Můj mobil: Nokia 3330

(čtenářská recenze) Nokia 3330 je vylepšenou verzí oblíbeného modelu 3310. Nabízí základní funkce, pohodlné ovládání a oproti svému předchůdci navíc paměť na telefonní čísla a wap.
Autor: Filip Laureys

Proč jsem si koupil tento telefon

V době, kdy se ocitl v mé kapse, stál mobil v Go sadě necelých deset tisíc. Avšak naskytla se mi příležitost koupit jej za 6 500 Kč na pochybný inzerát v novinách. Několik dní a nocí jsem na něj netrpělivě čekal a nutno podotknout, že mé očekávání bylo více než naplněno. Vzpomínám si, jak se na MobilManii strhla diskuze na téma, co to zase ta Nokia zplodila. Někteří tvrdili, že tento telefon není ani tak mobil jako spíš gameboy s integrovaným mobilem. Všichni víme, jak to dopadlo. Stačí se podívat na Nokii N-Gage, vzorovou ukázku toho, že Nokia je stále ten, kdo si může dovolit experimentovat.

  

Konstrukce, design, ovládání

Téměř od začátku jsem tento telefon nazýval "cihlička", je ale třeba si uvědomit, z čeho vzešel. Předchůdcem byla stařičká Nokia 3210, pomineme-li mladší sestřičku 3310. Jedná se v dnešní době o větší telefon a díky Ni-Mh baterii je i velice těžký. Naštěstí můj miláček je už přes rok živen z baterie Li-Pol 1 500 mAh. Nemám tedy potřebu sahat po nabíječce víc jak jednou týdně.

Skvělou možností, jak udržet svůj mobil "in", je obrovské množství výměnných krytů, ovšem smířit se musíte s nepříjemným vrzáním. Na krytech mi imponuje proužek ve tvaru podkovy, který je také místem uložení funkčních kláves. Dále musím říct, že mě ještě žádný telefon nepřesvědčil, že má lepší klávesnici pro psaní SMS než právě Nokia 3330. Podle hesla „V jednoduchosti je síla“ Nokia dokázala, že ani nejnovější experimenty, spojené klávesy a všemožné patvary nepřekonají velkou a přehlednou klávesnici.

  

O displeji je zbytečné psát, jelikož asi každý si prošel svým "dvoubarevným obdobím". Rád bych ještě zmínil, že i když nejde o odolný telefon, má sklon ze všeho vyváznout vcelku, nebo alespoň bez škrábance.

Telefonování a zprávy

Psaní zpráv je ta hezčí část, jelikož absence paměti na SMS v mobilu je neprominutelný nedostatek. Nabízí však dlouhé SMS, které jsou dnes již samozřejmostí. Avšak jakmile se dostanete za hranici jedné SMS, telefon se výrazně zpomalí a psaní se stane tak frustrující, že raději celou SMS vymažete a začnete psát znovu. Nemluvě o faktu, že mobil má sklon se jednou za čas kousnout. A telefonní seznam? O nějakém vícepoložkovém seznamu si můžu nechat jen zdát, ale paměť na 100 čísel mě těší.

 

Organizace času a další funkce

Úkolovník s pamětí na deset zápisů je stále plný, ale naštěstí mám možnost synchronizace s tužkou a papírem, takže mi jeho paměť postačuje. Za zmínku stojí, že s vyjmutím baterie mizí nastavení času – jedna z mála věcí, za které bych Nokii poslal do horoucích pekel. Budík je naprosto nenastavitelný, a tak pokud jej zapomenete jeden večer nastavit, ráno prostě nevstáváte.

Nechme ale kritiky a vraťme se k výhodám popisovaného aparátu. Ne nadarmo se jmenoval Go Game a jako první nabízel stahovaní dalších úrovní do předinstalovaných her. Neuplynul dlouhý čas a objevila se Java. Výhoda mého telefonu začala upadávat v zapomnění.

Mobilní datové přenosy

Wap ­– tato tři písmena znamenají jediné spojení s okolním světem. Surfování je přehledné a Club Nokia na svých stránkách nabízí mnoho zajímavého, obrázky počínaje a levely do her konče.

Koupil bych si telefon znovu?

O zbytečnosti této otázky by se dala založit diskuse. Byl mi dobrým společníkem po dobu tří let a i dnes jej stále hodnotím jako stylový telefon. Nový mobil bych si vybral hlavně podle poměru cena/výkon. V současnosti shledávám designově povedeným Sony Ericsson T630, ale stále doufám v zázrak, jenž by mi pomohl dosáhnout chytrého telefonu, který bych si jinak nemohl dovolit. Za kvalitního nástupce mé "cihličky" považuji Nokii 3100. Je to takový ten levný a vcelku povedený "kamarád do deště".

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 3
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 4
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 3
  • Funkce pro práci se zprávami: 4
  • Organizace času: 5
  • Mobilní datové přenosy: 4
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 3
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (30) Další článek: Eurotel propaguje „pravěkou“ službu

Témata článku: Nokia, , Nokia 3210, Nokia 3330, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia N-Gage, Sony Ericsson T630, MOBI, Miláček, Jedna věc, Jediné spojení, Mobil, Cihlička, Stařičká nokia