Můj mobil: Sony Ericsson T600

(čtenářská recenze) Sony Ericsson T600 je stylový mobil malých rozměrů, který je nápadně podobný staršímu Ericssonu T66. Funkční výbava není příliš obsáhlá, ale běžnému uživateli postačí.

Autor: Maxim David

Proč jsem si koupil tento telefon

K tomuto malinkatému telefonku mne přivedla náhoda. Byl vystaven ve vitrínce jednoho obchůdku s mobilními telefony, ovšem za dosti nepříjemnou cenu. Po vyzkoušení jsem jím byl vyloženě nadšen. Proto padl nemalý peníz, ale čert to vem.

  

Konstrukce, vzhled, ergonomie

Můj telefon je tmavě modré barvy a je imunní vůči mírnému zašpinění. Celková konstrukce byla první půlrok bytelná a vcelku houževnatá. Telefon dokonce několikrát absolvoval nešetrný pád na beton či silnici, ale vždy to odnesl jen s nepatrnými škrábanci. Nyní po osmi měsících každodenního používání je mírná vůle na krytu baterie. To jsem ale jednoduše vyřešil. Po vysunutí krytu se ve spodní části ukážou pružné kovové západky. Ty se dají opatrně povytáhnout výš a fixují zas nějakou dobu kryt bez jakékoli vůle. Ovšem při častějším sundávání krytu bude brzy vše jak před úpravou. Krytka antény se také občas ozve nepříjemným vrzáním.

  

Přední strana telefonu je využita asi tak na 80%. Zbytečně moc místa zabírá horní čelo telefonu. Tady bych uvítal větší displej a více místa mezi klávesami. Zvyknout si je však snadné.

SIM karta se zasouvá pod baterii. Nikdy se nestalo, že by se nějak pohnula nebo uvolnila. Uchycení je opravdu velmi pevné.

Displej

Co mám napsat k displeji? Nic než to, že si nemůžu ani slovem stěžovat. Je výborně kontrastní, nedělá šmouhy jako T65, rychle reaguje a to osvětlení je jedno z nejpříkladnějších. Velikým plusem je možnost nastavení kontrastu v servisním menu. Jako lahůdka je zde i volba síly podsvícení 10-100%, takže si mohu regulovat svícení podle momentálních podmínek. Musím ale přiznat, že od 40% síly poosvětlení, také markantně narůstá spotřeba energie. Zkrátka na černobílý displej je to opravdu třída. Co mě rozčiluje, je fakt že pomalu ale jistě se pod sklíčko displeje dostává drobný prach. Konstrukce telefonu nedovoluje podomácku ho vyčistit.

 
Pohotovostní displej • hlavní nabídka

Dobíjení, baterie

Telefon nabíjím maximálně dvě hodiny. Baterie je malinká, typu Li-Ion s kapacitou 610 mAh. Za celou dobu co telefon mám, nepozoruji pokles kapacity. Indikátor ukazuje 125 hodin v pohotovosti při plně nabité baterii. Toto je hodnota se SIM kartou od T-Mobile. S Oskarem udává 118 hodin. Nejlépe je na tom Eurotel, to se mi podařilo dostat až na 134 hodin. Realita je ale taková, že velmi záleží na intenzitě signálu. Všechny tyto hodnoty mám odzkoušené při plném signálu. Při častém používání telefon vydrží dva až tři dny, při méně častém provozu až šest dní.

Ovládání

Stisk tlačítek je sice tuhý, ale velmi přesný. Při vibrování trochu rezonují. Osvětlení klávesnice hodnotím na 300%. Je viditelné i na přímém slunečním světle a ve tmě je ovládání naprostá pohoda.

  

Na boku telefonu je posuvný spínač, který zobrazuje stav telefonu a dobu výdrže baterie. Pokud na telefon nesahám, je velmi přesný (alespoň u mého kusu). Stačí však náročnější provoz a musím počítat s nepřesností zhruba o pět až deset hodin v reálné pohotovosti nižší.

