Motorola V635: americký křižník míří do Evropy (test)

Těžká, poměrně velká a velmi dobře vybavená. I takto jednoduše se dá popsat Motorola V635. Těšit se můžete na megapixelový fotoaparát, podporu paměťových karet nebo rychlé datové přenosy EDGE.

Menu podle chuti

Ovládání přístroje se v ničem neliší od svých předchůdců. Ke vstupu do hlavní nabídky poslouží střední kontextová klávesa nebo potvrzovací střed navigační klávesy. Střední kontextové tlačítko dále slouží k vyvolání dílčích kontextových nabídek při pohybu v menu. Levá funkční klávesa slouží ve většině případů pro návrat o úroveň výše, pravá pak pro potvrzování – jejich funkce se ale liší v závislosti na tom, kde se v hlavní nabídce právě nacházíte. Symbol červeného telefonu vás odkudkoli vrátí do pohotovostního stavu, při pohybu nabídkou bohužel nelze používat číselné zkratky.

 
Nabídka je standardně zobrazena v barvách T-Mobilu

Motorola je známa i rozsáhlými možnostmi přizpůsobení telefonu a to včetně hlavní nabídky. Nejinak je tomu i u této novinky, vybrat si tak můžete ze dvou charakterů menu – seznam nebo matice ikon. Navíc lze přeskládat i pořadí jednotlivých položek přesně dle vašeho gusta, popřípadě je i zcela odstranit či naopak přidat. Grafiku menu lze měnit pomocí připravených témat. Pro pohotovostní stav lze samozřejmě nastavit tapetu displeje, která prosvítá na pozadí i při procházení nabídky.

 
Zadávání čísla • zobrazení informace o zmeškaném hovoru • vyzvánění

Z pohotovostního stavu máte rychlý přístup až k sedmi nejpoužívanějším funkcím pomocí obou funkčních kláves a již zmiňované klávesy na levém boku přístroje, další čtyři funkce se skrývají pod jednotlivými směry kurzorové klávesy. K těm se na displeji zobrazuje i malá nápověda v podobě symbolicky rozmístěných ikon, kterou lze ale v nabídce vypnout. Jako drobnosti se již jeví možnost volby zobrazení digitálních či analogových hodin nebo nastavení šetřiče displeje.

 
 
 
Ukázka tří grafických schémat

VGA je mu málo

Jako správná moderní novinka nabízí Motorola V635 integrovaný fotoaparát s rozlišením 1,2 megapixelu. Při fotografování je možné zvolit i další tři rozlišní – klasické VGA, tedy 640 × 480 bodů a dvě ještě menší rozlišení nesoucí hodnoty 240 × 320 a 120 × 160 obrazových bodů. Posledně jmenované poslouží k pořizování portrétů, které pak můžete přiřazovat jednotlivým kontaktům. V kontextové nabídce lze přednastavit i samospoušť, zvuk závěrky (lze zcela vypnout) či zapnutí přisvětlovací diody.

 
Hledáček fotoaparátu • nabídka fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu se vyznačuje širokými možnostmi nastavení, které lze měnit i během samotného záběru fotografované scény. Svislé směry kurzorové klávesy přepínají mezi funkcemi pro úpravu barevného schéma snímku (barva, černobílý, starožitný, negativ a RGB filtry), expozice, světelných podmínek či až osminásobného digitálního zoomu. Jejich hodnoty pak nastavíte pomocí směrů vodorovných. Celkově je tedy ovládání fotoaparátu velmi pohodlné a rychlé. Při používání osminásobného přiblížení jsou na můj vkus až zbytečně velké kroky mezi jednotlivými hodnotami, navíc jsem se tu setkal s nesmyslným překladem, kdy telefon píše o zoomu jako o změně velikosti písma.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie

Kromě statických obrázků, které Motorola pořizuje při běžném držení „na výšku“, lze pořídit i video v rozlišení 176 × 144, případně 128 × 96 obrazových bodů. Při jeho natáčení lze využít všech funkcí popisovaných u fotoaparátu kromě samospouště, která by u videa tak trochu ztrácela význam. Délku videa můžete omezit pro použití v MMS zprávách, případně nechat jeho délku závislou na volné paměti telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Scéna ve tmě bez podsvětlení a s ním

