Můj mobil: Nokia 7650

Diskuze čtenářů k článku

Jiří Jančijuk  |  07. 09. 2004 16:06

Souhlasím s autorem článku(recenze), sám Nokii 7650 již delší dobu používám a problémy jako samovysouvací klávesnice nebo kryt na baterku nejsou ojedinělé. Ročně utratím dost peněz na opravy telefonu( postupem času jak to počítám se mi nakonec vyplatí koupit nový). Nicméně také záleží na tom jak se s mobilem zachází, v mém případě jsem si na své činosti vybral špatný mobil. Ale abych jenom nekritizoval tak taky nějaké klady...


...s vyzváněcími melodiemi problémi nemám, naco taky poslouchat MP3 na mobilu??? Pokud chcu poslouchat písničky(melodie) tak si pořídím MP3 přehrávač. S fotkama to taky není tak špatné právě naopak, na to že je to mobil dělá až neskutečně dobré fotografie(oproti dnešním novějším typům se to už nedá tvrdit, ale v porovnání s mobily, které mu dříve chtěli konkurovat....). Zájemcům kteří o tento mobilní přístroj stojí ho můžu vřele doporučit, až na občasné problémy je jinak vynikající(problémům se vyhnete, když  s mobilem budete zacházet tak jak si zaslouží )...


...jinak k autorovy bych dodal, že s krtikou to trošku přehnal, ale jinak dobrá recenze. Kde bychom skončili kdybychom si na všech recenzích, reklamách apod. četli jen o záporných věcech zboží?! --- no nejspíš bychom byly bezmajetní(výjma peněz)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  07. 09. 2004 17:08

Jedno z nejhezčích zamyšlení nad článkem...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JaB  |  31. 08. 2004 00:38

levně prodám rokapůl starý model, lehce ošoupaný, plně funkční, včetně nabíječky podobojí, bondovky, CD; možná bych někde našel i manuálem a krabici s IMEI.


čestné nabídky na hobytek@post.cz (praha)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 14:23

Je to sice príma, že si tady děláte reklamu, ale zkuste spíše www.mobilmania.cz/bazar/, www.chcimobil.cz nebo www.bazar.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 14:24

Je to sice príma, že si tady děláte reklamu, ale zkuste spíše www.mobilmania.cz/bazar/, www.chcimobil.cz nebo www.bazar.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 14:25

Je to sice príma, že si tady děláte reklamu, ale zkuste spíše www.mobilmania.cz/bazar/, www.chcimobil.cz nebo www.bazar.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 14:26

Je to sice príma, že si tady děláte reklamu, ale zkuste spíše www.mobilmania.cz/bazar/, www.chcimobil.cz nebo www.bazar.cz.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TD M-10 Wolverine  |  30. 08. 2004 23:20

Tuhle mašinu mám rok a půl a musím říci-super strojek :) Tedy až na tohle:

Okolo joye se usazuje sajrajt,který nelze nijak dostat pryč.´

Malá,velmi malá výdrž.

Nějak mi nejde vyčistit e-mailová schránka přímo v telefonu.(Nevíte jak na to ?)

Malá paměť-je neustále plná :( I přes mazání !

Blůtůt neblůtůt-BT je jen na data,ne na HF-škoda !

Mizerné zpracování (například s jakýmkoliv samsungem(včetně low endových) neporovnatelné - vrže,skřípe rachtá :( Ale to snad všechny Nokie (i 6310)

Ale jinak-super-foťák,Java,obří displej-když jsem jí dostal nevěřil jsem vlastním očím § Měl jsem možnost zkusit i P-900 ale to je stroj u kterého je ovládání podřízeno dotykovému displeji,nicméně 7650 mi připadala rychlejší a ergonomičtější.

Do kapsy se vejde ! Mě teda ano !

Pokud chcete zkusit Symb mob za málo peněz proč ne ? Na rozdíl o N-cage má foťák i když a v porovnání s 3650 normální klávesnici srovnatelnou s 6310.


A co se desingu týče-podle mě je nadčasový -žádná extravagance,prostě cihlička-ale skladná cihlička. osobně bych svou 7650 neprodal,už bych za ní ani moc nedostal a přeci jenom-byl to ve své době skutečný výkřik techniky-stejně jako ten tank z nadpisu :) Sice ji záhy vystřídá 6230 která sic nemá OS ale jinak je prostě lepší-ale na druhou stranu -kdo by to tehdy řekl,že ?

7650 never die !
And 6310 forever !
Duke Nuke Never :(((

Brou !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 00:19

1. Ta špína jde pryč kružítkem a kapesníčkem, ale pozor, ať si nepropíchnete joy.
2. No jo, ale jsou na trhu silnější baterky, nebo to vyřeší každodení nabíjení (horší je, když jede člověk na pár dnů stanovat) no ale displey je prostě žrout.
3. Taky jsem to zkoušel. Buď mi při tom spadne připojení, nebo se mobil vypne. Nevím co s tím. Jinak se to dělá tak, že se zprávy na odstranění označí a pak připojí a aktualizujou se.
4. Tady snad pomůže jen ZipMan nebo jiná aplikace...
5. HF jen s kabelem...v tý době však byl i kabel vymoženost :)
6. Snad jen Siemensy jsou většinou bytelné. U Nokií je to známý problém.
7. Souhlasím.
8. Mi taky, ale potřebuju pak pásek, aby mi mobil nestáhl kalhoty :))). Ne...je to v poho, hlavně když má člověk kapsáče, ale v Manchestrácích to vypadá hrozně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jaz  |  30. 08. 2004 15:00

Mám 7650 už dva roky, takže zkušeností s používáním mám dast a dost. Asi bych to shrnul následovně:


Zpracování


Podotýkám, že designově se mi telefon líbí a vysouvací konstrukci považuji za dobrý nápad. Telefon je opravdu větší a těžší, než je obvyklé, ale ko kapsy kalhot se vejde. Telefon je překvapivě odolný - alespoň můj kousek - vydržel i celou řadu dost krkolomných karambolů - pády na zem i ze schodů, dokonce si pobyl i několik minut v kaluži, ale přes to všechno je plně funkční.


Kolejničky se mi ošoupaly, ale dají se bez problémů spravit a telefon drží v krajních polohách zase jako nový


Sloupl se mi vršek joysticku, ale asi nejsem sám. Paradoxně se mi teď s joystickem manipuluje lépe, protože po gumě klouzal palec. Guma se dá také vyměnit.


