Můj mobil: Nokia 6600

(čtenářská recenze) Nokia 6600 patří do série 60, tedy chytrých telefonů s otevřeným operačním systémem Symbian. Po pilotním modelu 7650 s vysouvací klávesnicí a teenagerovské 3650 s retro ciferníkem je to první „vážný a klasický“ člen rodiny chytrých telefonů značky Nokia.
Autor: Zbyněk Gross

Proč jsem si koupil tento mobil

Šedesát šest dvounulku jsem si pořídil ze zvědavosti. Chtěl jsem vědět, v čem se chytré telefony liší od nokií série 40 a spol. a čím si získají uživatele, který hlavně telefonuje, často píše textovky, mobilem si kontroluje e-maily a semtam zabrousí na wap. Kromě toho na cestách párkrát do měsíce připojí k mobilu notebook, a když už tam má ten foťák, pošle MMS pozdrav z cest. A málem bych zapomněl: už dávno zahodil papírový diář a všechny schůzky, úkoly a poznámky si dělá do mobilu.

 

Konstrukce, design, ovládání

S Nokií 6600 držím v ruce kompaktní boubelku, která se k své nadváze otevřeně hlásí. Prostě taková Halina Pawlowská mezi mobily. Kryt ze čtyř základních dílů má docela pevný, ale při stisku si ve styčných liniích zavrže. U zadního krytu mám výtku k výstupku, který chrání sklíčko foťáku proti poškrábání – efektní perleťový lak z něj viditelně mizí už od prvního dne.

  

Displej bez jediné vady mě uchvátil. Ne že by se na něm zobrazilo výrazně více věcných informací než u mnohem menších displejů série 40, ale ten pocit prostoru, volnosti, rozmachu za trochu toho plýtvání energií stojí. Klávesnice není špatná, ale Nokia umí (nebo uměla?) lepší. Klávesy sice mají jistý stisk, ale jsou příliš slité v jednu plochu. Hmatem rozpoznám kaskádovitě uložené řady nad sebou, ale sousedy v jedné řadě už nerozliším. Klávesnice mě nutí psát nehty nebo konečky prstů a dívat se. To na Nokii 7250 píšu klidně bříšky prstů a poslepu.

  

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam mě potěšil. Nejenže si k jednomu jménu můžu dát třeba desítku (možná více) různých údajů, ale dají si i dle libosti pojmenovat. Vyhledávání podle skupin znaků kdekoli ve jméně (zadáním NI najdu NInu, JaNIčku i farNÍ úřad) jsem brzy přišel na chuť. Líbí se mi možnost nastavit si jedno výchozí číslo pro hovor, jiné pro SMS a ještě jiné pro MMS. Příjemná je možnost nechat si telefonní seznam otevřený třeba na Monice a odejít červeným tlačítkem. Při návratu do seznamu mě bez listování opět uvítá Monika. Podobně fungují i jiné aplikace.

Moc se mi líbí sloučení všech typů zpráv (SMS, MMS, e-mail) do jedné nabídky. Když v menu zpráv najedu na e-mailovou schránku, po chvíli mi telefon nabídne připojení. Po stažení hlaviček mohu podezřelé zprávy bez čtení vymazat z mobilu i ze serveru a na ty dobré přímo odpovědět. Ale pozor, tohle pohodlí je dost návykové a na roamingu se prodraží!

   
V adresáři lze vyhledávat podle více písmen • náhled na kontakt • psaní textovek • tvroba MMS

Jednu výtku ovšem mám: milá nokie, jsi po-ma-lá! Hlavně první otevření kontaktů nebo aplikací po zapnutí mobilu trvá i několik vteřin. Při další práci už je to lepší, ale stejně by se s tím mělo něco dělat!

Organizace času a další funkce

Kalendář je standardní a dobrý. Překvapil mě způsob zadávání vícedenních akcí. Jsem zvyklý vytvořit si záznam na jeden den a pak ho zkopírovat na další. U N6610 ale ne. Tady se musí zadat čas a datum konce a schůzka pak v kalendáři trvá třeba pět dní, 24 hodin denně (samozřejmě se pak dá upravit). Docela praktické je vytváření poznámek v menu „Jdi na“, kde pak každá má svou ikonku. Dají se sem uložit i zástupci obrázků, fotek a podobně.

  
Měsíční náhled na kalendář • denní přehled • zadání nové schůzky

Otevřený operační systém jsem využil k nahrání esemeskovacího programu, který umí ořezat českou diakritiku a ponechat zprávu na původní délce. Háčky a čárky sice vypadají efektně, ale 160 znaků rozdělených do 3 zpráv leze na nervy příjemcům a do peněz odesílatelům. Ještě jsem si doplnil výbavu o francouzský slovník na cesty, symbianovou verzi icq a o program pro čtení knih. Nakonec zůstal jen slovník. Mobilní icq si absolutně nerozumělo s českými znaky (tedy s T9) a čtečka knih dokázala díky neustále svítícímu displeji za pár hodin vyždímat baterii.

Mobilní datové přenosy

Vestavěný internetový prohlížeč Opera na první pohled fascinuje, protože hodně stránek dokáže zobrazit korektně. Ale na skutečné surfování se displej mobilu prostě nehodí.

Na propojení s notebookem jsem si musel pořídit modrozubou anténku do USB portu. (Přes kabel to nokia neumí a infraport už by na notebooku ročník 2004 zřejmě nebyl dost sexy.) Jako bezdrátový modem nokia fungovala bez chyb, ale synchronizaci kalendáře a spol. s PC Suite/MS Outlookem jsem nikdy nerozchodil. (Naštěstí se dá aspoň telefonní seznam zkopírovat na vnitřní paměťovou kartu a z ní do počítače.)

V telefonu mohou být nastavené parametry datových funkcí pro více operátorů. Jenže po výměně simky si nejméně na čtyřech různých místech v menu musím ručně přenastavit „přístupové body“ (MMS, wap, internet, e-mailová schránka). Dokonce i každá wapová záložka si pamatuje své první připojení a po výměně simky se vzpouzí! Tohle je opravdu o nervy!

Fotoaparát

Fotoaparát se od předchozích nokií liší jen jednoduchým zoomem. Na rozdíl od telefonů s malým a pasivním displejem se ale fotky dají docela obstojně prohlížet přímo na displeji. Můžu si je dokonce v několika krocích zvětšit – pak vidím jen výřez, po kterém se joystickem posouvám. Důležitější je, že k ememesce nebo e-mailu se jich dá připojit několik a do jiného telefonu je člověk pošle i přes infraport nebo Bluetooth.

  
Ukázkové fotografie pořízené telefonem

Koupil bych si telefon znovu?

Mám ho docela rád v tom smyslu, že se těším na vychytanějšího nástupce. Představoval bych si rychlejší odezvu, šikovnější klávesnici (zlatá 6310i!), delší výdrž a aspoň optické odlehčení. V tom prvním a posledním ohledu je myslím na dobré cestě model 7610. Ačkoli tomu zase zabili infraport, parchanti!

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 1-
  • Klávesnice: 2-
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 1
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (23) Další článek: Přídavný blesk pro symbianové Nokie (první dojmy)

Témata článku: Nokia, , Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, MOBI, Mobil