Můj mobil: Siemens M55

(čtenářská recenze) Siemens M55 je velmi oblíbený mobil. Jistě má na tom velký podíl příznivá cena, ale také originální design a bohatá nabídka funkcí. Opět si můžete přečíst o uživatelských zkušenostech s tímto telefonem v rámci čtenářské soutěže Můj mobil.
Autor: Jakub Walla

Můj mobil: Siemens M55

Siemens M55 není na trhu nový, ale přesto má co nabídnout i dnes. Je u uživatelů oblíbený a navíc si ho můžete pořídit za nízkou cenu.

  

Proč jsem si koupil tento telefon?

Telefon jsem vlastně dostal jako dárek na Vánoce. Ale kdybych si vybíral mobil sám, určitě bych sáhl také po něm. Rozhodovala by cena telefonu, design i funkce. Nepotřebuji Bluetooth, infraport ani jiné moderní funkce, i když pětašedesáti tisíci barvami na displeji bych asi nepohrdl. Když jsem se později díval na Siemens MC60, trochu jsem litoval, ale jakmile jsem MC60 viděl na živo, věděl jsem, že M55 je ta správná volba.

Konstrukce, design, ovládání

Konstrukce telefonu je příjemná. Ze začátku mi trochu vadila tlačítka se zeleným a červeným sluchátkem, která byla hodně vystouplá a tlačila mě do prstů, později jsem si však zvykl. Design telefonu je oproti jiným mobilům velmi hezký. Telefon se jednoduše ovládá i bez návodu, vůbec jsem ho zpočátku nepoužíval. Snadno a rychle se dostanete ke každé funkci.

  

Displej má pro mě dostatečné množství barev. Telefon mi dokáže vydržet i několik dní, pokud ho nějak extra nevyužívám. Když ale často hraji třeba javové hry, vydrží jen jeden, maximálně dva dny. Hry hraji zásadně bez zvuku, aby mi telefon vydržel co nejdéle.

 
Displej v pohotovostním režimu • hlavní ikonová nabídka

Telefonování a zprávy

Telefonování je dost pohodlné, nemám k němu žádné větší námitky. Výhrady nemám ani k adresáři, je dostatečně přehledný a obsáhlý. Kontakty můžete rozdělit do devíti skupin. Já používám šest skupin, z toho některé mám přejmenované. Uložit si můžete jméno a příjmení (zvlášť), dále pak tři telefonní čísla, dva e-maily, úplnou adresu apod. Někdy by některé věci nemusely být dvakrát. To se však může ve chvíli změnit díky možnosti nastavení používaných polí. To jsem ihned využil a některá pole zrušil. Narozeniny vašich známých si do telefonu můžete také uložit a pak být v daný den informováni. To rovněž hojně využívám a hned rozesílám SMS.

  
Adresář • zadávání jména do seznamu • zobrazení detailů jména

Psaní zpráv SMS je v pohodě. Využívám T9, ale bohužel používám nespisovné výrazy a ty pak musím pracně telefon učit. Občas se také stane, že T9 nezná nějaké české slovo, a to je mi akorát k vzteku. MMS zprávy nevyužívám, ale jednou jsem chtěl MMS poslat a rozsáhlost MMS editoru mě udivila.

E-mailového klienta jsem zatím také nevyužíval. Podle mě je ale dostačující a v budoucnu si ho určitě aktivuji. Zvuk u tohoto telefonu není zrovna oslňující. Hlavně u souborů MIDI, ty jsou opravdu hodně slabé. Soubor WAV je jen omezen kvalitou, která taky není naprosto skvělá, ale dostačující.

  
Psaní SMS zprávy • tvorba MMS • také e-maily Siemens M55 umí

Organizace času a další funkce

K organizaci času nemám žádné výhrady. Pro mě je k nezaplacení úkolovník. Vždy když něco musím udělat, okamžitě si to do něj zapisuji. Kalendář je také velmi užitečný. Možná by se hodilo, kdyby se zvýrazňovaly i nastavené úkoly, nejen narozeniny. Poznámky mohou být jen velmi krátké, ale líbí se mi u nich, že si je můžete zaheslovat, takže se k nim nikdo jiný nedostane.

Javové hry jsou velmi zábavnou záležitostí. V telefonu mám her patnáct a ještě mám 386 kB volných. Dále často požívám Dynamic Light a s touto funkcí jsem také velmi spokojen. Jde o užitečná světýlka, která se dají použít pro informaci o příchozích zprávách nebo zmeškaných hovorech, aniž byste se museli dívat na displej. Samozřejmostí je blikání v různých intervalech.

  
Úkolovník • kalendář v měsíčním náhledu • nastavení světel Dynamic light

Mobilní datové přenosy

GPRS nevyužívám. Možná by se pro tento telefon hodil Bluetooth nebo infraport, ale mně nechybí. Wap občas využiji a nemám s ním žádné problémy.

Fotoaparát

K telefonu se dá připevnit přídavný fotoaparát, já mám QuickPic. Nelíbí se mi na něm nepřesnost focení. Za klad považuji blesk, ale nevýhodou blesku je velké množství energie, kterou spotřebuje. Na telefonu vypadají obrázky celkem dobře, můžete pořídit snímky v rozlišení až 800 × 600, ovšem na častější focení bych si radši pořídil normální digitální fotoaparát. Na fotky, které použijete jen pro práci s mobilem (třeba jako obrázek volajícího), to ale stačí.

 

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon mám více než půl roku a určitě bych si ho koupil znovu. Zatím mi vyhovuje, ale určitě přijdou nové technologie, na které tento telefon nebude stačit. Potom bych rád zase sáhnul po Siemensu, je to moje oblíbená značka. Některé nové modely od Siemensu jsou dost lákavé.

Oznámkujte svůj telefon

Toto je samozřejmě jen moje subjektivní známkování. Možná je až moc mírné, ale s telefonem jsem se prostě sžil.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (22) Další článek: GSM 1800: jak je to s druhým pásmem

Témata článku: Siemens, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens M55, Siemens MC60, Mobil, České slovo, MOBI, Oblíbená značka