Překlikávání klávesnice - kromě dvojkliků se mi stává, že tlačítko vůbec nereaguje (hlavně 7 a *)    


Tlačítko na vypínání - to mě asi obtěžuje nejvíc, časem odejde mikrospínač a telefon nejde vypnout. To by ani tak nevadilo, protože se tento problém dá řešit třeba vyjmutím baterie. Problém je ale hlavně ten, že mobil nejde zapnout a to je celkem nepříjemná záležitost. Vypínač jsem měnil už 2x, pře


Kryt simky a baterie se trochu viklá (hlavně SIM, protože jí velmi často přehazuju), ale nijak zásadně mi to nevadí a v práci mi to nepřekáží.


Oděrky, škrábance, hlavně vystouplá stříbrná část kolem displeje, bohužel mám už celekm poškrábaný displej, ale je to tím, že nosím telefon bez pouzdra, většinou v kapse nebo v tašce. Spolu s prachem pod displejem to někdy vadí, zvlášť na slunci není čitelnost displeje bůhvíjaká, vzhledem k tomu, že je pasivní.


Funkce


Signál je uspokojivý (hlavně ET), volání je pohodlně, nemám co bych vytknul, snad jen, že hlasité HF zní jako plastové rádio z kanálu. Vyzvánění - od klasických Nokia pípání přes midy, které znějí dobře (takové pětiminutové vyzvánění není od věci po waw y, které si můžete sami nahrát


S rychlostí menu jsem spokojen, odezva je u mého kusu okamžitá, max do 0,5 sec.


Práce se zprávami velmi dobrá, používám jak SMS, tak MMS i e-mail (vzhledem k absenci propojovacího kabelu skvělá věc pro posílání obrázků z telefonu).


Správa času - nic moc, implementované funkce jako kalednář a memo mě neuspokojily, budík není opakovaný - tady nezbývá, než si doinstalovat potřebný software.


Fotoaparát - velmi závisí na podmínkách, za kterých se fotí. Při jasném osvětlení většinou fotka vyjde celkem pěkně, s klesajícím svitem jde kvalita rapidně dolů - použitý jpg formát má za výsledek značné množství šumu. Obecně se dá říct, že fotky jsou jasné a ostré uprostřed, směrem ke krajům se rozmazávají. Pokud to má člověk při focení na paměti, dá se na obrázky koukat. Samozřejmě to není do fotoalba, ale třeba vytištěná Eurotel pohlednice nevypadala vůbec zle. Na displeji ale fotky vypadají opravdu dobře, bohatě to postačuje např. pro MMS. Existují samozřejmě programy vylepšující kvalitu fotek, třeba Photographer, obrázky jsou pak opravdu kvalitnější a dají se v mobilu i upravovat. Pomocí aplikací, které lze doinstalovat, lze i natáčet krátká videa.


Ostatní - poznámky, rekordér zvuku - standard, nic zvláštního, solidní, ale nikterak nenadchnou, vestavěné hry - puzzle s fotografiemi MixPix, had - velmi návyková záležitost (aspoň do doby, než si do telefonu nahrajete jiné hry).


- Výdrž baterie - jedním slovem příšerná - při intenzivním používání (telefonování, internet) je potřeba nabíjet denně. Baterie se zcela vybije po cca 2,5 hodinách nepřetržitého surfování po internetu nebo hraní her. Zvykl jsem si dávat svoji Nokii do nabíječky kdekoliv, kde je k tomu příležitost. Výkonnější baterie, která se dá též pořídit, tento problém částečně řeší.


Datové přenosy a související funkce


To je důvod, proč na tento telefon nedám dopustit. Mám paušál Data Nonstop, ale pro připojení k počítači N 7650 nepoužívám, na to mám Siemens MT 50. Důvodem je jednak to, že SIemens používá vyšší kódovací schéma a je tudíž rychlejší, ale taky to, že N 7650 nejde s počítačem propojit kabelem, což je podlě mě velká škoda a hlavně zpočátku mě to velmi mrzelo. Velkou chybou je podpora (respektive nepodpora) Bluetooth adaptérů ze strany Nokie, marně jsem se snažil o propojení pomocí Bluetooth adaptéru Belkin (nevzpomínám si na označení). Jedinou možností hardwarového propojení mezi telefonem a počítačem (notebook HP 4150) pak pro mě je infraport. Spojení nebývá vždy bezproblémové, ale to připisuji spíš staršímu počítači. Hlavní význam Nokie je ten, že mi slouží jako kapesní připojení k internetu absolutně kdekoliv, kde je signál. V základní výbavě 7650ky sice není webový prohlížeč, ale existují výrobky třetích stran, ze kterých mi nejvíc vyhovuje prohlížeč Dorris Browser, zvlášť pro svoji velikost- v paměti mi zabírá jenom lehce přes 200 kB, což se s velikostí  mobilní Opery nebo Netfrontu, nedá srovnat. Funkcemi za nimi v rámci omezených možností moc nepokulhává. Pro surfování po internetu bohatě postačuje, stránky jsou ovšem samozřejmě optimalizovány pro zobrazení na malém displeji mobilu. Prohlížeč disponuje bookmarky, verze 1.18 už nemá problémy s přístupem na zabezpečené servery. Prohlížeč ovšem na rozdíl od konkurence nepodporuje rámce (zobrazí vždy linky pro výběr jednotlivých rámců, nikoliv stránku v celku) a bohužel také neumožňuje stahování souborů z internetu. Přesto všechno je to vynikající věc a už si ani nedovedu představit, že bych internet  “v kapse” neměl, je to nejen velice praktické, ale také báječné pro ukrácení volné chvíle, například při úmorných cestách v hromadných dopravních prostředcích.Ke dnešnímu dni mám prosurfováno přímo z mobilu 1,2 GB, což svědčí o tom, že tuto funkci používám opravdu intenzívně - cca 100 MB měsíčně.


Nastavení internetu a datových přenosů se liší operátor od operátora. Když jsem si pořídil Data Nonstop, hned po startu služby jsem chtělve značkové prodejně Eurotelu, poradit s nastavením mobilu. Tehdy sice ještě nevěděli jak na to, ale na internetu jsem našel všechny potřebné informace. Domnívám se, že dnes už jsou operátoři schopni s konfigurací bez problémů poradit, případně že jí lze nastavit pomocí SMS operátora. 



