Motorola V547: véčko s EDGE (test)

Motorola V547 je velmi dobře vybavené a elegantní véčko, které vychází z modelu V500. Hlavní inovací je technologie rychlých datových přenosů EDGE. Motorola tak jako první zasahuje do dominantního postavení Nokie, která doposud jako jediná telefony s EDGE nabízela.

Fotoaparát umí i video

Dostáváme se k dalšímu rozdílu oproti modelu V500. S fotoaparátem můžete natáčet i videosekvence. Za tímto účelem je nutné fotoaparát zapnout za zvláštní sekce Video v nabídce multimédií. Nahrávky jsou v tradičním úsporném formátu 3GP, jejich délka je omezena pouze sdílenou pamětí. Ta činí 5 MB, což již na dnešní poměry není příliš mnoho.

 
Hladáček fotoaparátu • prohlížení obrázků

Při nahrávání videa, ale také v režimu klasického fotoaparátu, můžete nastavit vyvážení bílé podle aktuálních podmínek. Při fotografování máte navíc možnost kompenzace expozice, digitálního zoomu nebo samospouště. Zvuk závěrky je možné vypnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Ukázkové fotografie

Doplňky a data

V nabídce doplňkových funkcí najdeme přehledný kalendář s upomínkami, nabízející meěsíční, týdenní nebo denní náhled. Nechybí samozřejmé také opakovaný budík nebo kalkulačka.

 
Kalendář v  měsíčním a týdenním náhledu • budíků můžete mít nastaveno hned několik

Také příznivci her si přijdou na své. Připravena je pouze jediná, ale další si můžete díky podpoře druhé generace Javy doinstalovat. V nabídce je nachystána také aplikace pro vkládání portrétů do speciálních rámečků.

 
Ukázka hry • aplikace na úpravu obrázků

Pomalu dostáváme ke zlatému hřebu a tím jsou datové přenosy. Telefon zvládá klasické GPRS třídy 10, ale také EDGE ve třídě 4. Teoreticky je tedy možné stahovat data rychlostí až 177,6 kbit/s. Samozřejmostí je možnost využití telefonu jako hardwarového modemu, s počítačem se propojí prostřednictvím datového kabelu nebo Bluetooth.

V krabici spolu s telefonem bohužel nenajdete CD s obslužným softwarem pro váš počítač, Motorola tradičně dodává pouze třicetidenní zkušební verzi. Software je nutné jako vždy dokoupit. Pak budete moci například synchronizovat své kontakty a údaje v kalendáři s Outlookem nebo posílat zprávy přímo z počítače.

EDGE za tisíc

Motorola V547 je dobře vybavený telefon s vynikajícím displejem a pohodlnou klávesnicí. Má tedy relativně dobré vyhlídky na úspěch. Ve volném prodeji se nabízí za přijatelných 6 500 Kč, o tisíc korun levněji lze však koupit model V500. Záleží tedy na vás, zda chcete využívat EDGE a tato investice se vám vyplatí. Samozřejmě se můžete nechat zlákat také designem nebo možností natáčet videa.

Srovnatelně vybavené véčko s EDGE nabízí také Nokia se svým modelem 6170. Místo Bluetooth je však vybaven pouze infraportem a jeho cena zatím neklesla pod deset tisíc korun.

Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.

Plusy a minusy

+ velmi dobrá výbava
+ výborný displej
+ podpora EDGE

– konstrukce bez inovací
– horší ergonomie základních funkcí
– trčící anténa


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Motorola, , , , Motorola V547, Edge +, Motor, Horizontální šipka, Motorol, Dobrá výbava, Test, Zmeškaná zpráva,