Můj mobil: Sony Ericsson T68i

(čtenářská recenze) Nástupce modelu T68m doplněný o multimediální funkce. Přesto že má svá nejlepší léta dávno za sebou, stále má co nabídnout. O uživatelské zkušenosti se opět podělí jeden z našich čtenářů.
Autor: Jiří Nábělek

Proč jsem si koupil tento telefon?

Telefon jsem koupil před dvěma lety z šedého dovozu za sedm tisíc od známého z obchodu. Předtím jsem měl Sony J6 a Nokii 3310, kterou mi ukradli. V té době nebylo tolik konkurence, Nokia měla manažerské telefony moc drahé a 3410 jsem nechtěl, Siemens S55 se mi nelíbil a byl o tisíc korun dražší, tak jsem si nakonec koupil Sony Ericsson T68i.

  

Konstrukce, design, ovládání

Konstrukce telefonu mi přijde perfektní a ani po dvou letech používání nikde nic nevrže ani neskřípe. Jen baterka má půlmilimetrovou vůli po hrůzném pádu z kola při rychlosti 30 km/h. Minulý týden opět letěl u nás v domě po schodech, a to jsem se taky bál, ale vše dopadlo dobře. Ani se nerozpadl na jednotlivé díly, ale jinak jsou malé pády při vystupování z auta na denním pořádku.

 

Po prvních třech měsících se mi začala odlupovat čísla z kláves, následovala reklamace a nová originální klávesnice už drží více než jeden a půl roku. Malý problém, který mě teď trápí, je prach, jenž se dostal pod joystick a ten začíná vynechávat.

Design je dle mého názoru nadčasový. Kdo se v mobilech moc nevyzná, pořád ho chválí a chce vědět, kolik stál. Pak přijde překvapení, jelikož cena v bazarech se nyní pohybuje kolem 2 500 Kč.

Na ovládání joystickem jsem si zvykl velice rychle. Menu je řešeno maticově, vyhovuje mi, je intuitivní a i rychlost pohybu se dá snést až do doby, než telefon zaplníte SMS, obrázky a schématy. Pak se z něj stane pomalá hrůza.

 

Telefonování a zprávy

Při projíždění telefonního seznamu není rychlost dostačující a ve spěchu vždy najedu na někoho jiného, než chci. Ze začátku mě to vytáčelo, ale časem jsem si zvykl. Horší je, že když máte v telefonu hlasové vytáčení, při projíždění seznamem se na jméně, ke kterému je přiřazeno, vždy asi na sekundu zastaví. To už nevydrží ani člověk s nejlepšími nervy, a proto nepoužívám hlasové vytáčení, i když mám handsfree s rádiem. Ještě jednu věc vytknu – telefonní číslo v mezinárodním formátu se nezobrazí na jeden řádek. Zmatek byl také u řazení příchozích hovorů, kdy se to řadilo úplně chaoticky, ale to se dá jednoduchou fintou napravit.


Displej v pohotovostním režimu

Zvuk je čistý a hodně hlasitý, i vyzvánění je hlasité, ovšem vibrační vyzvánění je slabší, takže už mi několikrát utekly důležité hovory. Se signálem nemám větší problémy, výjimečně kolísá, ale při hovoru je v klidu, což je hlavní.

Zprávy se píšou na klávesnici pohodlně, nepoužívám T9 a stejně je telefon dosti pomalý. Čím delší zpráva, tím je pomalejší. Nejhorší je čekání (asi 3 sekundy) na další znak na stejné klávese, to je hrůza. S T9 se telefon skoro nedá použít pro jeho pomalost. Když mi přijde SMS, používám v nabídce Odpovědět, pak už jen napíšu, co chci, potvrdím Yes a je odesláno. V nabídce je také možnost hned volat daný kontakt, to také často používám. MMS používám zřídka, na displeji toho stejně moc rozpoznat nejde. U zpráv mi chybí jen jedna věc – nelze při psaní do zprávy vložit kontakt. Jde to jen vstupem do adresáře, kliknutím na kontextové tlačítko a vybráním pak můžete kontakt odeslat.

 
Nabídka zpráv a psaní textovky

Organizace času a další funkce

U telefonu mě také drží možnost spolupráce s počítačem, v této oblasti není jediná chybička. Nejdříve jsem používal infraport s programem FMA, aktuální verzi najdete zde. Před dvěma měsíci jsem si koupil Bluetooth MSI BToes, se kterým je synchronizace pružnější. Program je jednoduchý a jednou týdně ho synchronizuji s telefonem, přetahuji všechny SMS a archivuji. Můžu posílat SMS a telefonní adresář je samozřejmě nakopírovaný v programu. Nadchlo mě, že když jsem měl přes Bluetooth telefon propojený s počítačem a někdo mi zavolal, mluvil z repro u počítače a přes mikrofon jsem s ním komunikoval.

Na synchronizaci s Outlookem a pro ostatní zajímavé prográmky je perfektní stránka.

Program PcControl jsem zkusil jen jestli funguje a opravdu při spárování s Bluetooth si můžete přepínat písničky ve Winampu, které se zobrazí na displeji. PcControl se dá použít i pro jiné programy (PowerPoint atd.), nebo rovnou jako náhrada myšky ve Windows. Ke stažení zde.

Budík je bezchybný, poznámek by mohlo být určitě více než deset a to stejné platí o záznamu kódů, což beru jako jednu z hodně užitečných věcí. Kalendář mám synchronizovaný s Outlookem, takže drobné nedostatky jako neopakující se události mě netrápí.

Jako příslušenství mám handsfree s rádiem HPR-20 za 1 200 Kč. Vzhledově vypadá opravdu super, naladím všechny tři oblíbená rádia, z toho jedno přeskakuje, když jedu na kole. Zarazilo mě, když jsem si chtěl připnout rádio k pasu, že drát od sluchátek k rádiu byl krátký a přitom ho stačilo jen 5 cm nadstavit. Pecky hrají slušně.

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon mám již asi dva roky a dnes bych si ho už určitě nepořídil. Nechám si ho ale jako druhý telefon doma. Nyní se rozhoduji, jaký telefon bude další, zvolil jsem si hranici do 8 000 Kč. Počkám, až klesne cena Sony Ericssonu K700, Nokie 6230, Siemense S65 a pak se rozhodnu. MP3 nepotřebuji nutně přehrávat, ale rádio by se mi líbilo. K700 si pořídím, pokud je rychlý a nezpomaluje se při zaplnění. Pak možná překousnu i nedostatky, které se táhnou se Sony Ericssony již od začátku (510 čísel, vybírání jen podle prvního znaku, rotace telefonních čísel). Nokia 6230 má vše, co potřebuji, mám ale obavu, jelikož minulá Nokia mi spadla na beton a rozsypala se na součástky a pak vrzala a skřípala. Siemense jsem zatím nikdy neměl. Jsem rád, že je dobrá konkurence a je z čeho vybírat.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 4
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 3-
  • Funkce pro práci se zprávami: 3
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: –
  • Handsfree s rádiem: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 2-
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (20) Další článek: Nejlepší freewarové programy pro Symbian S60

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 6230, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Malý problém, MOBI, FMA, Mobil, Son, Eri