To už jsem se zlehka dostal k aplikacím, které využívám. Naprosto vynikající záležitostí, která tuto Nokii přibližuje ke klasickým počítačům je aplikace Agile Messenger, pomocí které se můžete připojit prostřednictvím svého účtu k instantním messengerům jako MSN messenger, Yahoo messengeer, Jabber nebo ICQ a komunikovat s ostatními online. Je možné si i vzájemně posílat soubory. Agile messenger nemá chybu. Není sice zabudován přímo v telefonu, ale je k dispozici zdarma. Nová verze umožňuje i hlasovou komunikaci.



Vzhledem k tomu, že mám v telefonu doinstalován internetový prohlížeč, wap využívám jenom zřídka, ovšem zásadní význam pro mě má jako úložný prostor pro data. Jelikož z wapu jdou na rozdíl od Doris Browseru stahovat data, mám na wapové stránce nahrané aplikace, které si potom stahuji do mobilu. Wap mi vlastně slouží jako virtuální harddisk, který rozšiřuje malou paměť telefonu.



Mohu konstatovat, že z pohledu datových přenosů mi Nokia slouží dokonale.



Operační systém – softwarová podpora



Obrovskou předností, jak bylo už mnohokrát řečeno, je otevřený operační systém Symbian a jeho rozšířenost, díky které na series 60 Nokie, tedy i na N 7650, existuje nepřeberná spousta software, ať už aplikací pro seriózní využití, nebo her. Stačí si vybrat. Plně souhlasím s tím, že kdo jednou přičichnul k Symbianu, už nechce jinak a k “obyčejnému” mobilu se těžko vrací.



Tato Nokia podporuje samozřejmě i mobilní javu, ve které vzniká celá řada kvalitních aplikací. Obecně se dá říct, že programy stvořené v Symbianu mohou být technologicky propracovanější ,(např 3D hry), ale na druhou stranu java aplikace jsou méně náročné na prostor a nejsou leckdy o nic horší, než symbianové. Třeba taková FIFA 2004 mě natolik pohltila, že jsem jí hrál i doma, kde mám na hry stolní počítač.


Slabinou Nokie 7650 je malá paměť telefonu - pouhé 4 MB a absence paměťových karet. Já tento problém řeším ukládáním souborů ve wapu, ale ti, kteří nemají neomezený datový paušál uvítají programy pro komprimaci souborů jako například Space Doubler, které ušetří alespoň trochu místa. Vyplatí se také nainstalovat správce souborů jako například SeleQ, který kromě jiných funkcí zpřístupňuje i jinak skrytá zákoutí paměti mobilu a umožňuje vydolovat další cenné kilobyty.



Závěrem



S Nokií 7650 jsem i přes uvedené výtky velice spokojený a kdyby měla paměťovou kartu, ani bych neuvažoval o jiném telefonu. Je to tak trochu hračka pro dospělé. Většina toho, co zde bylo uvedeno, platí sammozřejmě i o dalších členech rodiny Series 60, ale ze smartphonů, které jsou v současné době k dispozici, není N7650 špatnou volbou – je levná a i když nemá paměťové karty, vybral bych si raději jí, než N 3650, která sice karty má, ale je na můj vkus příliš extravagantní. To samé lze říci i o N-Gage, ta navíc nemá fotoaparát. Další kousky se Series 60 jsou už v přeci jen vyšší cenové kategorii.



N7650 – jednoznačně palec nahoru.


 


Tak, to jsem se rozepsal.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quak  |  31. 08. 2004 10:42

Jen doplním: s Doris Browserem JDOU stahovat soubory z internetu. Obrázky i aplikace/hry. Není to sice úplně pohodlné, ale jde to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  01. 09. 2004 09:51

Souhlasím, ale výraz "nepohodlné" je v tomto směru slabé slovo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jaz  |  01. 09. 2004 14:46

Můžu se zeptat, jak to v Dorisovi jde? Já jsem zatím na nic nepřišel....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  01. 09. 2004 15:50

Nemám ho zrovna v mobilu, tak vám neporadím, ale raději být vámi zkusím Operu. Sice je o hodně větší, ale stahování je přijatelnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rosta  |  01. 09. 2004 18:30

No kdybyste to nekde vyskrabnul, to "nepohodlne" stazeni.... tez bych Vam byl vdecen:) O Opere neuvazuju, na obcasne prohlidnuti stranek Doris staci, jen to stahovani me mrzelo.... mrzi :) Diky!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza01  |  03. 09. 2004 11:16

Takže jsem trochu googloval a experimentoval a přišel jsem na to, jak stahovat i v Dorisovi.


Po kliknutí na link se Doris pokusí program otevřít v asociovaném programu (většinou v poznámkách-mám verzi 1.18), klikněte OK a nechte soubor stáhnout. Soubor se zobrazí jako zmatený systémový kód. Fígl je v tom, že se zároveň uloží v temp souboru prohlížeče. Teď je potřeba, abyste měl nějaký správce souborů - já používám SeleQ - ve kterém si najdete tento dočasný soubor(klasická cesta je C/System/Apps/Browser). V adresáři browseru je obsažen soubor Doris.tmp nebo Doris0.tmp o velikosti stahovaného programu. Ten přejmenujte tak, aby měl koncovku stahovaného souboru (tedy třeba  na Doris.jar nebo Doris.sis) Přejmenovaný soubor otevřete a - voilá, začne instalace programu. Po ukončení instalace jar, jad nebo sis soubory v adresáři Dorisu smažte.


Není to nejpohodlnější, ale lepší než kýblem do hlavy. Když jsem přišel na tohle, můžu si hodit všechny aplikace na webovou stránku a řeší to problém s velikostí souborů na wapu a chybějící paměťovou kartou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza01  |  03. 09. 2004 11:16

Takže jsem trochu googloval a experimentoval a přišel jsem na to, jak stahovat i v Dorisovi.


Po kliknutí na link se Doris pokusí program otevřít v asociovaném programu (většinou v poznámkách-mám verzi 1.18), klikněte OK a nechte soubor stáhnout. Soubor se zobrazí jako zmatený systémový kód. Fígl je v tom, že se zároveň uloží v temp souboru prohlížeče. Teď je potřeba, abyste měl nějaký správce souborů - já používám SeleQ - ve kterém si najdete tento dočasný soubor(klasická cesta je C/System/Apps/Browser). V adresáři browseru je obsažen soubor Doris.tmp nebo Doris0.tmp o velikosti stahovaného programu. Ten přejmenujte tak, aby měl koncovku stahovaného souboru (tedy třeba  na Doris.jar nebo Doris.sis) Přejmenovaný soubor otevřete a - voilá, začne instalace programu. Po ukončení instalace jar, jad nebo sis soubory v adresáři Dorisu smažte.


