Můj mobil: Motorola Accompli 008

(čtenářská recenze) Motorola Accompli je již mobil staršího data výroby. Není u nás příliš rozšířena, což jistě způsobila její vysoká cena. Jedná se o přístroj s velkým černobílým displejem kombinující mobilní telefon s PDA.
Autor: Martin Havelka

Jak jsem k telefonu přišel

Když pomalu začínal dosluhovat můj Siemens ME45, rozhodl jsem se pro změnu a vybral jsem si telefon z úplně jiného soudku. Využil jsem akce u firmy The Phone House a před loňskými Vánocemi jsem si tento telefon za čtyři tisíce zakoupil. Ještě by bylo vhodné doplnit, že se na telefon vztahuje pouze roční záruční lhůta, jelikož to byl výprodej nějakých hodně starých zásob (což je u stáří tohoto modelu pochopitelné).

      

Konstrukce, design, ovládání

Accompli 008 je telefon véčkového typu. Řešení je ovšem oproti běžnému véčkovému modelu zcela netradiční. V odklápěcí části se nachází jen sluchátko a logo a ve spodní části velký dotykový monochromatický displej a čtyři oválná tlačítka. Telefon bohužel nenabízí vnější displej ani průhledové okénko, což je pro mě velká nevýhoda. Vrchní kryt zdobí pouze nápis Motorola, který je alespoň zhotoven z leštěného kovu a zapuštěn do telefonu. Přístroj se mi zdá poněkud těžký a také tlustý. Výška i šířka je zcela v mezích normy.

Telefon se ovládá pomocí pera a dotykového displeje, pomoci si můžete též zařízením podobným jog-dialu, které se nachází na boku přístroje. Z tohoto řešení vyplývá jedna zásadní nevýhoda – ovládání jednou rukou je prakticky nemožné. Pokud chci používat přístroj při chůzi nebo v dopravním prostředku, mám smůlu, trefit se do malých písmenek na klávesnici či správně nakreslit znak grafity je zdlouhavé.

Poněkud lépe je na tom displej. I když je pouze černobílý, dokáže zobrazit čtyři odstíny šedi. Ovšem úplnou bombou je rozlišení, které je shodné s Pocket PC, ale při menší úhlopříčce displeje! Z toho vyplývá velmi detailní zobrazení veškerých údajů, nikde nejsou vidět žádné čtverečky. Podsvícení má světle zelenou barvu, je rovnoměrné a zcela dostačující. I když telefon používám prakticky tři čtvrtě roku, nezpozoroval jsem žádné opotřebení zaviněné dotykovým perem a občas i nehtem.

Telefonování a zprávy

Telefon obsahuje paměť na tisíc vícepoložkových kontaktů. Zaznamenat můžete prakticky vše, na co si vzpomenete. Další velkou nevýhodou je vyhledávání v seznamu. To se realizuje buď posuvným jezdcem mezi všemi kontakty, nebo přes vyhledávací menu, což je nepohodlné. Nejrychlejší je bohužel si číslo zapamatovat a vyťukat na virtuální klávesnici. Záznamy je možné třídit do vlastních nadefinovaných skupin. Přístroj bohužel nezvládá polyfonní vyzvánění, vystačit si musíte s dnes již zastaralým pípáním. Jednotlivým kontaktům nebo alespoň skupinám nelze přiřadit různé vyzvánění a mobil nemá ani vnější displej, takže identifikace volajícího je nemožná. Naštěstí je tu možnost buď hovor přijmout otevřením flipu či zmáčknutí tlačítka na displeji, takže si před zvednutím můžete zkontrolovat, kdo to vlastně volá. Zvuk reproduktoru se mi zdá zcela v pořádku, neobjevil jsem žádné výrazné zkreslení. Kvalitu příjmu signálu bych hodnotil jako průměrnou.

Práce s textovými zprávami je rozporuplná. Nejprve to kladné: komfortní se mi zdálo ukládání zpráv do předem připravených složek a také možnost nechat mazat SMS po určité době. Největším plus je ale téměř nevyčerpatelná paměť na zprávy. S tím ovšem souvisí jedna nevýhoda – s přibývajícím počtem zpráv se telefon výrazně zpomaluje. Samotné psaní SMS bych nazval bídou a utrpením.

Co se výdrže týče, při dvou telefonátech denně a jedné SMS vydrží bez nočního vypínání čtyři dny, což je slušný výsledek.

Nabídka, organizace času a další funkce

S rozdělením položek jsem spokojen. Nabídka je ve čtyřech složkách (záložky podobné Windows) a není problém se v ní orientovat. Ikonky jsou vykresleny hezky. Organizace času je na vysoké úrovni, najdete zde diář i úkoly. Nevýhodou ovšem je, že při nastavování minut v čase začátku schůzky musíte použít šipky nahoru a dolů a výchozí hodnota je nula, takže když se chcete dostat například na 16:30, musíte třicetkrát ťuknout. Hůř to být vymyšleno nemohlo.

V mobilu najdete plno dalších funkcí jako zápisník, hlasový zápisník spouštějící se samostatným tlačítkem na boku přístroje, skicák, budík, kalkulačku i s některými vědeckými funkcemi, převod měn nebo převod jednotek. To je velmi šikovná pomůcka a již mnohokrát se mi osvědčila. Kromě toho zde máme světový čas a tři hry. Další aplikace se dají dohrát díky podpoře Javy, ovšem tuto možnost moc nedoporučuji. Pomalejší Javu jsem totiž nikdy neviděl, a když jsem spustil měřič rychlosti, ani po 24 hodinách nedoběhl do konce (zkoušeno třikrát).

Synchronizace je vyřešena velmi dobře, dá se nastavit, zda mají přednost data z telefonu či z počítače. Já tuto funkci moc nepoužívám, takže jsem na žádné nedostatky nepřišel. Práce s wapem je na velkém displeji komfortní, trošku zamrzí GPRS v maximální konfiguraci 3+1. Dalšími vymoženostmi, jako je MMS, vestavěný fotoaparát, rádio či přehrávač MP3 telefon nedisponuje.

Koupil bych si telefon znovu?

Tento model používám tři čtvrtě roku a znovu bych si ho rozhodně nekoupil. Nyní po zkušenostech s dotykovým displejem bych preferoval telefon s klávesnicí. Také barevný displej by nebyl na škodu a trošku shodit na váze a tloušťce by rovněž neškodilo. Samozřejmě existují vyšší modely řady Accompli, ovšem ty se nacházejí v jiné cenové kategorii. Telefon bych doporučil asi jen fajnšmekrům, kteří až tak nelpí na funkčnosti. Bohužel i ovládání základních věcí, jako je vyhledávání v adresáři či psaní SMS, patří k velkým nedostatkům tohoto přístroje.

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: grafity 2-, virtuální 3-
  • Displej: 2+
  • Pohodlné ovládání: 4
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 3
  • Funkce pro práci se zprávami: 3-
  • Organizace času: 1-
  • Mobilní datové přenosy: 2-
  • Celkové hodnocení telefonu: 3


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (21) Další článek: Srovnávací test: devět véček do 5 000 Kč

Témata článku: Motorola, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens ME45, Mobil m, Výchozí hodnota, Noční vypínání, ACC, MOBI, Průhledové okénko, Mobil, Accompli, Velká nevýhoda, Motorol, Zásadní nevýhoda, Motor