Můj mobil: Sony Ericsson T300

(čtenářská recenze) Ačkoliv jde o levný mobil, jeho funkce jsou poměrně bohaté. Má barevný displej a lze k němu připojit externí foťáček. V této třídě se často nevidí infračervený port a e-mailový prohlížeč.
Autor: Marek Vladař

Proč jsem si koupil tento telefon

Když jsem si kupoval tento telefon, bylo na trhu sotva dvacet barevných telefonů s velmi vysokou cenou. Mě přesvědčila jak cena, tak i dobré funkce. Nakonec jsem si telefon koupil asi rok po uvedení z druhé ruky i s přídavným fotoaparátem. Barva telefonu byla černá, avšak na ostrém slunci se jako zázrakem mění na matně zelenou.

  
Telefon se nabízí ve třech barevných provedení

Konstrukce, design, ovládání

Design telefonu je tvarovaný spíše dokulata a mnoha lidem připomíná mýdlo. Mně design vyhovuje, velikost i hmotnost je také dobrá (106 × 48 × 21 mm, 101 g). Zvláště vyvedená je LED dioda schovaná za krytem. V normálním stavu si jí vůbec nevšimnete, ale čím víc je telefon vybitý, tím rychleji dioda bliká. Mikrofon stejně jako dioda není vidět. Zpracování je na velice špatné úrovni. Telefon vrže, kryty špatně doléhají a skřípání vás čeká při každém dotyku. Situaci poměrně zjemňují papírky, které si podle návodu na internetu můžete vystříhat a umístit na patřičná místa.

  

Proti klávesnici nemám sebemenší negativní připomínky – dobrý zdvih, jistý stisk, avšak odezva telefonu mohla být rychlejší. Příjemné je kontextové tlačítko pod tlačítkem YES, které vyvolává spoustu funkcí společně s nápovědou, ve které se ukrývá vše, co potřebujete. Displej je podle údajů slabinou tohoto modelu (256 barev, rozlišení 101 × 80, rozměry 30 × 24 mm), ale podle mě je dostačující barevně, kontrastně, světelně i rozměrově. Pokud bych bral v úvahu konkurenci, mohla by jí být třeba i Nokia 6610. Displej se nedá srovnávat třeba se Siemensem M55 (T300 má mnohem lepší).

  

Ovládání telefonu je celkem primitivní. Povrch telefonu je velice hladký a je vyroben z průhledného plexiskla, které se až neuvěřitelně rychle umaže. Kromě plexiskla (v nabídce jsou tři barvy: mysticky zelená, ledově modrá a rezavě červená) je telefon z plastu, který je poměrně náchylný na odřeniny. Co se týče výdrže, když jsem měl telefon nový a měl standardní nabíječku, vydržel mi i týden při běžném používání. Teď už má telefon odsloužen jeden rok a tři měsíce, proto mi vydrží asi 3–4 dny (denně 15 SMS a třikrát za týden asi tak dvouminutový hovor. K dispozici mám teď rychlonabíječku, která sice nabíjí rychle, ale málo.

 
Displej v pohotovostním režimu • hlavní maticová nabídka

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam je samozřejmě vícepoložkový. Kromě jména, e-mailu, tří čísel a obrázku si můžete čísla dělit do skupin, kterým potom jde poslat hromadně SMS, na nic jiného tam nejsou. Seznam nezobrazí čísla na SIM a v telefonu najednou a je zde funkce, při které telefon nakopíruje všechna čísla z telefonu na SIM nebo naopak. Kontakty lze odlišit vyzváněním, které má 24 hlasů (MIDI) a je celkem kvalitní. Asi jediné, co mě na seznamu štve, je, že když telefon zapnete, musíte asi 30 sekund čekat, než si načte seznam.

 
Telefonní seznam • možnosti kontaktu

Signál chytám všude. Zvuky jsou celkem kvalitní, ale v některých případech „chraptí“. SMS se mi píšou dobře, až na rychlost telefonu. Proto ani nepoužívám T9, která je obsáhlá a učí se nová slova, která můžete přidávat. Dobrý je posuvný jezdec na boku, který zrychluje psaní. SMS mohou být dlouhé a telefon odpočítává posledních 25 znaků. Zprávy se dají formátovat. Telefon podporuje EMS i Smart Messaging (pouze příjem). Zprávy můžete poslat i více lidem. V telefonu je také e-mail, Chat a MMS, které mají vše, co běžný uživatel potřebuje. Telefon podporuje i formát GIF.

 
Psaní SMS zprávy • nabídka zpráv obsahuje i MMS a e-mail

Organizace času a další funkce

Telefon má velice tichý diktafon, umožňuje záznam hovoru, má události, budíky (opakované a jednorázové), kalkulačku, stopky (až 9 časů najednou) a odpočítávání. Kalendáře, úkolovníky ani synchronizace telefon nepodporuje. U událostí bych ještě připomněl, že u nich jde nastavit datum, čas, text, ikonka (6 × 4) a připomenutí předem (před časem nastaveným na začátku). Telefon podporuje také vlastní menu. Na displej si samozřejmě můžete dát jakýkoli obrázek nebo spořič.

 
Nabídka organizátoru • k události lze přiřadit ikonu

Mobilní datové přenosy

Telefon z datových služeb podporuje HSCSD, e-maily, wap, GPRS ( 3 + 1), má hardwarový modem a infraport. Dále lze využívat profily i SIM Toolkit. Já využívám wap, GPRS a infraport. Wap i GPRS jsou celkem rychlé a stabilní, podporují obrázky a nastavení je komplikované, nastavuje se ve dvou položkách. Infraport je mírně nestabilní, ale zase rychlý.

Fotoaparát

Používám starší externí fotoaparát MCA-20 původně určený pro Sony Ericsson T68i. U fotek se dá nastavit vyvážení bílé, rozlišení 80 × 60, 160 × 120 a 320 × 240, které je ideální pro MMS, a také 640 × 480 využitelné i pro fotky do počítače. Moje dojmy z fotek jsou takové, že fotky v telefonu nevypadají ideálně, ale v počítači je to dobré.

 
Ukázkové fotografie z externího fotoaparátu MCA-20

Focenou scénu vidíte na displeji (ne jako u M55), dále vidíte stav paměti (podle rozlišení můžete uložit 14–208 fotek) a aktuální rozlišení. Zapomeňte na focení jakéhokoli pohybu, fotoaparát má veliké zpoždění. Po vyfocení je v nabídce Uložit, uložení trvá podle rozlišení 2–30 sekund. Dále Odeslat přes MMS, e-mail nebo infraport a také Otočit vpravo nebo vlevo, když fotíte „naležato“. Když zobrazíte obrázky a na nějaký kliknete, objeví se funkce Odeslat, Údaje o obrázku, Kopírovat do telefonu, Přesunout do telefonu, Odstranit a Odstranit vše.

Koupil bych si telefon znovu?

Sony Ericsson T300 používám více než rok a znovu bych si ho nekoupil, jelikož už vím, co umí – na dnešní dobu nic moc. Raději bych sáhnul po něčem vyšším, třeba Sony Ericssonu Z600 nebo Nokii 7650.

Hodnocení

  • Design: 3
  • Zpracování: 4
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 3

Podrobné parametry k tomuto telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (10) Další článek: Siemens CX70: nenápadná novinka

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 6610, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T68i, Son, Mobil, Eri, Normální stav, MOBI, Externí fotoaparát, Posuvný jezdec, Mýdlo, Barevný telefon