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka efektů

Na velikost paměti si stěžovat jistě nebudete, telefon nabízí v základu přibližně 6 MB vnitřní paměť, navíc pod odnímatelným kovovým rámem na předním straně telefonu naleznete slot pro paměťové karty typu TransFlash. Aktivní může být pouze jedna z pamětí, volbu provedete pomocí kontextové nabídky. V testovaném vzorku byla karta o kapacitě 64 MB, v oficiálních zdrojích se ale mluví o kartě s velikostí 32 MB, která by měl být součástí základního balení. Poměrně mladý formát paměťových karet TransFlash vás jistě jako mě překvapí svými miniaturními rozměry, na něž mám v tomto případě spíše skeptický pohled – čím menší věc je, tím jednodušeji ji ztratíte.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K paměťové kartě se dostanete po sejmutí předního krytu • karta TransFlash je velmi malá

Statické snímky i pořízená videa se ukládají do přehledných galerií, ke kterým se lze dostat přes příslušné aplikace, popřípadě trošku nelogicky přes nabídku downloads. Zajímavě působí především možnost roztřídění fotografií do vámi definovaných alb, po jejichž otevření se automaticky spustí prezentace s vámi zadanou prodlevou mezi jednotlivými snímky. Pořízené obrázky si navíc můžete nastavit jako tapetu nebo šetřič displeje. Problém nečiní ani kopírování multimediálních souborů mezi pamětí telefonu a paměťovou kartou. Velká škoda je, že nelze tyto soubory dále v telefonu jakkoli upravovat, pouze fotografie lze jednoduše transformovat z jakéhokoli rozlišení na QVGA, které je vhodné pro použití v MMS zprávách.


Galerie s obrázky • obrázků se na paměťovou kartu vejde opravdu hodně • náhled na obrázek

Tisícovka postačí

Telefonní seznam modelu V635 se může pochlubit pamětí na 1000 kontaktů. Ke každému jménu je přitom možné přiřadit několik telefonních čísel a každému z nich pak typ, melodii, obrázek a jmenovku pro hlasové vytáčení. Kromě telefonních čísel můžete ke jménu přiřadit také několik e-mailových adres, jiná pole, jako poštovní adresa nebo textová poznámka, však chybí. Kontakty lze třídit do skupin, které vám pomohou pouze pro zpřehlednění zobrazování seznamu, ne však k filtrování hovorů.

 
Telefonní seznam s obrázky • textové zobrazení seznamu • náhled na záznam

Motorola se poučila a v nastavení telefonního seznamu naleznete i možnost volby vyhledávání dle řetězce znaků. Nastavit lze i styl zobrazení vícepoložkového záznamu – u kontaktu se může zobrazovat pouze primární číslo nebo naopak čísla všechna. V takovém případě se ale zobrazí v seznamu jméno tolikrát, kolik položek u něj máte uloženo, což velice nepřehledné. Z kontextové nabídky lze vybranému kontaktu jednoduše zaslat zprávu, což je jedna z vlastností, která mi u jiných telefonů znatelně chybí.


Vyhledávání v seznamu • informace o kapacitě adresáře je značně nejasná

Při hovoru jsou dostupné všechny základní funkce přístroje. K dispozici máte hlasité handsfree, jehož použitelnost shazuje jen chrastící reproduktor. Zvuk při běžném telefonování je ale velmi kvalitní, rušit vás nebude ani náznak šumu. Mikrofon je taktéž dostatečně citlivý.


V další kapitole si představíme MP3 přehrávač a další doplňkové funkce, včetně organizace času. Dále se zaměříme na tvorbu zpráv a možnosti datového spojení.

Témata článku: Motorola, , Motorola V635, Nokia 6230, Samsung D500, Sony Ericsson K700i, Jediná značka, Zajímavá možnost, Celé slovo, Poštovní adresa, Motor, Kříž, Mir, Motorol, Bezdrátový systém, Test, Velké zklamání, Primární číslo