Není to nejpohodlnější, ale lepší než kýblem do hlavy. Když jsem přišel na tohle, můžu si hodit všechny aplikace na webovou stránku a řeší to problém s velikostí souborů na wapu a chybějící paměťovou kartou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RK  |  30. 08. 2004 14:38

Sám jsem stejný model používal 2 roky, uvedená recenze se mi však vůbec nelíbí. Spoustu kritických výtek lze snadno řešit dohráním příslušných aplikací, design je podle mého jedinečný, kvalita mechanických komponent byla výtečná a ani po těch 2 letech se ani v nejmenším neprojevilo jakékoliv mechanické opotřebení (viz.samovolné zasouvání). K tomu lze pouze dodat, že se jednalo o výrobní vadu, pokud byl autor 1.majitelem, co se týče protokolu, uváděná "chyba" je zanedbatelná ve srovnání s tím, co předvádí má nynější N7610, zde pokud začnu při použití filtru přepínat mezi začátkem a koncem protokolu příliš brzy, ještě před úplným načtením dat, objeví se chybová hláška a aplikace se uzavře-evidentní chyba firmware. Pokud se týká kategorie, kterou "vyšší" kategorii má autor na mysli ?! Vždyť se jedná o přístroj nejvyšší kategorie, pominuli snad telefon VERTU. Ovládání hlasitého handsfree a hlasových funkcí pomocí boční klávesy a čidla je taktéž mnohem lepší nežli u nástupců N7650, tj. N6600, N7610, zde musíte přepnout do pohotovostního displeje, pak jsou teprve hlasové funkce dostupné přes pravou funkční klávesu, to už nemluvím o další známce nevyladěnosti firmware u N7610, již několikrát přestaly fungovat nejen všechny hlasové funkce, ale i přehrávání zvuků, pomohlo jen prozvonění z jiného telefonu, nebo restart. Takovýchto chyb jsem k dnešnímu okamžiku napočítal u N7610 šest. Pokud by kritizovaná N7650 byla vybavena paměťovými kartami, jednalo by se o jeden z nelepších telefonů, už první verze firmware byly mnohem lepší než u zmiňované N7610, zde je evidentní snaha o získání prvenství při uvedení výrobku na trh, zkrátka nedodělek, ...


S velkou nostalgií vzpomínám na svou bývalou N7650, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 00:12

O dohrávání aplikací už řeč byla. Je to asi největší výhoda N7650, ale tady zase protiútočí menší paměť. No a k tomu ostatnímu...nevím čím to je, ale záleží to asi na rozpooložení mobilu. Asi třikrát jsem použil kód na úplné vymazání celé Nokie a obnovení pouze OS a napoprvé mi telefon hlásil na každém kroku chybu. Napodruhé mi hlásil chyby jen při používání protokolu, dohrávání aplikací, často se vypínal. No a teď napotřetí (asi 4 dny zpět) se úplně změnil. Protokol nabíhá rychle, zatím žádná chyba a zavírání aplikací... No prostě žůžo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Destroyer  |  30. 08. 2004 10:50

Nemohu s autorem souhlasit, že nelze prostředky Symbianu přiřadit fotku volajícího. Osobně používám N7650 od roku 2002, kdy přišla na trh a od první chvíle používám přiřazení fotografie volajícího.


Po současných zkušenostech s Dataphone II, jímž jsem Nokii nahradil, musím říct, že N7650 má kalendář a kontakty minimálně na stejné úrovni jako Dataphone II. V něčem je i více uživatelsky přítulnější, takže by se Microsoft mohl inspirovat.


Mrzí mě, že autor má tak špatné zkušenosti s N7650. Třeba je to chyba kusu. Mě po třech letech drží výsuvná část bezpečně v obou polohách, klávesnice netrpí dvojkliky a spojení s PC je prostě bezvadné. Používám spojení přes BT. Jediná vada na kráse by mohla být v konfiguraci 3+2. Novější přístroje mají na download 4 timesloty. Ale že by 3 timesloty činily z N7650 nepoužitelný přístroj pro spojení s internetem, to bych se neodvážil tvrdit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  30. 08. 2004 13:55

Je to zvláští. Přiřadím si fotku do kontaktů a při zavolaní se nic nezobrazí...asi to bude opravdu nějaký "šunt" kus. Ono je taky možné, že ty první telefony na trhu byly kvalitnější, protože mají méně problémů...Jinak si to vysvětlit nedokážu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quak  |  30. 08. 2004 16:02

Jde o to, kterou fotku myslíte. U kontaktu máte dvě možnosti. Přiřadit foto, které se při volání nezobrazuje a pak "miniaturu", tj. malý obrázek, který se zobrazuje při příchozích hovorech...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  31. 08. 2004 00:03

No ale mi se nezobrazí žádná. Opravdu nevím, čím to je... Je to podivné, ale asi to bude nějakým mojím špatným kusem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mobil  |  29. 08. 2004 20:32

Hrozně odfláknutá recenze, mám jiné zkušenosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PeTr  |  29. 08. 2004 20:49

muzete nam je tu sdelit? sam o nem vazne uvazuji, chci jej smenit za S55, ktera me nejak neuspokojuej, tak by me zajimaly i zkusenosti ostatnich

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Destroyer  |  30. 08. 2004 11:07

Ani se nedivím. Stále říkám, že každý foun si najde svého kupce a není a nikdy nebude na trhu ideální foun, ale proti S55 si tedy silně polepšíte. Pokud přežijete rozměry N7650. Mě nikdy nevadily, ale jsou tací, kteří spíše než skutečnou funkčnost porovnávají papírová čísla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  30. 08. 2004 13:55

Tak pište...Pokud teda nejste někdo z konkurence s jiným článkem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
standys  |  29. 08. 2004 13:44

Já mám tuhle Nokii taky nějaký ten pátek a stěžovat si nemohu.Je to dobrý telefon i na dnešní dobu.Přijde stále lepší než telefony (nokie) 4 řady. Jediné na co jsem stále nepřišel je, jak dostat mid melodii do MMS.Pořád to chce něco nahrávat, nebo jdou vložit jen již nahrané zvuky přes rekordér.


