Můj mobil: napište o svém telefonu a vyhrajte (čtenářská soutěž)

Právě dnes (14.7.2004) začíná nová prázdninová soutěž Můj mobil. Napište článek o svém mobilním telefonu, vaše zkušenosti vydáme na MobilManii a když budete dobří, můžete vyhrát hlavní cenu: megapixelovou Nokii 7610.
Kapitoly článku

Tajné tipy pro úspěšné psaní

Článek by měl být: srozumitelný, čtivý, výstižný, užitečný a informativní. Měl by být také stylisticky i gramaticky správný, bez tzv. vaty – tedy zbytečné a nic neříkající výplně. S češtinou vám trochu pomůžeme, všechny články projdou jazykovou úpravou, ale máme přece jen určitou hranici. Když na ni váš článek nedosáhne, bude ze soutěže bez milosti vyřazen.

Nesnažte se psát novou recenzi telefonu, protože takový článek by čtenářům nic nepřinesl. Cílem je prezentovat vaše praktické zkušenosti, takže nemá smysl postupně popisovat jednotlivé funkce ani parametry telefonu. Místo toho raději vypíchněte, co vám na mobilu nejvíc vyhovuje, co vás naopak maximálně štve, co používáte a které funkce jsou podle vás zbytečné.

Hotový článek si po sobě několikrát přečtěte, nechejte ho alespoň den „uležet“ a pak si ho přečtěte znovu. Vůbec neuškodí, když své zkušenosti dáte přečíst i někomu jinému, aby vám řekl, zda dobře pochopil, co jste chtěli říct.

Když nevíte, jak dál, a celý článek se vám zdá divný, nepovedený, když jste zvolili slepou cestu, neopravujte. Všechno, nebo alespoň celou kapitolu smažte a začněte úplně znovu. Opravdu tak dojdete k lepšímu výsledku než cestou mnoha oprav.

Nesnažte se ohromit dlouhými a složitě strukturovanými souvětími. Pište jasně, stručně, používejte raději kratší, informativní věty. Nepište v bodech, ale snažte se, aby byl článek jako celek čtivý. Text musí bez překážek plynout od začátku až do konce.

Výsledkem nemají být technická skripta, takže používejte běžný „živý“ jazyk. Přesto však pište spisovnou češtinou, zapomeňte na hovorové výrazy a tvary. Raději se moc nesnažte o vtip, většinou to totiž nedopadne dobře.

Zdržte se používání zájmen „vy“ a „váš“ – nedejbože ještě s velkým počátečním písmenem. Pokud to jde, vyhněte se závorkám i zkratkám, protože dělají text nepřehledným.

Práce redaktora nekončí napsáním článku, pokračuje diskuzí se čtenáři, odpovídáním na jejich otázky k danému telefonu. Zkuste si tedy zahrát na redaktory. V diskuzích pod článkem doporučujeme do políčka „Jméno a příjmení“ uvést např. „Petr Mobilek, autor článku“, aby ostatní v diskuzi poznali, o koho jde.

Témata článku: , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Mobil, Soutěž, Telefon, MOBI