Protože jsem na tento telefon přecházel z Ericssonu T65, byla pro mě naprostým překvapením okamžitá odezva na jakékoliv příkazy. Horší to začalo být, jakmile jsem měl v seznamu 150 lidí a plnou paměť na textovky. Pak je zde znatelné zpomalení, které mi trochu zkazilo počáteční nadšení. Doporučuji proto přesunout kontakty do telefonu a příchozí SMS zprávy neukládat na SIM kartu.

Menu je přehledné a žádné zbytečné komplikace neskrývá.

Volání a zprávy

Volání je bezproblémové. Seznam volání naprosto postačuje. Ikonka zobrazí typ volání a vše je pěkně pohromadě. Osobně to považuji za lepší řešení než třeba u Nokií. Chybí vícepoložkový seznam a tak se topím v hromadách čísel. Hodí se však filtrování hovorů, to je vyřešeno bezchybně. Hlasovému vytáčení moc neholduji, tudíž ho v telefonu ani nepostrádám, částečnou kompenzací by mohlo být přímé hledání kontaktu.

 
Telefonní seznam • do telefonu se vejde 250 položek

Psaní textovek je rychlé a drobné zpomalení se projeví až u dlouhé textovky. Trochu postrádám českou T9, další maličkostí je malá paměť na zprávy. Ta obsáhne jen 20 SMS (plus kapacita SIM karty). EMS obrázky mám odzkoušené se Siemensem a bez problémů fungují. Jako překvapení bylo, že telefon umí přijmout obrázek z Nokie a je možné ho použít jako pozadí. Nejde však uložit do telefonu. Jako řešení je zde možnost přijatou zprávu s obrázkem uložit na SIM kartu. Melodie uložené do EMS mi telefon vždy zkrátil.

 

Organizace času

Telefon je vybaven kalendářem. Ten je velmi praktický, obsahuje vše potřebné pro základní plánování. Ukáže týdenní i měsíční pohled a denní časový rozvrh. Událostem lze přiřadit prioritu, typ, opakování a termín kdy má telefon dát upozornění. Kalendář mi plně vyhovuje, nemohu si stěžovat.

Nechybí ani budíček s opakováním a obyčejný budík. Oba dva jdou aktivovat nezávisle na sobě což je vynikající. Stopky s pamětí na osm mezičasů, odpočítávací měřič, víc snad ani pro normálního člověka není potřeba.

 
Kalendář v měsíčním náhledu • přídání záznamu

Datové funkce

Musím přiznat, že mi zaimponovala absence GPRS a podobných technologií. Těžko bych je použil. Nemám odzkoušeno, zda je telefon i tak schopen pracovat s počítačem.

Jediné propojení se světem poskytuje wapový prohlížeč. Mnoho možností neposkytuje, nicméně uložit můžete oblíbené záložky a několik wap profilů.

Zábavné a ostatní funkce

S telefonem nuda rozhodně není, má nainstalováno pět her. Ty jsou velmi kvalitní a výběr uspokojí každého. Střílečka na zbůsob AlienScum známou z barevných Sony Ericssonů, Arkanoid, závody formulí, karty a logická skládačka. Také skladatel melodií se povedl. Nabízí spoustu možností, jak vyšperkovat melodii, škoda jen že vyzvánění není polyfonické. Zvonění je jinak velmi hlasité.

Ještě jedna drobnost která značně usnadňuje práci - vlastní menu. Vynikající věc. Do nabídky telefonu proto už moc nechodím.

 
Ukázka jedné z her • vlastní nabídka urychluje práci s telefonem

Co mi telefon dal?

Radosti. Opravdu jsem si ho oblíbil. Musím ale pokárat software. Telefon jsem kupoval s verzí R39, po měsíci se začaly projevovat výpadky signálu, zamrzání telefonu a pak přestaly jít odesílat SMS zprávy. Jako totální konec bylo hyeroglifické zobrazování znaků na displeji. Pomohl servis a verze softwaru R47. Od té doby mám klid.

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (4) Další článek: Eurotel Data Expres (CDMA) má 10 000 uživatelů

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T600, Obyčejný budík, Časový rozvrh, Eri, Normální člověk, První půlrok, Son, MOBI, Základní plánování, Okamžitá odezva, Mobil