Můj mobil: Sony Ericsson T630

(čtenářská recenze) Sony Ericsson T630 patří k nejoblíbenějším mobilním telefonům u nás. Je bohatě vybaven funkcemi a vše ukrývá v elegantním, nadčasovém designu. Přečtěte si další čtenářskou recenzi o tomto úspěšném telefonu.
Autor: Pavel Maroň

Proč jsem si koupil tento telefon?

Když už můj služební Siemens ME45 nebyl dostatečně moderní a reprezentativní, rozhodl jsem se ke koupi vlastního telefonu. Hlavním požadavkem byla nenáročná obsluha, široká nabídka funkcí včetně Bluetooth a možnost jednoduché synchronizace s Outlookem.

Vzhled, zpracování, ovládání

Barevné ladění v černé se mi velice líbí. Design telefonu spojuje moderní prvky s retro prvky a tvoří kompaktní a elegantní celek. Zpracování je na špičkové úrovni a ani po přibližně tříměsíčním používání nikde nic nevrže. Telefon má asi magnesiový rám, protože se mu ani po důrazném bouchnutí o asfalt (neúmyslně) nic nestalo. Rychle se však poškrábalo sklíčko displeje, navíc je po delším hovoru „upatlané“.

  

Tlačítka z tvrdého plastu vyžadují silnější stisk. V prvních dnech jsem bojoval s joystickem. Nedařilo se mi ho stisknout a neustále jsem se pohybem joysticku nahoru připojoval na T-zones – používám T-Mobile a telefon mám od operátora. Po několika dnech mi už ale ovládání nečinilo problém.

  

Displej a menu

Displej telefonu je perfektní. Aktivní technologie, pětašedesát tisíc barev a velmi jemný rastr je znát. Podsvícení klávesnice je bílé a rovnoměrné, takže není problém ovládání i v naprosté tmě. Díky silnému podsvícení klávesnice a displeje je možné telefon použít i jako nouzovou svítilnu. Baterie je samozřejmě Li-Pol a vydrží napájet telefon v rozmezí dvou až pěti dní. Při mých čtyřiceti minutách volání a asi třiceti SMS denně se dostanu ke třem dnům. Při intenzivnějším telefonování přes Bluetooth HF se ale baterie vybije i za jeden den.

  

Menu je stejné jako u modelu T610 nebo Z600. Tedy matice dvanácti ikon, přičemž je možné volit jednoduše joystickem a stiskem potvrdit. Další úrovně už mají jen textovou podobu. Jelikož mám telefon upravený pro T-Mobile, je rozvržení menu mírně odlišné od verze pro běžnou distribuci. Rychlost a přehlednost menu mě velice překvapila. S ovládáním jsem se sžil během několika minut.

  
Displej v pohotovostním režimu • hlavní nabídka

Zprávy a telefonování

Telefon umí SMS, EMS a samozřejmě i MMS. Má také český slovník T9 se slabou slovní zásobou. Navíc se mi zdá, že se mi vlastní slova z paměti časem ztrácí. V menu zpráv jsem si také vypnul dlouhé SMS z důvodu pomalosti telefonu. Ani v klasické zprávě ale není problém být několik písmen před editorem. Nepříjemné je, že pokud vyjmete kartu SIM, o všechny zprávy z telefonu přijdete. Telefon umí samozřejmě i EMS. Výborný je čítač odeslaných SMS. Editor MMS je přehledný a pracuje se s ním stejně jako s editorem SMS. Telefon umí navíc pracovat i s e-maily. Tuto funkci ale moc nepoužívám. To stejné můžu napsat o funkci Chat – neznám a nepoužívám.

Seznam v telefonu pojme 510 záznamů. Je sice vícepoložkový, ale pět položek u jednoho jména vyčerpá pět pozic z celkové kapacity. Ale i tak mi to bohatě stačí. Záznamy začínající na Č, Ř, Š apod. se zobrazují až na konci seznamu. Vyhledávání podle řetězce znaků je hluboko v menu, jenže tato funkce nejde použít při hledání kontaktu při odesílání SMS. Co u jiných značek nenajdete je seznam posledních 30 hovorů – přijatých, odchozích a ztracených dohromady. Výborná funkce je Žádat uložení, která sama nabídne možnost uložit neznámé číslo přímo do seznamu. Kontakty mám řazené do skupin, které využívám při filtrování hovorů v profilech. Deseti kontaktům z telefonního seznamu jsem přiřadil vlastní vyzvánění.

