Můj mobil: Samsung SGH-A800

(čtenářská recenze) Samsung SGH-A800 je velmi malé véčko, které připomíná spíše hračku než mobil. Funkcemi na tom není zrovna dobře, vše ale vynahrazuje vzhledem a stylem. Zajímavostí může být paměť na dva tisíce kontaktů.
Autor: Radim Drbohlav

Testovaný telefon

Samsung SGH-A800 je funkčně průměrně vybavený mobil. Zaujme hlavně svými rozměry, designem, vyzváněním a hmotností. Oproti svému předchozímu telefonu téměř vůbec nevím, že ho mám v kapse.

   

Proč jsem si koupil tento telefon?

Svůj předchozí mobil jsem měl už hodně dlouho, chtěl jsem změnu a hlavně lepší práci s SMS. Můj starý mobil neuměl počítat znaky ani dlouhé SMS. A když jsem měl možnost model SGH-A800 před půl rokem koupit od Oskara za tehdy skvělých 3 577 Kč (bez paušálu), neváhal jsem. Nic lepšího Oskar tehdy v této cenové relaci nenabízel.

Konstrukce, design, ovládání

I tento telefon potvrzuje, že Samsungy patří designově mezi naprostou špičku. Kvalita zpracování je také vynikající, ani po sedmi měsících kloub nevrže a neviklá se. Vše perfektně sedí. Nutno ale poznamenat, že se o telefon snažím dbát. Sametově stříbrný povrch, který je příjemný na omak, se při drsnějším zacházení velmi snadno poškrábe, tedy nic pro zedníky na stavbu. Balení standardně obsahuje i lehkou sadu handsfree, se kterou lze i přijmout hovor nebo vytočit poslední volané číslo. Využití je jasné – dlouhé hovory a auto.

  

Vnější, blankytně podsvícený displej zobrazuje vše důležité, včetně došlých SMS či nepřijatých hovorů. U těch ale není vidět, kdo volal. To ovšem lze velmi snadno zjistit otevřením telefonu. Vnitřní, světlounce modře podsvícený displej je výborný, rastrovou mřížku lze stěží rozeznat. Pokud se chci ve tmě podívat, kolik je hodin, nebo jestli nemám příchozí SMS, není třeba mobil otvírat, stačí podržet boční tlačítko a vnější displej se rozsvítí.

Na klávesnici se píše velmi dobře, přesto zde ergonomie ustoupila designu. Horní kontextová tlačítka jsou malá a zapuštěná a práce s nimi zdaleka není ideální. Totéž platí o ovládacím kříži, respektive elipse, která má navíc pro uživatele zcela nepochopitelně uprostřed tlačítko pro wap místo potvrzování. Šipky elipsy skrývají vlastní nabídku, funkce středového tlačítka bohužel změnit nejde.

  

Výdrž baterie není úžasná, což je vzhledem k velikosti telefonu pochopitelné, ale ani to není žádná tragédie. Největší žrout je podsvícení, proto ho mám standardně vypnuté a zapínám ho občas večer. Displej je i tak dobře čitelný. Pokud moc nevolám, dobíjím s vypínáním na noc po čtyřech dnech. Za příjemnou bych označil vlastnost, že telefon při zapojení i odpojení nabíječky slabounce pípne – vím, že je vše v pořádku. Z úsporných důvodů mám vypnutou i sedmibarevnou diodu pod vnějším displejem, bliká jen při příchozím volání nebo došlé SMS. U té ovšem po pěti sekundách blikat přestane, což mi vůbec nevyhovuje.

 

Za další velké mínus bych označil malé možnosti přizpůsobení zvuku. Je-li zapnutý normální režim, telefon při vypnutí a zapnutí vždy přehraje stejnou melodii, z nichž ani jednu nelze změnit. Zapnete-li tichý režim, vypne se telefon potichu. Ovšem vypnutý si nepamatuje tichý režim, a proto při zapnutí opět hraje – nelze jej zapnout potichu, a to může být někdy problém. Nelze ani nastavit různou hlasitost pro příchozí volání a SMS. Melodie stažené z wapu nelze poslat textovkou.

Telefonování a zprávy

K telefonování mám snad jedinou výtku: vnější i vnitřní displej sice zobrazují počet nepřijatých hovorů, je-li jich však víc a některé ze stejného čísla, najdu v seznamu vždy jen poslední pokus z každého čísla. Zmínil bych se ještě o vyzvánění. Přestože telefon zvládá pouze 16hlasé melodie, je zvuk skutečně špičkový, na jedničku s hvězdičkou.

Víc připomínek mám k textovkám. Většina z vás asi ví, co mě před koupí tohoto telefonu ani nenapadlo – že je při současných cenách SMS možné, aby telefon při používání T9 zkracoval jejich délku ani ne na polovinu (70 znaků). To mě skutečně šokovalo. T9 totiž píše s diakritikou a používám ji proto jen tehdy, když vím, že i bez diakritiky se mi zpráva vejde do 70 znaků. Nicméně ani to není bez problémů. Po každém písmenu s diakritikou telefon zobrazí informační okno, že používá znakovou sadu Unicode nebo normální abecedu doprovázenou opět nevypnutelným a nezměnitelným zvukem. Při zapnuté T9 navíc nejde tlačítky 1–9 napsat kromě písmen jiný interpunkční znak než tečku. Čárku nebo otazník je nutné napsat několika stisknutími různých tlačítek přes zvláštní menu.

   
Práce se zprávami

Čtení dlouhých zpráv je taky zážitek, protože text lze posouvat vždy pouze jedním stisknutím šipky dolů o jeden řádek. Alespoň počítání znaků je dokonalé – sestupně od 160 u každé zprávy plus počet již napsaných zpráv. Rozepsaná textovka se automaticky neukládá a po dvou minutách nečinnosti zmizí, což je další zbytečná nepříjemnost. Nezmizí však, pokud mi někdo do rozepsané zprávy zavolá. Oproti minulému telefonu jsem si hodně polepšil, ale nepoužitelná T9 a otravná hlášení mě opravdu velmi štvou.

Organizace času a další funkce

Tyto funkce moc nevyužívám, jen budík. Je opakovaný, dají se nastavit různé vzory zvonění – denně, jednou, nebo lze vybrat jednotlivé dny. Telefon umí budit i vypnutý, ovšem to je nutné aktivovat v menu zaškrtávacím políčkem, jinak nezazvoní. Budíky jsou v telefonu dva. Bohužel u budíku i u kalendáře začíná týden nedělí, což hodnotím jako další velký nedostatek. Je to zásadní nerespektování odlišné kulturní skutečnosti. Kalendář je jinak zpracován přehledně a ke každému dni lze přiřadit několik různých položek. Příjemná je zkratka v podobě dlouhého stisknutí C, které otevře novou poznámku.

   
Budík a kalendář

Mobilní datové přenosy

Telefon nepoužívám k těmto účelům, ani jsem jej neměl připojený k počítači.

Koupil bych si telefon znovu?

Dnes už ne. Mé požadavky se změnily a příště bych už chtěl telefon alespoň s GPRS a e-mailovým klientem. Psát e-maily z mobilu se mi opravdu líbí.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 3
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: nehodnotím
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 2-3
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (20) Další článek: LG L1100: Sámerovo supervéčko (test)

Témata článku: Samsung, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, MOBI, Sam, Mobil, Dlouhé stisknutí, Stříbrný povrch, Samsun, Rozepsaná textovka