Můj mobil: Nokia 3650

(čtenářská recenze) Nokia 3650 byla jedním z prvních telefonů na našem trhu se Symbianem. I přes své rozměry a méně pohodlné ovládání patří stále mezi oblíbené telefony.
Autor: Adam Hejl

Proč jsem si koupil tento telefon?

Pro Nokii 3650 jsem se rozhodl okamžitě po jejím ohlášení – fotoaparát, Symbian, paměťové karty – vše za rozumnou cenu a navíc ještě s neotřelým designem, to byla láska na první pohled. Neodradilo mě ani postupné odkládání vstupu mobilu na trh, které se nakonec protáhlo až do jara 2003. Když to dnes s odstupem více než roku hodnotím, musím uznat, že to byla dobrá volba.

  

Konstrukce, design, ovládání

Co vás na první pohled uhodí do očí, když se na telefon podíváte, je netradiční kruhové uspořádání klávesnice ve stylu starých analogových telefonů. Je pravda, že první týden byl opravdu problém na klávesnici něco napsat, ale zhruba po měsíci používání jde na klávesnici přivyknout a dnes se mi na ní píše lépe a rychleji než na klasické. Jedinou výtku bych měl k materiálu, ze kterého je povrch klávesnice vyroben, ten totiž klouže a špiní se. Klouzání s sebou nese ještě další nevýhodu – když si člověk při psaní pomáhá nehty, klávesnice se po čase olupuje. Jinak tlačítka i po roce zcela bez problému reagují na stisknutí a klávesnice nevrže.

 

Modrému podsvícení není co vytknout. Design je celkově velmi povedený, telefon působí výrazně až extravagantně a ani přes jeho velikost se o něm nedá říct, že je ošklivý. Vzhledem k rozměrům vás určitě překvapí malá hmotnost, díky které si můžete dovolit nosit mobil v kapse bez obav, že vám do ní udělá díru. Mobil nevrže a opravdu hodně vydrží, přežil asi deset pádů na tvrdou zem a nezanechalo to na něm jediný následek. Další výhodou je množství výměnných krytů, díky kterým si vyberete přesně ten odstín, který se vám líbí.

Displej má jemný rastr, zobrazí 4 096 barev a na to, že je pasivní, je i na sluníčku relativně čitelný. Bílá je opravdu bílá, nikoli nažloutlá jako na některých verzích Nokie 7650. Ovládání je velmi intuitivní, jednoduché a nikdy nebudete dlouho hledat, co potřebujete. Opravdovou nevýhodou je ale výdrž baterky. Na jedné straně se dá pochopit, že barevný displej si bere dost, ale dva dny výdrže při běžném používání se mi zdá málo. Menu je zde uspořádáno formou mřížky s možností přesouvání zástupců mezi složkami, což je nezbytné později, kdy máte v telefonu asi 30 aplikací.

  

Telefonování a zprávy

Správa kontaktů v telefonu a na kartě SIM je společná, využívat však můžete i vstupu do seznamu karty SIM. Pokud do mobilu vložíte jinou kartu, telefon sám nabídne její zkopírování do paměti. Telefonní seznam využívá sdílenou paměť telefonu, která se vám kontakty opravdu zaplnit nepovede. Příjemnou funkcí je přiřazení portrétu ke jménu v seznamu, který se vám později zobrazuje, když daná osoba volá. Kvalita a hlasitost reproduktoru je pro možnosti telefonování velmi dobrá, nepraská a nešumí.

Polyfonní vyzvánění zní pěkně a ani v MHD ho nepřeslechnete. Telefon umí zrychlené a hlasové vytáčení, navíc skvěle chytá signál. Zprávy můžete roztřídit do složek a nastavit ukládání místo do paměti telefonu na paměťovou kartu. Nokia 3650 umí již od základu přijímat a odesílat e-maily, MMS jsou již samozřejmostí. Práci se zprávami velmi ulehčuje tlačítko tužtička, které zastupuje v celém systému tlačítko Shift. Výtku si podle mě zaslouží česká T9, která píše s háčky a čárkami, a tudíž je pro SMS nevyužitelná – je potřeba používat externí program, který ze SMS háčky a čárky smaže.

 
Pohotovostní displej a hlavní nabídka

Organizace času a další funkce

Kalendář poskytuje všechny funkce, které můžete potřebovat, a budík záhy nahradíte inteligentnějším programem od jiného výrobce, který umí třeba opakované buzení. Pod podřadným názvem „Další funkce“ se skrývá to, proč je tento mobil tak skvělý – otevřený operační systém Symbian, kvůli kterému se z vašeho mobilního telefonu stane přenosná kancelář, kino, přehrávač MP3 a v neposlední řadě také herní konzole. Díky paměťovým kartám budete mít neustále dostatek místa na vše, co potřebujete. V Symbianu již existuje velká většina klasických aplikací, na jaké jste zvyklí z počítače – namátkou jmenujme programy schopné zpracovávat MS Office dokumenty (Word, Excel, PowerPoint), ICQ, IRC, internetový prohlížeč, slovníky a spoustu dalších zajímavých aplikací, které vám pomohu při práci. O nepřeberném množství her se asi ani nemusím zmiňovat.

Standardní aplikace fotoaparát je vzhledem ke kvalitě fotografie zprvu použitelná jen k posílání obrázků v MMS, ale s jiným programem se kvalita výrazně vylepší. Přibude možnost upravovat jas a kontrast a natáčení filmových sekvencí nebude omezeno 11 sekundami, ale pamětí MMC, což může být až pět hodin. Velkou nevýhodou je ovšem malá paměť RAM, díky čemuž vám sice bez problému běží všechny programy, ale ne všechny hry a na nějaký multitasking v podobě hry a přehrávače MP3 raději zapomeňte. Telefon využívá také Javu ve verzi MIDP 2.0.

Mobilní datové přenosy

Telefon podporuje Bluetooth a má infraport, ale ne datový kabel. Infraport je pomalý a Nokia Bluetooth klasicky nespolehlivé, takže asi nejlepší možností je používat čtečku karet. Pro GPRS má Nokia pouze 3+1 timeslot (40,2 kb/s), což trošku kazí dojem, ale pro e-maily je to zcela dostačující. Wap je zde integrován ve verzi 2.0, stejně jako xHTML prohlížeč. Wap je navíc díky velkému displeji mnohem lépe využitelný než u ostatních telefonů, i když je přítomností xHTML prohlížeče utlačován do ústraní.

Koupil bych si telefon znovu?

Nokia 3650 si dnes i po více než roce nezadá s většinou nových telefonů a nebýt malé paměti RAM, nebál bych se koupit si ji znovu. Nespornou výhodou je velká česká komunita okolo symbianových telefonů na www.symbianforum.com, díky které jste téměř okamžitě informováni o všech novinkách. Telefon je svižný, s novým firmwarem 4.17 i bezporuchový a nabízí to, co mají dnes jen špičkové telefony.

Hodnocení

  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 4
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (9) Další článek: Nový německý rekord v hodu mobilem do dálky

Témata článku: Nokia, , Nokia 3650, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Velká většina, Česká komunita, Mobil, Analogový telefon, Malá hmotnost, MOBI