Můj mobil: Sony Ericsson T610

(čtenářská recenze) Sony Ericsson T610 se stal po svém uvedení tím nejlepším mobilním telefonem, který se dal koupit na našem trhu. Je dodnes velmi oblíbený.
Autor: Filip Machata

Proč jsem si telefon vybral

Tento telefon jsem si oblíbil, už když jsem o něm poprvé četl recenzi. A stejně jako můj předchozí mobil Ericsson T65, po nějakém čase jsem ho měl doma.

Konstrukce, design, ovládání

S konstrukcí jsem spokojen, nikde nic nevrže a pokud ano, nikdy jsem si toho nevšiml. Jelikož ho používám už skoro rok, je zadní kryt na baterii trošku zohýbaný, ale to nemůžu brát jako výtku.

  

Design mobilu je celkem pěkný, ale nijak zvlášť mě neuchvátil. Povrch kolem displeje se velice snadno zapatlá. Kromě stříbrné jsou na trhu ještě červená a modrá varianta. Jelikož telefon nemá výměnné kryty, jediná možnost změny krytu je investovat přes tisícovku do tvrdého zásahu servisního technika. Klávesnice je opravdu dobrá, a jsem proto bez výhrad. Nově uvedené používání dvou aktivních tlačítek mi naprosto vyhovuje.

  

Už když Ericsson přešel na nové záložkové menu, byl jsem navýsost spokojen a u nových Sony Ericssonů je tomu stejně. Menu mi připadá naprosto intuitivní, a ač by se našly drobné výtky, jsem spokojen. Výborné je vlastní menu, které si můžete přizpůsobit podle sebe. Nemáte ovšem na výběr ze všech dostupných funkcí, ale můžete si vybrat z nabízených, kterých není zrovna málo. Veškeré nabídky se dají ovládat pomocí čísel a tím se velice zrychluje pohyb v menu, pokud už víte, kam máte sáhnout.

  
Displej v pohotovostním režimu • hlavní ikonová nabídka • vnořené textové menu

Co se týče výdrže, když jsem ho ještě používal pouze na volání a SMS, vydržel tak tři dny. Teď používám připojení k internetu a těžko říct, kolik vydrží, jelikož je každou chvíli v nabíječce.

Telefonování a zprávy

Jedna věc mi na Sony Ericssonech obecně vadí – nedá se hledat podle postupného zadávání písmen. Velikost seznamu mi postačuje a možnost přidat si několik dalších informací (e-mail, několik telefonních čísel) vítám. Také přidání obrázku, který se zobrazí, když vám dotyčný volá, je příjemná vlastnost. Vlastní vyzvánění lze přidat pouze ke kontaktu, ne ke skupině, ale to mi nevadí.

Zpráv SMS se vejde do telefonu 68 a další na kartu SIM. Pokud máte rozepsanou zprávu a někdo vám zavolá nebo sami vyskočíte z psaní zprávy, uloží se do Neodeslaných zpráv. Pokud vám někdo pošle číslo nebo třeba wapovou adresu ve zprávě, můžete přímo ze zprávy toto číslo vytočit, nebo uložit, respektive přejít na zadanou wapovou adresu. Upozornění na SMS lze zrušit, nebo nastavit klapnutí či šest sobě podobných zvuků. Vlastní si nastavit nemůžete. Při používání T9 si můžete vybrat, jestli psát s diakritikou, nebo bez ní, což by měly mít na výběr všechny telefony. Slova lze slovník snadno naučit, ovšem pokud telefon slovo nezná, dost to trvá, než cinkne a dá vám to najevo.

  
Náhled na telefonní seznam • tvorba SMS • čtení SMS zpráv

MMS moc nepoužívám, ale párkrát jsem nějakou poslal a neměl jsem sebemenší problémy. Menu je intuitivní a vše si můžete před odesláním zobrazit tak, jak to uvidí příjemce.

Organizace času a další funkce

Telefon je pro organizaci času dobře vybaven. Má kvalitní kalendář i úkolovník a se synchronizací s Outlookem jsem taky neměl problémy. Budík je na jedničku, jelikož máte na výběr dva: jeden jednorázový, druhý s opakováním. Jenom si nastavíte, které dny má zvonit, a jste v klidu. Pro zvonění si můžete nastavit jakoukoli melodii, kterou máte v telefonu.

  
Měsíční náhled na kalendář • nabídka událostí • zadání události

Kalendář dokáže ukázat náhled v denním, týdenním a měsíčním pohledu. Den, kde máte nějakou akci, je zobrazen tučně. V kalendáři se dá vyhledávat podle zadaného slova. Trvá to dlouho (podle počtu záznamů) a telefon vypadá, že nic nedělá. Chce to jen trpělivost.

Jedna z velice užitečných funkcí je počítadlo zpráv SMS. Schémata kompletně změní grafickou vizáž menu a lze je stáhnou z internetu. Dají se do telefonu dostat přes kabel, infraport, Bluetooth nebo přes wap. Načítání schémat trvá dost dlouho.

Mobilní datové přenosy

Telefon již více než půl roku používám k připojení na internet. Používám k tomu velice populární MSI BToes do USB, tedy Bluetooth. S Bluetooth jsem velice spokojen a jiná alternativa mi připadá nepraktická. Kabel omezuje na délce a infraport je snad ještě horší. Telefon podporuje GPRS třídy 8 (4 + 1) a při dobrém signálu a použití nějakého stahovacího programu se dostanu i na 8 kB/s. V telefonu se nastavuje připojení k internetu ve dvou různých částech menu. Je to trošku zdlouhavé. Nejjednodušší je nechat si poslat textovku ze stránek Sony Ericssonu a máte po starostech.

Telefon obsahuje také e-mailového klienta. S jinými jsem se nesetkal a tento mi přijde relativně přehledný. Problémy jsem s tím neměl, ale že bych se tam cítil nějak dobře, to se také říct nedá. Používal jsem ho většinou, když jsem čekal nějaký e-mail, a byl jsem v terénu. V případě, že bych byl mimo internet, tak bych si s ním vystačil. E-maily stahuje od nejnovějších, tedy inteligentně. Složitější je to s obsahem. Občas stáhne celý e-mail, občas jen hlavičku. Záleží to asi na jeho náladě, nenašel jsem v tom žádnou logiku. Pokud je ve zprávě nějaká příloha, tak se nezobrazí.

  
E-mailový klient nabízí vše, co si běžný uživatel může přát

Fotoaparát

Fotoaparát je integrovaný a dokáže fotit obrázky ve velikosti 288 × 352 a 120 × 160. Obrázky nejsou v nijak závratné kvalitě, záleží hlavně na intenzitě světla, ale pro telefon to stačí. Můžete nastavit i různé filtry (černobílý, sépiový, negativ) a taky lze nastavit noční režim. Ten je prakticky nepoužitelný. Fotoaparát moc často nepoužívám a za těch pár fotek musím říct, že nejsem moc spokojen.

  
Integrovaný fotoaparát • ukázková fotografie

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon mi vyhovuje po všech stránkách. Jisté vylepšení by potřeboval displej a odezva. Fotoaparát mě moc nezajímá, takže jeho kvalita mi nevadí. Příště bych si asi koupil mladšího bratříčka T630, ale kdyby nebyl, šel bych do T610 klidně znovu.

Hodnocení

  • Design: 2
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 3
  • Celkové hodnocení telefonu: 1
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (12) Další článek: T-Mobile v USA: nevěřte mapě pokrytí

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Ericsson T65, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T610, Mobil, Servisní technika, MOBI, Eri, Son