Telefon chválím a dávám mu celkové hodnocení 2- 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek77  |  29. 08. 2004 13:58

Taky jsem spokojen ovsem ja zas nemuzu dojit nato, jak docilit, aby me GPRS/BT/PC nepadalo 10x denne Jine telefony vydrzi cely den bez problemu, takze chybu site jsem jiz vyloucil .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  29. 08. 2004 14:18

Souhlasím. Nokie má problémy s BT a GPRS najednou. Myslím, že tady nedávno byl článek s odkazem, kde pár lidí testovalo mobily a jejich rychlost, kvalitu spojení atd. s GPRS no a Nokie zrovna dobře nedopadla...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek77  |  29. 08. 2004 18:17

Prave proto jsem nad znackou Nokia zanevrel....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PeTr  |  29. 08. 2004 15:47

a co spojeni - 7650 - IrDa - PC pro potreby GPRS, take zlobi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek77  |  29. 08. 2004 16:22

Jojo, s irda je to to same ne-li horsi .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
muf211  |  29. 08. 2004 23:46

Chyba neni ani v BT, ani v N7650, ale asi v OS . Jedu v Linuxu a zcela bez problemu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek77  |  30. 08. 2004 00:08

Aha, takze chces rict, ze Win XP ma problem pouze s N7650? Zkousel jsem pod XP i jine telefony a zadny problem jsem nezaznamenal.


Nicmene jsem nikde nenapsal, ze takhle zlobi kazda N7650 - psal jsem jen o te sve....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
muf211  |  30. 08. 2004 17:43

Ber muj predchozi prispevek spis jako nadsazku. Nemel jsem moc dobre skusenosti v kombinaci s x2k + BT Epoc + N7650, ale myslim si, ze to byl spis problem ovladacu k Epocu. Ve Win XP mi to tedy slapalo lepe (ovladace asi pro ne byli optimalizovane). Nyni jsem na Mandraku 10 a je to pohode. Pravdou je, ze to obcas taky spadne, ale nekdy to vydrzi stahovat treba celou noc. Je to takova alchymie, ale nic co by nejak vadilo beznemu surfingu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  29. 08. 2004 14:16

Ty zvuky lze posílat jen s přídavnými programy. Já používám Snap SMS, který nastaví celé zprávy jak SMS tak MMS na maximální užívací hodnotu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  29. 08. 2004 18:05

Odeslat midi pres mms jde pomoci handy file, najsdes na cecku mid, odeslat, pres mms.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PeTr  |  28. 08. 2004 23:23

Zdravim, vazne uvazuju o 7650 a chci se na neco zeptat ohledne T9. Docetl jsem se, ze je plne "česká" vcetne hacku a carek. Lze ji vypnout navzdy v editoru sms zprav abych psal normalne a pritom vsude jinde ji nechat zapnutou (kalendar, poznamky)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Filip  |  29. 08. 2004 00:18

T9 lze vypínat i zapínat přímo při psaní sms tlačítkem "křížek" (nenašel jsem klávesu na klávesnici) Já T9 používám a za tu dobu jsem si už telefon naučil psát i bez čárek s T9. Jen musím vždy po každém slově zmáčknout hvězdičku a vybrat si slovo bez diaktriky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  29. 08. 2004 00:36

Souhlasím s příspěvkem výše. Po čase psaní se bezz problému T9 naučí vše, co potřebujete nejčastěji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hannawald  |  28. 08. 2004 21:29

ja bych nerekl, ze je ten clanek strasnej, me se libi. uzivatel popisuje svoje zkusenosti s mobilem namisto papouskovani recenze, tu si kazdej muze precist taky. jen si myslim, ze dostatecne nepopsal i dobry stranky mobilu, ktere jsou sice pro majitele symbian mobilu jasny, ale lidi, co symbian mobil nikdy nemeli, takova recenze nepresvedci, ze je nejaky duvod ho zkusit..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  29. 08. 2004 00:34

Díky moc. A ymslím si, že každý, kdo začne o koupi mobilu uvažovat si něco o Symbianu zjistí a pak už se více méně neodmiluje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirass  |  28. 08. 2004 16:24

Tenhle telefon vlastním přes dva roky, koupil jsem ho hned při uvedení na trh za 25000,- Každopádně se s tímhle článkem rozhodně nestotožňuju !!! Jsem s ním nadmíru spokojen. Mít více paměti, ani bych o jiným neuvažoval. Velekost telefonu mi vyhovuje a pokud by se prodával stejně velký telefon, koupím ho znovu. Nesnáším kolibříky. Takhle se na tom telefonu dá pracovat, bejt menší, byl by to problém. Vysouvání je naprosto v pohodě, jediný problém jsem nezaznamenal. Klávesnici považuji za velmi zdařilou a nikdy se mi nepovedl dvojklik !!! Mimo mírnému ošoupání vystouplých hran kolem displeje je pořád jako novej a toho používám denně a nejenom na nějaký telefonování ale hlavně používám Úkoly, kalendář, některé aplikace v Symbianu. Jo a byterku mám 1200Li-pol a vydrží kolem čtyř dní, někdy víc někdy míň. To jsou moje zkušenosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  29. 08. 2004 00:35

Jste jeden z těch šťastnějších lidí. Také proto, že jste si v té době mohl takovouto vymoženost dovolit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  28. 08. 2004 15:33

Co je to za strasnej clanek. Proboha fotky v seru jsou primo skvele, co to je za picoviny ten clovek ten telefon snad vubec nema !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:22

Mám...a připadají mi ty fotky opravdu fajn.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milda  |  28. 08. 2004 14:32

Vam zacala zlobit zlobit klavesnice a proto jste presel na MMS?To jako misto textovek posilate fotky a snazite se jimi vyjadrit obsah SMS nebo jak to mam chapat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:21

Asi tak nějak...Ale i ty SMS se dají napsat....jen to chce více trpělivosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
maxík  |  28. 08. 2004 11:27

Já měl 7650 asi rok, koupil jsem ji už jetou a až na paměť, výdrž aku a jas displeje jsem si na ni nemohl stěžovat. To že vám zlobila klávesnice bylo nejspíš vinou staší verze SW. Dělalo mi to taky, že jsem zmačknul jednou a ono to napsalo 2. znak. Po přehrání to šlo normálně. A to píšu tak 300 sms měsíčně. Signál gut i s T-Mob. a kde jsem ho neměl, tak ho neměl skoro nikdo kdo měl T-M. Nyní jsem přešel na 6600. No lepší mobil už jsem si snad ani nemohl koupit. ICQ fungovalo bezchybně, no prostě balada. Cokoliv na něm nastavit bez potíží. Zkuste si nastavit gprs a mms na Siemensu, Motorole, Alcatelu a ostatních shitech a pak to zkuste na Nokii. Kdo má Nokii tak mi dá z pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gedik  |  31. 08. 2004 23:49

