Motorola V635: americký křižník míří do Evropy (test)

Těžká, poměrně velká a velmi dobře vybavená. I takto jednoduše se dá popsat Motorola V635. Těšit se můžete na megapixelový fotoaparát, podporu paměťových karet nebo rychlé datové přenosy EDGE.

Jukebox v kapse

Zatímco předchozí modely značky si rozuměli se soubory MP3 jen jako s vyzváněcími melodiemi, novinka přidává k této možnosti i použití coby plnohodnotného MP3 přehrávače. Ten je řešen povedenou javovou aplikací přímo od Motoroly, její spuštění ale trvá déle než by bylo zdrávo. Skladby lze poslouchat díky vestavěnému reproduktoru, kdy je podání pouze monofonní, nebo pomocí sluchátek, které zajistí stereofonní reprodukci. Jednotlivé skladby se třídí dle interpreta a alba, případně podle žánrů. Přehrávač má všechny základní funkce, které byste od něj očekávali, jako tvorbu playlistů, opakované přehrávání či náhodné přehrávání.

Jak už jsem se zmiňoval, můžete svou oblíbenou „empétrojku“ nastavit i jako vyzváněcí melodii. Pokud vyžadujete důraznější vyzvánění, můžete si vybrat z klasických polyfonických melodií a v opačném případě se nabízí možnost použití diskrétních vibračních signálů. Vyzváněcí profily nové Motorole samozřejmě nechybí, měnit je můžete rychle pomocí levých bočních tlačítek i se zavřeným telefonem.

Uzdu své fantazii můžete povolit s aplikací MotoMixer, které slouží pro komponování vlastních vyzváněcích melodií. Složit lze skutečně originální melodii, navíc zcela jednoduchým způsobem.

 
Vyzváněcí profily • aplikace MotoMixer pro komponování vlastních melodií

Žádný email neuteče

Co se týče textové komunikace, je na tom V635 též velmi dobře. Nabídnuty jsou jak zprávy SMS, tak i zprávy multimediální a e-mail. Jejich editor je společný, liší se pouze v nabídnutých funkcích. Při psaní můžete využít systém prediktivního vkládání textu iTap, který má oproti nejrozšířenějšímu T9 zpočátku menší slovní zásobu. Píše s diakritikou, pokud ho ale naučíte slova bez ní, rád vám je nabídne. Interpunkce se před odesláním neodstraní, na jednu zprávu tak budete mít pouhých 70 znaků. Nejste-li příznivcem slovníku, lze iTap nastálo vypnout a zvolit klasický způsob zadávání, u Motoroly nazvaný Tap. K dispozici je také Tap rozšířený, který dokáže domýšlet slova. Stačí napsat několik prvních znaků a šedým písmem se doplní návrh slova. Pokud je navržené slovo shodné s tím, jaké chcete skutečně napsat, stačí stisknou šipku vpravo. Celé slovo se vloží do textu a můžete pokračovat dál ve psaní.

   
Nabídka zpráv • psaní zprávy • podpora pro instant messaging nechybí

Při tvorbě zprávy SMS se v horním informačním řádku odečítá počet použitých znaků, vidíte i počet konečných zpráv, do kterých bude text rozdělen. U MMS se zobrazuje velikost zprávy a počet stránek, pro e-mail plně dostačuje jen jednoduchá informace o konečné velikosti. Do obou posledně jmenovaných typů zpráv lze vložit obrázek, video, zvuk a vlastní hlasový záznam.

Při psaní máte k dispozici celých osm řádků textu. Emailový klient si poradí s protokoly POP3 a IMAP4 a skýtá široké možnosti nastavení. Paměť pro zprávy je sdílená. Důležitou vlastností je i přímá podpora rychlého zasílání zpráv (instant messaging).

Kokrhá jen jednou

Pokud využíváte u mobilu budík, Motorola V635 vás zřejmě zklame. Můžete sice zadat rovnou několik časů buzení a libovolnou melodii, ale budík není opakovaný a každý den ho tak musíte nastavovat znova.

