Můj mobil: Sony Ericsson T68i

(čtenářská recenze) Sony Ericsson se stal legendou. Ve své době byl jedničkou mezi manažerskými telefony a díky tomu má mnoho spokojených uživatelů do teď. Jeden z nich vás v dnešní recenzí seznámí se svými zkušenostmi s tímto bestselerem.
Autor: Jan Řezáč

Jak jsem k telefonu přišel?

Telefon jsem si koupil ve značkové prodejně operátora na podzim roku 2002. Neměl jsem zkušenosti s tímto výrobcem, a proto jsem měl trochu obavu. Předtím jsem měl vždy Siemens. Telefon má verzi firmwaru R8A.

 

Konstrukce, design, ovládání

Design je podle mého názoru velice dobře propracovaný. Mobil je poměrně malý a padne dobře do ruky. Plasty nevydávají žádné nepříjemné zvuky ani při dlouhém používání. Ovládání je jednoduché a na malých tlačítkách dokážou bez nechtěného stisknutí pracovat i mé urostlejší prsty. Bez joysticku bych si práci s telefonem nedokázal představit, ale dost se do něj práší.

 

Displej je přiměřený velikosti telefonu, je dobře čitelný, při silnějším světle o něco hůře, ale dá se to přečíst. Má rozlišení pouze 256 barev, ale mně stačí. Po přehrání firmwaru se zrychlila komunikace telefonu s displejem, která byla u nižších verzí výrazně pomalejší. I když mám dobrý zrak, mám aktivovaný středně veliký text. Jde spíše o lepší a rychlejší orientaci, než že by se text nedal přečíst v základní velikosti.

 

Telefon nabízí informace o době, která zbývá (pohotovostní i době hovoru), ale neodpovídají skutečnosti. Výdrž telefonu se pohybuje mezi čtyřmi a pěti dny. Mám problémy vycházet s pamětí, protože je velice malá, asi 900 kB, a jde tedy zaplnit pouze 100 obrázky střední kvality.

Telefonování a zprávy

Telefonování je s tímto mobilem příjemné a jednoduché. Telefon upřednostňuje volání z paměti telefonu. I když se dá volat i po dlouhém hledání v menu z karty SIM, raději jsem si přehrál seznam do telefonu. Z paměti 510 míst využívám kolem 200 položek. Je možné přiřadit k jedné položce více kontaktů. Osobně využívám tři čísla a potom e-mail.

V automobilu využívám hlasové vytáčení, rozpoznání hlasu je s 95% úspěšností.

  
Displej v pohotovostním režimu • nabídka zpráv • pro psaní SMS je k dispozici 7 řádků

Zprávy SMS píšu pomocí T9, která má dobrou zásobu českých slov. Samozřejmě neobsahuje vše, ale seznam slov jsem si doplnil a přizpůsobil během tří měsíců. Nemusím přemýšlet nad znaky smajlíků, přímo je vkládám z nabídky telefonu. Nejsem moc velký psavec SMS, takže nevyužiji celou paměť na zprávy, ale asi polovinu, tedy kolem třiceti. MMS používám příležitostně. Bez problému zprávu vytvořím a odešlu, a to i v zahraničí.

Vyzvánění je v mobilu jednohlasé. Hlasitost mám nastavenou na předposlední stupeň a telefon zvoní dost nahlas.

Organizace času

Organizátor je pro mě dostačující. Budík je opakovaný a dá se nastavit druh vyzvánění. Velmi užitečná je položka Poznámky, kterou si mohu vyvěsit přímo na pohotovostní displej.

Nedostatkem telefonu je absence Javy, ale pokud si necháte nahrát nový firmware R8A, uvítáte jistě nové hry. Hry jsou karetní a Ballpop (něco jako Arkanoid), Erix (doporučuji), Naval fleet (lodě),Tenis a jiné.

  
Ukázka z nabízených her

Mobilní datové přenosy

Tomuto odvětví moc nerozumím, ale ani to není potřeba, protože veškeré nastavení za mě provedl operátor. Zaslal mi pouze nastavovací SMS, já jsem ji jen otevřel a nainstaloval. Je to velice šikovná věc, protože mám nastavené GPRS i MMS a nemusím luštit, co kde nastavit.

GPRS používám pouze v telefonu, přenos je rychlý a bezproblémový.

E-mailového klienta nepoužívám. Bluetooth využívám pro komunikaci s jinými telefony a pro synchronizaci s počítačem. Připojení funguje bez problému. Infraport nevyužívám, protože se mi nepodařilo navázat komunikaci s jinými telefony než Sony Ericsson.

Přídavný fotoaparát MC-25

U fotoaparátu se nemusí nic nastavovat. Pouhým připojením se na displeji objeví menu pro ovládání fotoaparátu. Jsou zde také dobré digitální triky. Fotografie je možné odeslat do počítače. Ale pozor, obrázky lze do počítače poslat pouze přes Bluetooth, nikoli přes infraport ani kabelem.

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon bych si koupil znovu, v té době to byl opravdu dobrý přístroj. Je funkcemi nabitý a některé nové modely postrádají tyto funkce ještě nyní. Je dobré, že podporuje pásmo 1 900 MHz, a doufám, že budu mít možnost jednou toto pásmo vyzkoušet.

Hodnocení 

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 1
  • Celkové hodnocení telefonu: 1-
Podrobné parametry k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (34) Další článek: Samsung SGH-i530: speciál pro olympiádu

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T68i, Jan Řezáč, Mobil, Dlouhé používání, MOBI, Son, Eri, Dobrý přístroj