Gprs a mms jde mozna nastavit nokach pekne, ale muzete mi mily pane poradit jak nastavit na nokii jiny wapovy port nez je defaultni 9201? Tohle simemensy umi vic jak 2 roky (nektere alcately taky)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  01. 09. 2004 09:50

Jde to, ale jen pomocí počítače a softu Elware N7650 (ze stránek nějakého majitele Nokie). Dokáže si pohrát se skrytým nastavením.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DaneilK  |  28. 08. 2004 10:38

No používám ho už přes rok a půl a příjde mi v pohodě, klávesnice mi šlape úplně normálně, jen ta konstrukce, je fakt, že mi začal zajíždět, ale dal jsem ho jenom vykalibrovat a teď už to drží jak zamlada ...
Jediné, co mě u tohodle telefonu sere je, že se loupe to stříbrné kolem mobilu (stejně jako například u 6210-tky...) Ale ten kryt se dá za nějakých 900,-- vyměnit za Originál nokia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:16

S tím loupáním nemám naštěstí zkušenosti....Taky uvažuju o tom vykalibrování, ale spíše uvažuju o tom prodeji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rosta  |  29. 08. 2004 04:11

To s tim loupanim stribra muzu potvrdit... ale nejspise za to muze pouzdro (tesnost a material... ), tak muzete testnout. :)


Jinak me se zase neprojevuje zajizdeni, ani v nejmensim.... cvak a drzi jak pribity :) Ale ten dvojklik me trapi, zmacknu a napise 2.znak, navic dost nahodne ..verze firmwaru 5.06, existuje zas uz novejsi? A co je dulezitejsi ...spravi to??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek77  |  29. 08. 2004 06:16

Obavam se, ze pouzdrem to odirani neni a taky si myslim, ze novejsi fm jak 5.06 taky neni.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
silver  |  28. 08. 2004 09:19

"...starý telefon doslouží, nestačí funkcemi a v mém případě navíc neměl ani barevný displej." -- hmmmm.... Do ted nepouzivam mobil s barevnym dislejem a ani mi to neschazi.....

Jinak, kdyz sem mel ruce 7650, tak me priserne lezla na nervy ta jeji rychlost pohybu v menu......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FantomMax  |  28. 08. 2004 12:29

>Jinak, kdyz sem mel ruce 7650, tak me priserne lezla na nervy ta jeji rychlost pohybu v menu......


To jako myslíte vážně že vám lezla na nervy rychlost menu??? Rychlé menu je můj už dlouho žádaný parametr mobilu a zatím nevyslyšený

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
silver  |  28. 08. 2004 12:39

ja myslel, jako ze to bylo az nechutne pomaly..... ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:10

Jasně, ale pokrok je pokrok...Dnes zůstat u mobilu bez barevného displeje je poměrně staromódní. Chápu, že je to ze značné části otázka financí, avšak MMS jdou do módy a za módu se platí . A s tou rychlostí to opravdu nevím, co myslíte. Jen co posunu joistickem, tak to na displeji lítá. To jste možná narazil na nějaký špatný kus.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mr x  |  28. 08. 2004 09:08

ja myslim ze je f poho :) klavka je sice fakt vopruz ale mne se po 1.5roce jeste moc nerozviklal, a ten kryt baterky jsem podlozil, stejne se meni simka nahore takze k ni nelezu,


k tomu protokolu, jesli tam mas nasteveno uchovavat protokol 30dni tak to vyrazne spomaluje, doporucuji nastavit na mene (tejden, 1den) telefon se zrychli, i nacitani...


je to f poho mobil, sice trha kapsu ale kdyz se s nim zjijete

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:06

S tím protokolem jsem to už nastavoval, ale moc mi to nepomáhá. K tomu potřebuju minimálně 10dnů a to už moc zpomaluje, ale myslím, že se na to dá zvyknout. Spíš bych se zeptal, jestli nemáš nějaké aplikace na Symbian, co používáš atd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondra  |  28. 08. 2004 07:32

to mi pripada skoro jak antireklama na 7650:o)klavesnice v pytli,mobil se sam zavira,nic poradne nefunguje,snad jen ten wap,ale to je zas mobil pomalej..Tak zly to snad nebude:o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ondra  |  28. 08. 2004 07:32

to mi pripada skoro jak antireklama na 7650:o)klavesnice v pytli,mobil se sam zavira,nic poradne nefunguje,snad jen ten wap,ale to je zas mobil pomalej..Tak zly to snad nebude:o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 16:03

Antireklama..... no nechtěl jsem článek jako chvalozpěv. Člověk si při užívání všímá spíše toho, jak mu telefon nevyhovuje či v čem mu nestačí, než toho, v čem je dobrý. Kdybych měl do článku vypisovat všechny dobré vlastnosti, tak máte co číst na celý den. Opravdu si však člověk všímá jen věcí, které ho zdržují, znepřijemňují práci atd. Ostatní věci bere jako samozřejmost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.  |  28. 08. 2004 00:59

Chtel jsem si tento telefon koupit, pac bych chtel konecne poradne vyzkouset Symbian (a je to nejlevnejsi telefon s OS) a navic se mi uplne desne libi ta konstrukce, ale po Vasich zkusenostech si ho asi nekoupim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tomashl  |  28. 08. 2004 14:40

koupě 7650 se dneska važne nevyplatí,už kvuli MMC,takže jestli si chceš vyzkoušet OS tak gejč(qd) nebo 3650 pokud do toho nechceš tolik vrazit a jenom vyzkoušet,jinak si kup 6600,gejč(qd),7610,nokii sx1 atd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.  |  28. 08. 2004 15:11

Tu pamet bych asi prekousl, tady jde spis o to, ze 6600 a SX1 jsou dvakrat drazsi. Navic 6600 vypada materialove hrozne a u SX1, ktera se mi zase moc libi, me odrazuje ta klavesnice. 7610 bych si asi nekoupil.To uz je moc velky (a drahy) ulet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlk  |  30. 08. 2004 07:44

nevite o cem mluvite - telefon s otevrenym OS a jen cca 4 MB operacni pameti - to je jako BMW s pullitrovym motorem .... 4 MB nestaci ani na telefonnni seznam pro 400 lidi s fotkama ))))) tak rozumna kapacita zacina nekde kolem 128MB kde uz muzete vyuzit vlastnosti chytreho mobilu - vzdyt jen Opera a MobiPocket Reader zaberou vice nez 4 MB !!! )))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
M.  |  30. 08. 2004 10:59

