Můj mobil: Alcatel One Touch 535

(čtenářská recenze) Telefon Alcatel One Touch 535 se již v rámci soutěže Můj mobil představil, což také svědčí o jeho popularitě. Nyní máte možnost získat další praktické informace a přesvědčit se, jak mohou být pohledy různých uživatelů odlišné.
Autor: Jiří Lutka

Proč jsem si koupil tento telefon

Jako dárek k loňským Vánocům mi tento telefon udělal opravdu radost. Musím říct, že se mi zalíbil od první chvíle, kdy jsem ho spatřil. Jedním z důvodů, proč jsem po novém mobilu toužil, byl můj původní Alcatel OT Club db. Byl tak velký, těžký a v současné době už i odpudivý zastaralým vzhledem, že se s ním pomalu nedalo vyjít ven. Dalším důvodem byl barevný displej, který v malém městě, kde bydlím, není vidět tak často. A do třetice zde byly pro mě jako studenta důležité organizační funkce.

Konstrukce, design, ovládání 

Jak jsem už napsal, design telefonu mě od první chvíle nadchl. Technické tvary a lesklý kovový povrch zdobený tmavohnědými plastovými kryty, to je něco přesně pro mě. Jelikož telefon nemá výměnné kryty, očekával jsem absolutní pevnost konstrukce. Ale při uchopení přístroje se nepříjemně rozvrže zadní kryt baterie, což je opravdu velký nedostatek hlavně při psaní textových zpráv.

  

Dalším nedostatkem je usazování prachu v oblasti joysticku, který se pak rád zadrhává. Po jeho očištění však funguje správně. Někdy mi připadá, že je trochu přecitlivělý. Po stranách joysticku jsou dvě malá funkční tlačítka, jejichž význam ovšem vůbec nechápu. Při práci s telefonem jsem nenarazil na jediné místo, kde bych se bez nich neobešel. Tato tlačítka mi proto připadají úplně zbytečná.

  

K výdrži telefonu žádné výtky nemám, pokud jej moc nepoužívám, vydrží více než týden, vybít ho ale dovedu i za jediný den. Nabíjení pak trvá asi pět hodin.

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam Alcatelu je vícepoložkový, ke jménu si můžu uložit několik čísel, obrázek, e-mail, adresu a jiné poznámky. Dost nepohodlné je ale vyhledávání v seznamu jen podle prvního znaku. Při samotném telefonování si mohu vybrat mezi klasickým odposlechem s telefonem u ucha a hlasitým handsfree. U obou způsobů je zvuk vycházející z telefonu velice čistý, bez jakéhokoli šumu.

  

Textové zprávy jdou na modelu OT 535 psát naprosto skvěle, klávesy mají výtečný zdvih, rozestupy mezi nimi jsou dostatečné. K psaní lze používat český slovník Zi, ten má ale tak špatnou slovní zásobu, že u každého druhého slova musím slovník doplňovat. Psaní s vypnutým slovníkem mi tedy zabere vždy mnohem kratší dobu. Do zprávy SMS můžu přidat jeden z černobílých obrázků nebo emotikonu, tedy jednoho z široké nabídky smajlíků.

  

Posílání zpráv MMS je podle mého názoru s tímto telefonem zbytečné, nemá totiž přídavný ani vestavěný fotoaparát. Odesílat lze tedy pouze obrázky uložené v telefonu. Druhou možností posílání MMS jsou hlasové Vox MMS. Stačí namluvit poznámku, přehrát si ji pomocí hlasitého reproduktoru a odeslat jako běžnou MMS.

Organizace času

Pro moji zapomnětlivou hlavu je možnost organizace času v mobilu naprosto nezbytná. Ve škole rozhodně uvítám kalendář a úkolovník, při ranním vstávání mi zase pomůže budík, který si můžu nastavit na jednorázové nebo opakované buzení. Vhod by ale také přišla možnost buzení jen v pracovních dnech. Budík mě může probudit i při vypnutém telefonu. V mobilu také někdy používám kalkulačku. Ta je ale příliš jednoduchá, nabízí pouze čtyři základní matematické operace.

   

Zábava v telefonu

Hned po organizaci času je pro mě v telefonu nejdůležitější zábava, která mě však u tohoto Alcatelu trochu zklamala. S nemožností pořizovat fotografie jsem se už vyrovnal, dalším zklamáním pro mě ale byla absence Javy, kterou v telefonu nahrazuje nepoužitelné In-Fusio. A tak jsem odkázán pouze na dvě vestavěné hry.

V herním režimu se displej otočí o 90 stupňů, což znamená, že se nutno otočit i celý telefon. Pohyb ve hře zajišťuje joystick, se kterým se hraje opravdu pohodlně. Na hraní her v poloze naležato si není nutné dlouho zvykat. První hra vestavěná v telefonu se nazývá Wall Breaker. Je to klasické bourání cihliček a hra má dohromady dvacet kol. Ve druhé hře s názvem Mutant Alert procházíte chodbami a střílíte mutanty v celkem deseti kolech. Střelba se provádí jediným tlačítkem nad displejem v levé horní části mobilu, tzv. osobním tlačítkem. V pohotovostním stavu si k tomuto tlačítku můžu nastavit dvě funkce – pro krátký i dlouhý stisk.

  

Nabídka obrázků a polyfonních melodií je v telefonu dostatečná. Obrázky vypadají na velkém barevném displeji opravdu dobře a melodie vycházející ze zadního reproduktoru jsou povedené a hlasité. Další melodie a obrázky si samozřejmě můžu stáhnout z wapu pomocí rychlého GPRS, nebo z počítače díky propojení přes datový kabel nebo infraport. Možnost mobilních datových přenosů ovšem příliš často nevyužívám.

Koupil bych si telefon znovu?

Svůj mobilní telefon považuji za ideální, líbí se mi celkový vzhled i funkce a nevidím žádný podstatný důvod, proč bych ho měnil. Kdybych si měl vybrat telefon nový, byl by to asi Alcatel One Touch 735i nebo Nokia 3200, protože oba mají vestavěný fotoaparát a Javu, které mi v mém mobilu chybí.

Oznámkujte svůj telefon

  • design: 1
  • zpracování: 2
  • klávesnice: 1
  • displej: 2
  • pohodlné ovládání: 2
  • výdrž: 1
  • funkce pro telefonování: 2
  • organizace času: 1
  • mobilní datové přenosy: 2
  • vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • celkové hodnocení telefonu: 2

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (20) Další článek: LG C1200: telefon nebo šperk? (test)

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 535, Alcatel One Touch 735i, Nokia 3200, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, One Touch, První hra, MOBI, Zastaralý vzhled, První chvíle, Mobil