Můj mobil: Siemens MC60

(čtenářská recenze) Siemens MC60 byl první telefon této značky s vestavěným fotoaparátem. Dlouhou dobu se také drží v pozici nejlevnějšího fotomobilu. Je to mobil se zajímavý designem a trochu nezvyklým uspořádáním klávesnice.
Autor: Miroslav Bajger

Proč jsem si koupil tento telefon?

Tento telefon jsem si nekupoval, získal jsem jej výměnou za model M55, u kterého vznikla během záruční doby porucha. Měl jsem na výběr z několika dalších modelů, ale volba nakonec padla na Siemens MC60. Jsem totiž na mobilní telefony této značky zvyklý (toto je můj třetí Siemens) a tento model měl také z nabízených nejlepší funkční výbavu.

Konstrukce, design, ovládání

Telefon je na dnešní dobu celkem velký, osobně je to moje maximální únosná hranice. Design mě moc nenadchl a provedení působí na rozdíl od modelu M55 trošku lacině. Během psaní telefon často vrže. Výměnné kryty na sobě moc dobře nesedí, což na mě nepůsobí nejlepším dojmem. Psaní na klávesnici, která je ve tvaru písmene X, taky není zrovna nejpohodlnější, nejhůře jsou na tom tlačítka 2 a 0, která se opravdu obsluhují dost nepohodlně.

  

Displej je na dnešní dobu docela zastaralý. Má nízké rozlišení 101 × 80 bodů a podporuje čtyři tisíce barev. V menu to nejde moc poznat, ale při prohlížení obrázků přijdete na to, že parametry displeje nejsou příliš dobré, hlavně pokud ho porovnáte s displeji korejských telefonů.

 
Displej v pohotovostním režimu a hlavní nabídka

Telefonování a zprávy

U telefonního seznamu se mi nelíbí, že v něm můžu vyhledávat jen pomocí prvního znaku, což je zdržující a otravné. Na telefonním seznamu ale oceňuji možnost přidat ke kontaktu obrázek, který se objeví na displeji, pokud mi dotyčný volá. Chybí mi zase možnost uložit více čísel pod jeden kontakt.

 
Telefonní seznam • náhled na kontakt

Zprávy se na tomto telefonu nepíšou moc pohodlně kvůli výše zmíněné klávesnici. Potěší naopak vnitřní paměť na SMS s kapacitou 100 zpráv. Zprávy lze navíc přesouvat do archivu, který je omezen jen volnou sdílenou pamětí. Slovník T9 je jako u jiných Siemensů docela kvalitní a málokdy ho musím učit nová slova. Kromě SMS je samozřejmě možné posílat i MMS. MMS editor je docela přehledný a má dobré ovládání.

Chybí mi však e-mailový klient, a tak nemůžu tento přístroj využívat pro odesílání a příjem e-mailů. Je sice možné doinstalovat klienta v Javě, ale javové klienty nemají takovou funkčnost jako vestavěné klienty.

 
Psaní a čtení SMS zprávy

Organizace času a další funkce

Organizační funkce sice telefon má, ale já je nevyužívám. Občas jen nahlédnu do kalendáře, který nabízí pouze měsíční pohled. Z dalších funkcí občas používám záznam zvuku, který není vyřešen zrovna nejlépe. V podstatě se jedná o možnost nahrání zvuku a jeho následné použití jako vyzváněcí melodie. Plnohodnotný diktafon jako u modelu M55 to není. Nejvíce mi vadí omezení jedné nahrávky na třicet sekund a také to, že pokud mám vypnuté zvonění, nelze přehrávat uložené zvuky.

Telefon má sdílenou paměť o velikosti necelých 1,9 MB. Nejčastěji ji využívám pro polyfonní melodie, které jsou až šestnáctihlasé, a pro snímky z vestavěného fotoaparátu.

 
Kalendář a budík

Fotoaparát

Model MC60 obsahuje fotoaparát, který má maximální rozlišení 352 × 228 bodů, což je docela málo. Fotografie jsou při stažení do počítače v tomto rozlišení dost malé a nekvalitní. Využití foťáku vidím jen pro MMS, případně pro prezentaci snímků na displeji telefonu, třeba pro uložení snímku na pozadí displeje. Musím si však postěžovat: pokud něco vyfotografuji, na displeji vidím zmrazený snímek přesně z okamžiku, kdy jsem stiskl „spoušť“, ale do paměti se uloží obrázek, který snímač zachytil až o dvě sekundy později. V praxi je tedy nutné mít při zmáčknutí spouště namířeno ještě dvě sekundy na objekt, který chci fotit.

Koupil bych si telefon znovu?

Jak už jsem uvedl, tento telefon jsem získal výměnou. Kdybych byl znova v situaci, že bych si musel vyměnit telefon a v nabídce by byly ty samé přístroje jako tenkrát, zvolil bych opět MC60. Pokud bych si ale měl kupovat telefon zcela nový a měl možnost vybrat si jakýkoli mobilní telefon, určitě by to nebyl MC60, ale sáhl bych po jiném modelu, třeba M55 nebo C65.

Hodnocení

  • Design: 3
  • Zpracování: 4
  • Klávesnice: 4
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 3
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 3
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 4
  • Celkové hodnocení telefonu: 3
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (11) Další článek: Sony Ericsson S700: vítejte v Japonsku (velký rest)

Témata článku: Siemens, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens MC60, Dobré ovládání, MOBI, Vypnuté zvonění, Mobil