Tak kontaktu mam asi jen 250 a fotky bych teda urcite nepouzival. Vzdyt plno lidem tento telefon stacil, takze me musi taky. Ted mam jen 921.61 KB

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Destroyer  |  30. 08. 2004 11:02

Co tady lidem lžete? Fotky, které používám jako portrét volajícího mám v reálných barvách, 80x96, JPEG, jsou 2kB!!! velké a volajícího na nich bezpečně poznám. I dítě ve druhé třídě umí spočítat, že 400 fotek krát 2kB dělá směšných 800kB!!! Ať nejím, 1MB. Žádných 128MB. Možná by to chtělo si N7650 pořídit a ne si ošklivit něco jen proto, že je to pro vás neuskutečnitelný sen.


Pokud jde o Operu. Je to šmejd, jakkoliv v recenzích vychvalován, kvůli kterýmu jsem si nekoupil P900, ale Dataphone II. Kdo si v mobilu zkusil IE z Mobile Window 2003 už nikdy nesáhne po Opeře. Pro toho, kdo potřebuje Pocket Reader asi není N7650 ideální.. Na druhou stranu, knihy lze převést do textové podoby a prostý text není pro N7650 problém. Takže to chce jen trochu namáhat mozkové závity.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlk  |  30. 08. 2004 11:36

vazeny pane - asi byste se mel nejdrive vice o danou problematiku zajimat a ne se jen rozcilovat - vezmu to pekne poporade:


1) ta vase fotka, ktera ma 2 KB BINARNE (tj to co vidite napr jako velikost v pocotaci) je v telefonu ulozena jako MIME, tzn laicky receno "ASCII prezentace" (viz napr nejakou MIME prilohu mailu) nebo si jednoduse vyexportujte telefonni seznam a uvidite, jak je fotka "kodovana" - tento zpusob zapisu je obecny ale bohuzel mnohonasobne vetsi co do objemu


2) N7650 jse si koupil jakozto prvni dostupny telefon s chytrym OS, ale po 4 mesicich jsem jej velmi rychle menil za p800 a nyni za p900 prave kvuli neomluvitelne absenci pametove karty, velmi male vnitrni pameti a zejmena kvuli malemu rozliseni a absenci dotykoveho displaye ktere tento telefon degraduje ze smartphone na "trochu lepsi" telefon s moznosti dohrat si jednu ci dve zajimavejsi hry ))


3) Co se Opery tyka, je to vas nazor - ja sdilim ten opacny prave proto, ze Opera je solidni prohlizec BEZ ZNAMYCH BEZPECNOSTNICH chyb a celkove si myslim ze Symbian je mnohem kvalitnejsi OS nez prave Mobile Windows (zeptejte se kohokoliv kdo alespon trochu programuje ))


4) vite cist knihy jako plain text je naprosto k nicemu - Mobile Pocket Reader a podobne sw vam umoznuji temer "pohodli knihy ))" a ne neformatovany text ))) to je nebe a dudy


a nekonec - nejsem zastancem jakekoliv znacky ci reseni - jen se snazim vyhybat Windows resenim, nebot ackoliv to beznym uzivatelum zustane prevazne skryto obsahuji tolik chyb, ze je odmitam pouzivat ... sam pouzivam p900 a iPAQ na kterem ovsem provozuji linux a ten komfrot se s Mobile Windows proste neda srovnat - uprimne, jake aplikace provozujete na Mobile Windows vy ??? bud kradene (pokud jsem vas krive narlk, omlouvam se ) nebo koupene a jen takove, jake vam je vyrobce predhodi .. ja mam pro IPAQ na linuxu k dispozici celou skalu OpenSource software, ktere si mohu zkompilovat - aneco se podari rozchodit i pod p900 - a pokud ne, proste si to napisu sam )))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Destroyer  |  30. 08. 2004 12:47

Chápu, že se záměrně vyhýbáte odpovědi na to, zda na 400 portrétů stačí 1MB nebo je potřeba 128MB. Každý přestřelí a proto vás nebudu dále napínat na skřipec.


P900 je bohužel N7650 s okudlaným OS a větším displayem. Nedostatků má jako máku a kdo si zkusil jak Nokia implementovala Symbian ve verzi 6 a jak jej zmrvili SE ve verzi 7 do P900, tomu není potřeba více vysvětlovat.


Co se týče aplikací na mém Dataphone II. Operační systém mi nabízí vše, co potřebuji. Výjimku tvoří např. překladové slovníky. A ty mám koupené.


Tak mě napadá, když je P900 tak báječným přístrojem, proč jej dublujete iPaqem? Protože jsem prošel podobným vývojem, kdy jsem s sebou vláčel chytrý mobil a PDA, tak mohu říct, že toto je cesta do pekel. Díky Dataphone II či MDAII je konečně na trhu zařízení, jež dovoluje s sebou nosit jen jeden přístroj a to se všemi funkcemi, které nabízí kombinace PDA+MT. Nejsem nadšený z toho, že to běží na MS. Symbian mi učaroval, ale ne implementace, jakou zvolili u SE. Jejich škoda. Utratil jsem u konkurence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlk  |  30. 08. 2004 13:19

no - tak tedy odpovim v cislech ... pokud budu predpokladat prumernou binarni velikost obrazku vase 2 kb (a uz to me pripada ucelova - proc se mam prizpusobovat technice a zamerne kompresi nicit obrazek) tak jeho MIME prezentace zabere cca 5-10x vice .. pokud budu pocitat jen 5x - jeden obrazek vyjde na cca 10kB a krat 400 ... a 4 MB jsou v haji .. a to jsem tezce podsadil .. realny je tak nasobek 7x/8x .... proste co se pameti tyka v dnesni dobe kdy pamet stoji smesne malo je to zlocin vypustit zarizeni se smesnymi 4 MB pameti ...


no - uprimne ... me p900 prijde zarizeni asi tak o 2 tridy vyse nez zarizeni Series 60 ... muzete prosim jmenovat vyse zminene chyby a proc podle vas SE neco "zkazili" .. me naopak vyjde podstatne lepe pri srovnani pxxx ...


