Můj mobil: Philips 530

(čtenářská recenze) Telefon klasické konstrukce se špičkovým displejem a zvukem. Philips si zakládá na hudebních funkcích, jako je vestavěné rádio a skladatel vyzváněcích melodií BeDJ.

Autor: Petr Lavička

Proč jsem si koupil tento telefon?

Český Telecom v naší vesnici se zavedením telefonní linky tak dlouho otálel, že jsem byl nucený využít k přístupu na internet spojení přes mobil.

Vždy chci mít něco extra a Philips 530 svým vzhledem i funkcemi přesně zapadá do mojí představy. Má osobitý vzhled, rádio, funkci BeDJ a všude možně bliká. Avšak já si jej zvolil hlavně pro jeho nízkou pořizovací cenu, rychlé GPRS a možnost připojení přes infraport.

  

Konstrukce, design, ovládání

Telefon působí stylově, ale je jasné, že pevnější konstrukci u něj čekat nemůžete, kryt začne po čase vrzat. Díky oblému tvaru a lehké váze se příjemně drží.

  

Na první pohled mě ochromil vynikajícím barevným TFT displejem s jasnými a sytými barvami. Až poté jsem si všiml, jak na něm zůstávají viditelné otisky prstů, což nepůsobí pěkným dojmem. Říká se, že Philipsy mají dlouhou výdrž. To mohu potvrdit, vydrží zapnutý nonstop minimálně pět dní při běžném používání, baterie navíc věrně ukazuje svoji míru nabití. Ovládání je realizováno joystickem, který občas vynechává. Menu je pěkné, srozumitelné, ale pohyb v něm je pomalý i při vypnutí animací. Pokud mám na pozadí tapetu, přes menu je vidět.

 
Pohotovostní displej • hlavní nabídka

Telefonování a zprávy

V telefonním seznamu mohu vyhledávat pouze pomocí počátečního písmene a jakmile záznam najdu, zobrazí se mi jako první číslo kontaktu telefon domů. Stane se, že když někomu v rychlosti volám a mám u něj uloženo více čísel, omylem vytočím právě to první. Zvuk během hovoru je vynikající stejně jako u polyfonních melodií a rádia. V místech se slabším pokrytím telefon občas během hovoru vynechá slovo.

Napsat SMS na Philipsu 530 je pro mě něco strašného. Klávesy jsou tuhé, zprávy se píší pomalu a navíc chybí česká T9, tedy alespoň mému modelu. Interpunkční znaménka (vyjma tečky) se vkládají zmatečně. Alespoň MMS editor je velice komfortní, avšak nedaří se mi odeslat zprávu větší než 17 kB – telefon oznámí nedostatek paměti.

  
Telefonní seznam • psaní textové zprávy • tvorba multimediální zprávy

Organizace času a další funkce

Leckoho potěší opakovaný budík, ale já na něm nelpím. Spíš mi vadí, že standardní melodie není moc příjemná, a pokud zvolím jinou, nesmím telefon na noc vypnout, jinak uslyším opět tuto melodii. Kalendář je podle mě na takový telefon nadstandardní, a to je jedině dobře. Vynikající je synchronizace s počítačem prováděná přes program mobile PhoneTools, mohla by zde ale být podpora diakritiky, která mi osobně chybí. Chybí mi i Java, neboť v telefonu je jen jedna hra, Cihly. U e-mailového klienta bych ocenil možnost obsluhy více než dvou nastavitelných účtů.

 
Kalendář • ukázka ze hry

Na výběr je ze sedmi profilů, přičemž pouze jeden lze konfigurovat k obrazu svému. Nastavení ostatních profilů mi nevyhovuje. Lze to částečně vynahradit přiřazením zkratek k jednotlivým číselným klávesám telefonu, a tak třeba šestkou vypínám zvuk, pětkou nastavuji hlasitost zvonění apod.

Zvláštností posledních Philipsů je funkce BeDJ. Je to vlastně malý mixážní pult, na kterém lze míchat soubory MID nebo nahrávky z integrovaného rádia s různými jinými zvuky a efekty. Následně lze upravovat např. jejich rychlost. Takový mix je možné použít třeba jako vyzvánění.

 
Aplikace BeDJ • vestavěné rádio

Mobilní datové přenosy

Původně jsem myslel, že připojit mobil k internetu bude nemožná věc, nikde nebyl návod. Nakonec ale stačilo jen pár kliknutí myší. GPRS třídy 10, infraport, stabilní spojení – co víc si přát. Při extrémním zatížení (ne při stahování dat), jako je např. otevření více jak dvaceti oken internetového prohlížeče, spojení spadne. Telefon se pak musí vypnout, aby bylo možno se znovu připojit k internetu.

Wap je na tomto mobilu pro mě nepoužitelný. Je pomalý, stránky se nenačtou vždy správně, a pracuju-li na stránkách s formuláři, nefungují, jak by měly.

Koupil bych si telefon znovu?

Kdybych se měl opět rozhodovat, který telefon použít na připojení k internetu, neváhal bych a učinil stejné rozhodnutí. Avšak jako telefon pro denní použití jej nedoporučuji, zvláště uživatelům, kteří píšou desítky SMS denně.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 3
  • Klávesnice: 4
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 3
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 3
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 3
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 3

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (10) Další článek: Samsung SGH-D500: první s Bluetooth!

Témata článku: Philips, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Philips 530, Phil, MOBI, Lavička, Stabilní spojení, Mobil