárkami, ale je vhodnější se jejich používání vyhnout, protože jsou po odeslání vymazány bez náhrady. Díky podpoře EMS je možné posílat i jednoduché obrázky a zvuky.


Píšeme textovku a tvoříme multimediální zprávu

Ovládání editoru multimediálních zpráv je jednoduché, k textu je možné připojit obrázky, hlasový záznam, melodii nebo vizitku vybraného kontaktu. Zprávu je možné rozdělit na několik stránek s možností nastavení času. K dispozici je i několik vzorových zpráv.

E-mailový prohlížeč umí obsluhovat pouze jednu e-mailovou schránku typu POP3 nebo IMAP4, k odesílání slouží SMTP. Bohužel nedokáže pracovat pouze s hlavičkami a rovnou stahuje celý e-mail. Lze však nastavit jeho maximální velikost. Zprávy ve formátu HTML jsou ignorovány a stáhne se pouze hlavička, na druhou stranu umožňuje číst přílohy v textových a obrázkových souborech.

Rychlé zprávy v mobilních telefonech zatím nejsou příliš rozšířeny. Telefon je však vybaven programem pro jejich výměnu.

Tip: přečtěte si, jak pracovat s ICQ přímo v mobilu


V další kapitole najdete popis organizačních a datových funkcí, podrobněji se zaměříme na vestavěný fotoaparát. Čeká vás také zhodnocení telefonu

Témata článku: Motorola, , Motorola V300, Motorola V500, Motorola V600, Panasonic X70, Sony Ericsson Z600, Slabá výdrž baterie, Test, Vice, Tmavá místnost, Motor, Nastavený budík, F +, Velká hmotnost, Motorol