Můj mobil: Samsung SGH-C100

(čtenářská recenze) Samsung SGH-C100 je nejlevnějším modelem v nabídce tohoto výrobce. Nejedná se kupodivu o véčkový mobil, konstrukce je klasická. V telefonu najdete standardní funkce a velmi kvalitní barevný displej.
Autor: Michal Havryluk

Proč jsem si koupil tento telefon?

Na tuto otázku se snažím najít už víc než rok odpověď. V době, kdy jsem si ho pořizoval, šlo o horkou novinku a z každého časopisu vykukoval jeho obrázek. Možná jsem nakonec doplatil na skrytou sílu reklamy, i když si to moc nepřipouštím. Přestože jsem měl na nákup nového telefonu vyhrazeno daleko víc peněz, sáhl jsem raději po tomto telefonu nižší kategorie.

První týden byl opravdu krizový. Začaly mi vadit některé “drobnosti”, o kterých se v recenzích příliš nepsalo – počínaje podivným psaním SMS a konče obtížným nahráváním nových javových aplikací. Vše ale nakonec dopadlo dobře, bohužel v některých případech podle hesla, že si člověk nakonec zvykne na všechno.

 

Konstrukce, design, ovládání

Stříbrná tomuto telefonu opravdu sekne. Rozhodně nevzbuzuje dojem plastové hračičky za pár korun, ale spíše elegána za několik tisíc. Čelní kryt neztratil nic ze svého původního lesku. To samé nelze říct o krytu zadním, který již pár škrábanců zaznamenal. I když telefon nenosím v žádném speciálním pouzdře a nějak šetrně s ním nezacházím, ani po roce není stopy po vrzání krytu baterie nebo jiných dílů.

 

S klávesnicí jsem nanejvýš spokojený. Zdvih i vzdálenost mezi jednotlivými klávesami je optimální. Psaní je přesné a jisté.

Displej je ve skutečnosti o hodně větší, než vypadá na obrázcích. Hraje všemi barvami a obrázky na něm vypadají skoro jako na počítači. Protože jsem se bál, aby se mi sklíčko nepoškrábalo, nechal jsem na něm původní fólii. Spokojen jsem také s krytkou nabíjecího konektoru, o které jsem si myslel, že nevydrží ani měsíc na své místě. Naopak, krytka mi ještě nikdy samovolně nevypadla a mám jí dodnes. Dokonce ji musím před každým dobíjením vyndávat za použití malých nůžek.

 

Ovládání je podle mě intuitivní a nijak se neodlišuje od běžného průměru. Na navigační kříž jdou nastavit snad všechny funkce telefonu, a to včetně aktivace infraportu.

S výdrží telefonu jsem vcelku spokojen, ale nemůžu říct, že by mě nikdy nezklamala. Navíc je vybití opravdu definitivní, takže si žádnou poslední SMS nepošlu, jak jsem byl zvyklý z mého předchozího mobilu. Telefon mi vydrží v průměru tři dny při deseti minutách hovoru denně a několika SMS. To vše bez vypínaní na noc. Chtěl jsem zjistit, odkud výrobce vzal oněch proklamovaných 90 hodin výdrže, a tak jsem mobil nechal jen tak ležet na stole a nepoužíval ho. Telefon dokonce předčil mé očekávání, vydržel při vědomí více jak čtyři dny. Pro lepší kontrolu stavu nabití telefonu (než jsou tři čárky na displeji) používám kód *#0228#, po němž se mi ukáže stav v mV, a to v rozpětí od 4 200 až po 3 500 mV.

   
Různé motivy pozadí pohotovostního displeje

Telefonování a zprávy

Na nízkou citlivost signálu nebo kvalitu zvuku si nemůžu stěžovat. Šikovnou věcičkou je dvojtlačítko na boční straně mobilu, kterým se dá při hovoru regulovat hlasitost. To samé tlačítko také umožňuje ztišení vyzvánění bez odmítnutí hovoru.

Kromě vyhledávání kontaktu podle více písmen a přiřazení mnoha čísel k jedné osobě umí seznam také rozdělit jednotlivá jména do deseti skupin. K těm lze navolit odlišné vyzvánění, tón SMS a obrázek, který se zobrazí při příchozím volání. Toto je bohužel vše, jiné telefony mají navíc ještě filtrování hovorů a vyzváněcí profily.

Na psaní zpráv u Samsungu jsem si musel nějaký čas zvykat. Nejde jenom o odlišné rozmístění interpunkčních znamének v různých režimech psaní a krkolomné přepínání mezi nimi. Výhrady mám především ke slovníku T9. Ten schovává běžně používaná slova za různými zkratkami a někdy je opravdu problém se k nim dostat. U některých slov je problém s předponami, které se musejí psát zvlášť. Jiná slova jsou naopak zakončována souhláskami namísto samohlásek. Nová slova se bohužel do slovníku přidat nedají. Nepříjemnou drobností je také skutečnost, že odpočítávaní zbývajících znaků probíhá od čísla 918.

  
Nabídka zpráv a psaní textovky

Rozporuplná je další vlastnost mobilu. Pokud si ihned nepřečtete příchozí SMS, telefon se každé dvě minuty opět hlásí o slovo. Pro sklerotiky, jako jsem já, je to věc k nezaplacení. Na druhou stranu může zpráva přijít v nevhodnou chvíli a pak se bude stále připomínat. Zvonění i zprávám SMS vzorně asistuje barevná dioda.

Organizace času a další funkce

Organizér a funkce s ním související musím pochválit. Vše je pěkně barevně vyvedeno a kalendář je díky tomu přehledný. Až na tu drobnost, že týden začíná nedělí. Ke každé poznámce lze také přidat budík. U něj bych ocenil, kdyby v případě, že zrovna nejsem u telefonu, zůstala na displeji poznámka o promeškané upomínce.

Na posílaní obrázků, melodií nebo kontaktů z mobilu na mobil pomocí infraportu jsem musel rychle zapomenout. Nevyužiji ho jinak než na propojení s počítačem.

  
Nabídka organizátoru • kalendář a budík

Byl jsem velice potěšen velikostí uživatelské paměti, která je daleko větší, než je uvedeno v návodu. Pro javové aplikace je vyhrazeno oněch udávaných 300 kB, na obrázky a vyzvánění je to více než 1 MB. Kvalita melodií je na opravdu dobré úrovni. Škoda jen omezené velikosti 100 kB na jednu nahrávku.

Zpočátku jsem měl s nahráváním nových aplikací velké problémy kvůli nutnosti zadat kód, který by to umožňoval. Ani s nabídkou poskytovaných programů jsem nebyl a dodnes nejsem příliš spokojen. Například na různé kancelářské aplikace jsem zatím nenarazil. O něco lepší to bylo s hrami. Ty jsou ale většinou určeny pro jiné mobily, a tak jejich chod není zrovna bezproblémový. Aplikace šly donedávna nahrávat pouze z wapu. Nyní se však na internetu objevily programy, které toto umožňují za použití kabelu.

Koupil bych si telefon znovu?

V současnosti bych rozhodně sáhl po lepším telefonu, který by mi nabídl pár funkcí navíc. Nebyl by to už ale Samsung, který mě zklamal především po stránce uživatelské podpory. Přál bych si ale, aby byl můj nový telefon stejně lehoučký, barevný a zároveň elegantní jako Samsung SGH-C100.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: –
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (22) Další článek: Jak nekoupit omylem prototyp telefonu

Témata článku: Samsung, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Mobil, Sam, Navigační kříž, MOBI, Samsun, Barevná dioda