  
Čtení SMS zprávy • práce s telefonním seznamem • náhled na kontakt

Vestavěné melodie se mi nelíbí, a tak používám stažené z wapu. Škoda, že zvonění lze přiřadit jen samostatně kontaktům a nikoli celé skupině. Zvuk telefonu je čistý, jen musíte mít štěrbinu reproduktoru přesně na uchu. Jakmile posunete telefon nahoru nebo dolů, zvuk je tlumený a špatně srozumitelný. Telefon umí vytáčet vybrané kontakty a čísla hlasovým povelem. Mimo to dokáže změnit profil a dokonce i přijmout nebo odmítnout hovor hlasovým povelem. Vše je nutné aktivovat a nahrát hlasové povely. Rozpoznávání funguje dobře, ale každému člověku se hlas postupem času mění, takže si musím nahrávat hlasové povely přibližně jednou za dva měsíce znovu. Jinak ale používám hlasové ovládání co to jde, protože třeba v automobilu je to skvělá věc.

Organizace času a ostatní aplikace

Telefon umí Javu i Mophun, takže není problém doinstalovat aplikaci nebo hru. Z javových aplikací používám skvělý Car Tools – elektronickou knihu jízd. Aplikace a hry mají sdílenou paměť s telefonním seznamem, pamětí na SMS, MMS, obrázky a zvuky. Telefon by měl mít podle manuálu 2 MB paměti, ale T630 z distribuce T-Mobilu mají paměť kvůli aplikacím menší – asi 1,2 MB, což je málo.

Často používám propracovaný kalendář. Synchronizace s Outlookem probíhá pomocí XTNDConnect PC. Zpočátku jsem měl problém s řazením, na první pozici v seznamu se mi objevovalo jméno a poté příjmení. Stačilo však nastavit prioritu příjmení před jménem a vše již probíhá hladce. Budík je jednorázový i opakovaný, využívám ten druhý. Stopky a odpočítávání času používám zřídka. V manuálu je zmínka o možnosti pořízení deseti poznámek, které jsou pro mě na nic. Výborná možnost, jak mít pod jedním kódem seznam všech PINů a hesel, je funkce Paměť kódů.

  
Měsíční náhled na kalendář • výběr z možných událostí • budík

Z osmi editovatelných profilů využívám tři. Samozřejmostí je filtr hovorů. Nastavil jsem si skupiny nebo osoby z telefonního seznamu, které se o víkendu dovolají, a ostatní mají smůlu. Výběr profilů je schován hluboko v menu, proto jsem si ho zařadil do vlastního menu.

Mobilní datové přenosy

Telefon zvládá HSCSD a GPRS. Právě kvůli stabilnímu GPRS jsem si telefon koupil. Není problém „viset“ na internetu i pět a více hodin. Samozřejmě umí wap a připojení se přes vytáčené spojení. U wapu mi vadí rozvržení displeje. Wapový prohlížeč využívá vyskakovací okno a horní část displeje je pak nevyužitá.

Fotoaparát je na nic

Kvalita snímků je žalostná a nepomůže mu ani formát XXL, kdy telefon z 288 × 352 bodů interpoluje na 640 × 480 bodů. Efekty (černobílý, negativ a sépiový nádech) jsou pak úplně zbytečné, stejně jako noční režim a možnost měnit světlost pomocí joysticku.

  
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Koupil bych si telefon znovu?

Koupit či nekoupit, toť otázka. Podle mě určitě ano. V současnosti ho seženete jen za 6 000 korun, a to se určitě vyplatí.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 3
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 4
  • Celkové hodnocení telefonu: 2
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (51) Další článek: Dancall HP 2711: hvězda, která ještě nezhasla (retrorecenze)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens ME45, Sony Ericsson T630, Vyskakovací okno, Son, MOBI, Mobil, Eri, Barevné ladění, XTND