Můj mobil: Sony Ericsson T310

(čtenářská recenze) Sony Ericsson T310 je zástupce nižší třídy, který je vylepšenou variantou předchůdce s označením T300. Má elegantní design a za velmi příznivou cenu nabízí standardní nabídku funkcí.
Autor: Petr Bednárik

Proč jsem si koupil tento telefon

Sony Ericsson T310 je můj druhý mobil. Koupil jsem si ho jako naprostou novinku v době, kdy i barevný displej s 256 barvami byl něco výjimečného – někdy v roce 2002. Nebyla to však koupě z rozmaru a touhy být in, i když jsem se stal ve škole na krátkou dobu velice oblíbeným. Koupil jsem si ho, protože s mým zastaralým Alcatelem One Touch View jsem nemohl každodenně dobíhat odjíždějící trolejbusy. Definitivní ortel zatracení si Alcatel podepsal, když mi protrhl kapsu u mých nových jeansů, což bylo naprosto neomluvitelné. Koupil jsem tedy časopisy, prohlédl ceníky, mrknul na MobilManii a bylo rozhodnuto: Koupím si Sony Ericsson T310.

  

Konstrukce, design, ovládání

Sony Ericsson T310 mi vydrží nejdéle tři dny a to ho musím na noc vypínat a přes den moc nepoužívat. Ale už jsem si na to zvykl. Nabíjení mu trvá necelé dvě hodinky, což se dá vydržet. Minimální doba výdrže ovšem byla půl dne (při plném počátečním nabití), když jsem jedno odpoledne hrál Syndroid (mophunský arkanoid).

Tlačítka jsou poměrně malá, ale nemám s nimi problém. Joystick je dobrý. Jen mám pocit, že pohyb doleva mu dělá menší problém. Bohužel se hovor nepřijímá pouze tlačítkem YES, ale také stisknutím joysticku, což vede k nechtěným přijmutím hovoru při procházení menu či psaní SMS.

  

Telefon se mi nepodařilo poškrábat ani při mnoha nechtěných pádech. Pouze na displeji při pozorném pohledu a vypnutém displeji je vidět pár škrábanců. Mezi modrou plochou kolem displeje se okolo reproduktoru a bočního šedého tlačítka, které mimochodem vůbec nepoužívám, usazuje prach, který se mi nepodařilo odstranit. Ze spodní hrany telefonu pomalu mizí stříbrný nástřik a objevuje se bílý plast.

  
Displej v pohotovostním režimu • hlavní nabídka

Telefonování a zprávy

V telefonním seznamu chybí vyhledávání podle více počátečních písmen, ale už jsem si zvykl. Seznam posledních hovorů je proveden skvěle, u každého jména je typ a čas hovoru, ale o půlnoci všechny časy zmizí a zůstane pouze datum dne. Občas chci vědět v kolik jsem včera někomu volal, ale už se to nedozvím.

  
Telefonní seznam • nabídka zpráv • psaní SMS zprávy

Zvuk reproduktoru by mohl silnější. Například v trolejbusu je docela obtížné vůbec rozeznat, co druhá strana říká. SMS se píší dobře, snad jen tvorba vlastních slov do T9 je občas zmatená. Zvlášť se mi líbí rychlé vkládáni smajlíků z nabídky zvláštních znaků. MMS moc neposílám, ale jejich tvorba je naprosto pohodlná a jednoduchá.

Organizace času a další funkce

Používám hlavně opakovaný budík, poznámky a přehledný kalendář. Snad jen omezení na 10 poznámek je zbytečné. Časovač a stopky jsem použil jen jednou, pro mě to jsou zbytečné funkce. K zábavným položkám v menu patří Skladatel, se kterým jsem nikdy nesložil nic poslouchatelného, takže je to také zbytečnost.

   
Nabídka funkcí organizátoru • zápis nové události do kalendáře • nabídka předinstalovaných her

Daleko lepší jsou hry, zejména Minigolf (rekord 27) a stažené Black Deal (karetní Oko), Alpine Ski (sjezd nebo slalom), Synergenix Rally a výše zmíněný Syndroid. Plošinovkám a Tony Hawkovi 4 jsem na chuť nepřišel. Nejvíce ze všech omezení však mrzí nemožnost smazat jakoukoliv přednastavenou hru, melodii či obrázek, což je při malé paměti mobilu velká škoda. Mám nahrány dvě nové hry, sedm obrázků, šest melodií a volná paměť je pouze 155kB, což stačí akorát k přijmutí jediné MMS.

Mobilní datové přenosy

Jednou za čas si prohlídnu e-maily a mrknu na wap, kde se mi však některé stránky nepodaří otevřít. Víc používám infraport, přes který si do T310 nahrávám nové hry, obrázky, melodie z PC. Infraport se sám vypne po deseti minutách bez používání, takže šetří baterii. Jeho používáni je rychlé a pohodlné.

 
Wap • e-mailový klient

Fotoaparát

K Sony Ericssonům existuje externí foťáček, ale v případě displeje schopného zobrazit jen 256 barev se mi zdá, že je to zbytečnost…

Koupil bych si telefon znovu?

Sony Ericsson T310 používám 2 roky a zpětně bych si koupil na 99% znovu, protože model T610 byl na můj studentský rozpočet drahý. Dnes bych už koupil jiný telefon, ale koupě v žádném případě nelituji, protože poměr cena/výkon byl hodně příznivý.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 4
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 2
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: nehodnotím
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (32) Další článek: Více sportovních zpráv z Atén ve vašem mobilu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Alcatel One Touch View, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T310, MOBI, Mobil, Son, Eri, Nechtěný pád, Tony Hawk