Můj mobil: Siemens S45

(čtenářská recenze) Siemens S45 již patří mezi starší telefony a nedávno se začal prodávat již jeho druhý nástupce s označením S65. Dokáže však stále zaujmou bohatou nabídkou funkcí a nadčasovým designem.
Autor: Josef Eder

Proč jsem si koupil tento telefon?

Koncem roku 2001 jsem si mohl v zaměstnání vybrat nový mobilní telefon. Při výběru jsem se zaměřil na tyto funkce: vícepoložkový telefonní seznam, synchronizace kalendáře s Microsoft Outlookem a možnost připojení k internetu přes GPRS. Tyto požadavky v té době splňoval právě Siemens S45, který mi zároveň nejvíce vyhovoval z estetického hlediska. Jen upřesním, že poznatky vychází z firmwaru verze 30.

 

Konstrukce, design, ovládání

Telefon působí kovovým dojmem, přestože je vyroben z plastu. Právě použitý materiál je důvodem, že se na zaoblených hranách vyskytují plochy zhruba 5 × 1 mm, kde je již setřená stříbrná barva. Zhruba po roce užívání se telefon rozvrzal, především kryt baterie získal vůli. Mimochodem, i když neměním karty SIM a nenamáhám zadní kryt, přesto se mi podařilo ulomit pojistku tohoto krytu. Nejdříve se objevila drobná prasklina, která po týdnu přešla v prasklinu definitivní.

 

Pokud se budu věnovat klávesnici, tak jí musím hodnotit ve dvou časových fázích. První rok byla skvělá, měla přesný stisk, zprávy SMS se s ní psaly výborně. Nevadila mi ani malá funkční tlačítka pod displejem. Po roce mi však přestalo fungovat levé funkční tlačítko, a tak telefon dostal v servisu klávesnici novou. Po dalších třinácti měsících stejné tlačítko přestalo fungovat opět. Z tlačítek klávesnice je poměrně snadné setřít barvu. Takže s klávesnicí jsem spíše nespokojen. Kolébkové tlačítko na pravém boku telefonu nepříjemně chrastí.

 

Krycí sklíčko displeje je v jedné rovině s povrchem telefonu, jeho poškrábání bylo dílem okamžiku a nevyžadovalo žádné zvláště nešetrné zacházení. Telefon nosím v kapse kalhot a obyčejná látka dokázala na sklíčku vytvořit nespočet drobných škrábanců, které utváří dojem matného skla.

Telefonování a zprávy

Jak jsem již psal, používám vícepoložkový telefonní seznam. Model S45 jej má propracovaný, ale jsou věci, které mi vadí. Za největší nedostatek považuji to, že jako standardní číslo při výběru z adresáře slouží první záznam u daného kontaktu. Pokud je u příslušného kontaktu vyplněná pevná linka a mobilní číslo, tak se jako první nabízí pevná linka. Takže pokud chci zavolat na mobilní číslo, nevolím jen, komu budu volat, ale musím ještě zvolit číslo mobilního telefonu. Nespokojený jsem také s možností rozdělení kontaktů do skupin. V zásadě existují dvě skupiny – žádná skupina a VIP. Rozhodně bych uvítal větší možnost rozlišení. Telefon umožňuje setřídit adresář podle skupin, takže po vstupu do adresáře se první objevují abecedně seřazené VIP kontakty a až poté stejně řazené ostatní kontakty. To by bylo v pořádku, pokud by z neznámých důvodů Siemens S45 čas od času nesetřídil kontakty podle abecedy bez ohledu na skupiny. Vyhledávání kontaktů v adresáři se děje podle více písmen, takže je pohodlné a rychlé. Pokud je však adresář setříděný podle skupin, vyhledá kontakty jen ze skupiny VIP.

SMS zprávy používám v řádu několika desítek za měsíc. Největší nectností telefonu je možnost smazání rozepsané zprávy, pokud zmáčknete omylem místo pravého funkčního tlačítka tlačítko pro ukončení hovoru. Zvlášť u rozepsané dlouhé SMS to zamrzí. Siemens S45 má v telefonu paměť na 25 zpráv, jejich hromadné mazání však trvá velmi dlouho, alespoň pokud mohu porovnat se Siemensem M55. Česká T9 funguje velmi dobře, při psaní delších zpráv však pomaleji nabízí výrazy. Nepříjemná je nemožnost nastavení výchozího typu zprávy, proto je při každém odesílání SMS potřeba ještě kliknout jednou navíc.

Organizace času a další funkce

Možnosti kalendáře mi plně vyhovují. Synchronizace s Outlookem je takřka bezproblémová. Musím však v počítači schůzky a úkoly psát bez diakritiky, protože jinak by při přenosu dat do mobilního telefonu došlo ke zkomolení znaků.

Budík je opakovaný, ale občas nezazvoní. Tento problém se vyskytoval ve třech verzích firmwaru, které jsem v telefonu měl, a proto mě v současné době budí raději přítelkyně.

V zahraničí rád používám funkci změny časového pásma. Při využívání letecké dopravy se hodí mód letadlo, který deaktivuje všechny alarmy a vypíná telefon. Také oceňuji funkci Přepočet měny. V zahraničí na korunu nehledím, ale občas se hodí mít možnost jednoduchého nástroje pro zjištění výhodnosti nákupu.

Mobilní datové přenosy

Poměrně často používám wap pro zjištění informací o jízdních řádech a pro získání nejnovějších zpráv na oblíbených informačních serverech. V poslední době jsem také začal využívat wapový přístup do e-mailové schránky, který Oskar nabízí pod názvem Můj mobil. Ani při připojování počítače k internetu prostřednictvím mobilního telefonu a infraportu jsem nenarazil na problémy. Proto nemám, co bych mohl telefonu vytknout, snad jen počet záložek pro oblíbené odkazy by mohl být vyšší než deset.

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon používám od prosince roku 2001. Ve své době byl špičkou mezi telefony, nyní by již patřil do šedivého průměru. V současné době se vinou jeho opotřebení poohlížím po novém telefonu. Mé požadavky na mobil se ale prakticky nezměnily, takže pokud by se v současné době prodával Siemens S45 jako nový telefon, zřejmě by mi vyhovoval i dále a rád bych si ho opět pořídil. Mým novým telefonem však pravděpodobně bude Siemens C65 nebo CX65.

  Siemens S45 Siemens C65 Siemens CX65

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 3
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 1

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (13) Další článek: Uživatelské zkušenosti: Samsung SGH-X450

Témata článku: Siemens, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens C65, Siemens CX65, Siemens S45, Stejné tlačítko, MOBI, Prasklina, Mobil