  
Budíků můžete nastavit několik

Kalendář je díky plnému využití displeje velmi přehledný. Nabízí měsíční, týdenní i denní pohled a díky grafickým tématům menu lze zcela změnit jeho vzhled. Šikovně řešeno je přepínání mezi jednotlivými měsíci, které je přiřazeno klávesám s hvězdičkou a křížkem. Kurzorová klávesa slouží k pohybu mezi jednotlivými dny.


Kalendář v měsíčním a týdenním náhledu

Týden začíná pondělkem, uložené události se mohou automaticky mazat po předem definovaném intervalu. Pokud z jakéhokoli důvodu nechcete být upozorněni na událost při vypnutém telefonu, můžete tuto vlastnost navolit. Typ položek není v kalendáři rozdělen, každá poznámka je shodná a liší se jen vámi zadaným jménem. Události se mohou opakovat denně, týdně, měsíčně a ročně. U měsíčního opakování je navíc zajímavá možnost nastavení, zda je pro připomenutí rozhodující daný den nebo nastavené datum. Upozornění události lze samozřejmě i vypnout, případně zvolit předstih alarmu před začátkem schůzky.

  
Denní seznam událostí • detaily události

EDGE pomalé, ale přece

Motorola V635 je jedním z telefonů, na který mnozí čekají kvůli avizované podpoře rychlých datových přenosů EDGE. Bohužel je k dispozici pouze ve třídě 4, což bude pro mnohé potenciální zájemce velké zklamání. Přesto je přenosová rychlost daleko vyšší než u klasického GPRS, které samozřejmě přístroj také nabízí, a to ve třídě 10. Datové přenosy využijete buď pro připojení telefonu jako modem pro váš počítač nebo po spuštění wapového prohlížeče, který je stejně jako celý telefon poznamenán přizpůsobením pro růžového operátora.

 
Spouštění a prohlížení wapu

Pro propojení s počítačem vám poslouží systémový konektor ve spojení s USB datovým kabelem, případně pohodlnější bezdrátový systém Bluetooth. Software pro synchronizaci ale v základním balení nenaleznete, Motorola je jediná značka, která si za něj nechává zaplatit.

Ani Motorola neopomněla do svého přístroje implementovat podporu Javy 2.0, což je dobrá zpráva pro všechny milovníky mobilních her. V telefonu jsou pro ně připraveny hned dvě – golf a klasická letadlová střílečka TopGun. Zabavit se můžete i u aplikace FotoFunPack2, kde lze strávit u úprav obrázků skutečně dlouhé hodiny.

Dobře vybavený elegán

Novinka Motoroly to bude mít na našem trhu velice těžké, jelikož její konkurence jsou tak úspěšné modely jako Nokia 6230, Sony Ericsson K700i nebo třeba Samsung D500. Motorola V635 však sází především na svůj osobitý vzhled a styl.

Motorola V635 je skutečně povedený přístroj, některé mouchy na něm ale stále nalezneme. Vytknout bych mohl zejména nedoléhající zadní kryt a občas velmi úsměvnou (avšak zcela nelogickou) českou lokalizaci. Abych ale stále jen nekritizoval, působí V635 jako celek velmi impozantně a díky jejímu nezaměnitelnému charisma ji pár chybiček ještě rádi odpustíte. Však ani výbavou se nemá za co stydět.

Plusy a mínusy

+ vynikající displej
+ podpora paměťových karet
+ datové přenose EDGE

- větší rozměry a hmotnost
- horší dílenské zpracování
- nezvyklá struktura telefonního seznamu


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Motorola, , Motorola V635, Nokia 6230, Samsung D500, Sony Ericsson K700i, Primární číslo, Bezdrátový systém, Mir, Motorol, Motor, Celé slovo, Zajímavá možnost, Kříž, Test, Velké zklamání, Poštovní adresa, Jediná značka