Pokud jsem pochopil, ze vam OS nabizi vse krome prekladovych slovniku, pak opravdu nechapu, proc si kupujete drahe zarizeni ... ja si od smartphonu slibuji v podsatte kapesni pocitac, na kterem si mohu prehravat filmu, poslouchat hudbu, mohu ho pouzit jako SSH klienta pri sparve serveru nebo VNC klienta pri vzdalenem pristupu na desktop, jako kvalitni herni konzoli (DOOM, Lemmings apod ))), zaroven jako Datovy Storage pro prenos dat ...


IPAQ mam z historickych duvodu, proste se na lepe kouka na filmy nebot ma veliky display ))) a pouzivam jej i pro to, ze na nem provozuji nativne linux a tudiz napr SSH klient a X-Server jsou presne takove, jake potrebuji ... jinak na telefonovani, kalendar a jine PIM pouzivam pouze p900 ) .. iPAQ je proste takova hracicka a az doslouzi, poleti do srotu ... uprimne - jedine co mi chybi, je zarizeni typu p900 na open OS a poradnou klavesnici .... a jakykoliv MDA je jako telefon uz veliku .. i p900 je na horni hranici noseni v kapse ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  02. 09. 2004 13:55

Klidně si tu pište názory. Nebudu psát komu fandím, ale musím uznat, že s tou 4Mb pamětí (pokud nebudete natáčet videa) se dá vyjít bez sebemenších problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlk  |  02. 09. 2004 14:19

a mohu se v tom pripade prosim zeptat, jak, resp. na co telefon pouzivate ??? pokud jej totiz pouzivate jako telefon, tzn na ulozeni kontaktu, na par zaznamu v kalendari a pod, pak nepotrebujete chytry telefon ...


cela tato dizkuze je o tom, ze paklize mam chytry telefon s operacnim systemem - tedy vlastne pocitac - pak limitujici faktor v podobe pouhych 4 MB pameti naprosto omezuje vyuziti tohoto pristroje ve vsech ostatnich oblastech kde by jej jinak bylo mozne pouzit - pouziji prirovnani: pokud potrebujete jezdit do prace  a na nakupy, staci vam dejte tomu auto bez asistencnich systemu jako je EBD, ESP apod ... pokud mate ale auto vyssi tridy ktere ma vykonny motor a vsechny tyhle moznosti a nabizi potencialne kvalitni zazitek z jizdy, asi vam bude vadit pokud bude mit minimalni interier, do ktereho se sice vsoukate sam ale tasku z vecma si tam uz nedate ))


a ty ostatni pripady pouziti ??? namatkou zminim treba GPS ktere na svem p900 bezne pouzivam ... jen mapove podklady maji cca 50 MB a ve spojeni s GPS je to fajn zarizeni .. proste vrazite telefon do hands free v aute a mate z nej navigacni zarizeni ) .. dale mohu jmenovat cteni knih, oxford vykladovy slovnik, prekladovy slovnik, alespon cteni dokumentu jako .DPC, .XLS, .PDF pokud prijdou jako priloha v mailu a nakonec samozrejme poslouchani hudby a koukani na filmy ..... v podstate nic z toho, co jsem vyjmenoval v tomto odsatvci na N7650 nelze JEN kvuli nedostatku pameti ..


ale jinak mate urcite pravdu - na par kontaktu v tel. seznamu a par udaju v kalendari popr. par vyzvanecich melodii to staci ... ja ale od chytreho telefonu ocekavam podstatne vic...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  02. 09. 2004 17:34

V poznámkách 12 poznámek.
569 kontaktů (minimálně tři údaje).
122 fotek v adresáři.
12 melodií.
24 fotek nebo animací.
4 aplikace.
4 programy.
Paměť: 365 B Kalendář
298 kB Kontakty
231 B Dokumenty
28 kB Zprávy
663 kB Fotky
348 kB Zvuky
353 kB Aplikace
2819 použ. paměť
1274 kB Volná
Mám v mobilu vše co potřebuju : Skin XP, logo operátora, eBook reader, FeXplorer. Protokol na 10dnů, asi 40 uložených SMS a nic víc nepotřebuju. Nechci se hádat o tom, jestli to stačí nebo ne, ale přehrávat mp3 v mobilu, který to v základu nepodporuje je volovina a nahrát si do něj všech 1928 fotek z dovolených taky nepotřebuju. Kdybych náhodou měl třeba N6600, tak stejně asi paměťovku kupovat nebudu. Jinak jasně stačí to, ale jak komu, ale většina uživatelů buď vyjde s 4Mb, nebo si 8000Kč připlatí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vlk  |  03. 09. 2004 12:39

ano - to je presne to, o cem jsem hovoril ... proste mobil temer nepouzivate jako chytry tel a verim ze vam to staci - opravdu zalezi na zpusobu prace....


nejde o fotky nebo mp3 hudbu - to je samozrejme perlicka navic (i kdyz nevim, proc pisete, ze k tomu primaren neni urcen - je to POCITAC tak je urcen ke vsemu, co do nej naprogramuju) - tedy - vy pisete v zakladu nepodporuje - to znamena, ze vy pouzivate software praktcky jen ten co je dodavan jako soucast operacniho systemu ??? ja jsem naopak mel za to, ze pocitac nebo smartphone tak jak ho koupim je prakticky k nicemu a vestavene aplikace prakticky nepouzivam (krome tel a pod samozrejme) a na vsechno si doinstaluji vlastni aplikace tak, jak potrebuji ja ... vy mate nainstalovany 4 aplikace, a jeste k tomu malilinkate - pak souhlasim s tim, ze vam pamet bohate dostacuje - ale jak jsem psal ja, pro me je to komunikacni prenosna konzola se vsim vsudy - ja mam aplikaci ktere alespon jednou denne pouziji 36 )))) (ruzny software pro trizeni prichozich sms, advanced call manager na zpracovani a filtrovani prichozich hovoru, opera browser, ssh klient, postovni klient, vnc klient, world mate na prepocet kurzu atd, IP calc, nejaky technicky kalkulator, slovniky ....)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Rucký  |  28. 08. 2004 15:59

Od koupě vás tímto nechci odradit. Věci popsané v mém článku jako negativní jsou věci na které se dá časem zvyknout...Já teď plánuji mobil sice prodat, ale ne kvůli zasouvání, dvojklikům apod., ale kvůli jistému pokroku v mobilní komunikaci, která však stojí peníze. Rozhodně se Symbianem jsem si užil vážně spoustu legrace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor