Můj mobil: Motorola V300

(čtenářská recenze) Motorola V300 je oblíbené véčko vyšší střední třídy. Má špičkový barevný displej s nadprůměrným rozlišením, vestavěný digitální fotoaparát a jako zvonění může využít soubory MP3.
Autor: Miluše Nogová

Proč jsem si koupila tento telefon?

Tento telefon jsem si nekoupila sama, ale dostala jsem ho. Dárce původně ani netušil, že se mi model V300 zalíbil už při první rozsáhlé recenzi, kterou jsem četla.

  

Konstrukce, design, ovládání

Konstrukce mobilu je véčková. Povrch je v kombinaci stříbrné s modrou, ale na trhu je i kombinace stříbrná s červenou. Stříbrná barva působí kovovým dojmem, modrá mi na pohled připomíná metalízu a na dotek mám pocit, jako by se jednalo o gumový povrch. V ruce se mi díky této povrchové úpravě drží výborně, jen v porovnání s některými jinými véčky má trošku vyšší hmotnost (asi 120 g). Na bocích jsou malá tlačítka. Slouží nejen k ovládání hlasitosti mikrofonu, ale můžu s nimi změnit i vyzváněcí profil – ke kombinaci náhodných stisků může dojít i v kapse a pak se člověk diví, kdy došlo ke změně profilu.

  

Ovládání jsem plně přizpůsobila svým požadavkům. Mám ráda, když si sama můžu nastavit zkratky pro rychlé vyvolání funkcí, které nejčastěji používám, a nejsem odkázána na nastavení výrobce. Displej je velký a příjemný pro oči.

  

Telefonování a zprávy

S telefonováním jsem spokojena. Vadí mi jen, že telefon umí vyhledávat v seznamu pouze podle prvního písmene. Šikovnou funkcí je možnost nastavení zvukového upozornění v případě, že došlo k ukončení hovoru – už se mi nestane, že mluvím a najednou zjistím, že z se druhé strany nikdo neozývá a já netuším, kdy došlo k přerušení spojení.

  
Pohotovostní displej • telefonní seznam může být zobrazen s náhledy • pohled na vybraný kontakt

Pro psaní zpráv je k dispozici český iTap. Zpočátku jsem s vloženým slovníkem nebyla moc spokojená, ale mobil se rychle učí. Občas mám ale smůlu a mobil nemůžu přesvědčit k napsání slova bez háčků a čárek, pak musím slovo napsat klasicky. Tento malý nedostatek zase vyvažuje předvídavost telefonu, kdy mi dopředu nabízí celá slova, a když se trefí, stačí slovo už jen potvrdit a ono se doplní samo. Sympatická je i funkce přiřazení doručenky pouze v případě, kdy ji opravdu požaduji.

Zprávy MMS využívám vzhledem k ceně minimálně. Zajímavější je pro mě poslat obrázek e-mailem, vyjde to podstatně levněji. E-mailový klient lze nastavit jen pro jednu schránku. Umí přečíst zprávy pouze typu „prostý text“, poradí si však s přílohami TXT nebo JPG. V telefonu je také funkce instant messaging, ale s tou jsem se ještě podrobněji neseznámila. Toto mobilní ICQ je pro mě zatím velkou neznámou.

  
Nabídka zpráv • psaní SMS zpráv leckdy komplikuje slovník iTap • ukázka jedné z připravených MMS

Organizace času a další funkce

Pro organizaci času je zde pěkný diář, ve kterém lze nastavit i pravidelné opakování události. Je to jistě velmi šikovné, ale mě to stále zlobí. Jednou jsem si zkusila zadat vlastní trvání události na pět minut a zjistila jsem, že se to chová divně. Příklad: nastavím si žádné trvání (vyzkoušela jsem i trvání 30 minut) a opakování týdně. Jakmile první připomínka proběhne, zadám „vymazat pouze tuto událost“ a další týden už mě to neupozorní. A co víc, další týden se mi trvání události z nastavení „žádné“ samo změní na „5 minut“ a nelze to upravit. Jediný rozsah, jaký mi to nabízí, je 1 až 5 minut.

Další zajímavou věcí je, že v nastavení diáře je možnost zadat „připomenout vždy“, nebo „neaktivní ve vypnutém stavu“. Zkusila jsem, jak se bude mobil chovat, když mám zvoleno „připomenout vždy“. Vypnula jsem mobil. Když nastal čas upomínky, rozsvítil se přední displej, ale pouze zářilo modré podsvícení bez jakýchkoli písmenek – displej neobsahoval žádný text. Při otevření mobilu byl hlavní displej zhasnutý. A tak to bylo stále, mobil byl vypnutý, jen přední displej byl modře podsvícený. V návodu, který je mimochodem ten nejhorší, jaký jsem kdy u Motoroly viděla, se o diáři píše pouze to, že pro zvukovou připomínku musí být mobil zapnutý.

Budík si velmi chválím, budí i ve vypnutém stavu. Pro buzení si můžu nastavit jakoukoli melodii a sílu hlasitosti. Když se mi nechce hned vstávat, zvolím funkci odložení a za osm minut se budík ozve znovu.

  
Kalendář • kalkulačka • průběh nahrávání hlasové poznámky  

Ne vždy jsem v blízkosti telefonu, abych zaslechla vyzvánění. Proto se mi velmi hodí možnost aktivace zvukového signálu, který mi každých pět minut pípnutím připomene, že mám zmeškaný hovor, nepřečtenou zprávu či nepřečtenou upomínku. Odpadá tedy ta stálá kontrola displeje.

Model V300 má z mého pohledu velmi povedenou kalkulačku. Zobrazuje zpětně tři řádky, což je příjemné pro vizuální kontrolu, jestli jsem při zadávání neudělala chybu. Kalkulačka se hodí kdykoli, a tak jsem si ji umístila pod malé boční tlačítko Smart.

Mobilní datové přenosy

Mobil má kromě wapu i možnost připojení přes GPRS. Tuto funkci využívám jen v souvislosti s e-mailovým klientem.

Fotoaparát

I když jsem dříve o mobil s fotoaparátem nestála, vzhledem k tomu, že tento ho má, nedá mi to, abych občas nějaký ten snímek neudělala. Zatím s tím nemám moc dobré výsledky, přece jen to nastavení (prostředí a expozice) mi ještě moc nejde.

  
Fotoaparát je vybaven i malým zrcátkem pro autoportréty • ukázkové fotografie

Koupila bych si telefon znovu?

Až na nějaké ty mouchy, které si člověk občas způsobí sám díky nedostatečném popisu v návodu, se mi V300 líbí. Zatím jsem věrná stále jedné značce (Motorola) a myslím si, že v porovnání s Motorolou Timeport 250, kterou jsem měla dříve, jsem si jistě polepšila. Seznámila se s možnostmi nových funkcí, ve kterých jsem našla zalíbení.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 1-
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (12) Další článek: Chystají se větší displeje pro telefony Series 60

Témata článku: Motorola, , Motorola V300, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Motor, Motorol, Moto Displej, MOBI, Mobil m, Mobil