Můj mobil: Sony Ericsson Z600

(čtenářská recenze) Další příspěvek do soutěže Můj mobil je od uživatele, který delší dobu používá nejvybavenější véčko Sony Ericssonu, model Z600. To se vyznačuje zejména pokročilými funkcemi a netradiční konstrukcí.
Autor: Marek Hajn

Proč zrovna Z600?

Telefony Sony Ericsson používám již delší dobu, seznámil jsem se s nimi díky slavné T610, kterou jsem si velmi oblíbil. Po vyzkoušení modelu P800 jsem se vrátil zpět o třídu níž. Vzhledem k tomu, že s T610 jsem už zkušenosti měl a T630 je v podstatě to samé, sáhl jsem i přes obavy po Z600. Ta mýma rukama prošla již několikrát předtím a pokaždé jsem se zamýšlel nad její velikostí. Tentokrát jsem ale tyto myšlenky nechal stranou a koupil ji za necelých deset tisíc korun.

  

Konstrukce, design, ovládání a výdrž

Už u T610 jsem byl nadšen z pevné konstrukce a Z600 je na tom ještě lépe, ačkoli disponuje výměnnými kryty. Z600 je někdy označována za tzv. „velké véčko“. Je pravda, že oproti jiným modelům je velká, nicméně kapsu u kalhot neutrhne a alespoň nevyklouzne z ruky. Na telefonu je velmi zajímavý kloub. Myslím si, že i díky svému netradičnímu provedení je pevný a ani po delší době se nehýbe víc, než je potřeba. Další zajímavou „funkcí“ kloubu je hlasité cvaknutí v obou krajních polohách. I to dodává pocit jistoty a pevnosti kloubu, i když v některých situacích může být na obtíž.

  

Designově se mi Z600 líbí, zvlášť v zeleném krytu, který jsem si později dokoupil. Kryty jsou bohužel docela drahé.

  

Ovládání je téměř stejné jako u modelů T610/T630. Díky zkušenostem s T610 můžu oba modely srovnat. Subjektivně mi joystick na T610 vyhovuje více než pětisměrná klávesa na Z600. Je to dáno nejspíš tím, že joystick je menší než kurzorová klávesa. Pro stisknutí všech směrů potřebuje palec víc pohybu, zatímco na joysticku jen „sedí“ a naklání se do stran nebo na něj zatlačí. Na druhou stranu na Z600 se mi lépe píšou SMS díky větším tlačítkům a rozestupům mezi nimi. Boční tlačítka na Z600 jsou v jedné rovině s okolím a velmi špatně se mačkají, je potřeba vyvinout větší sílu než obvykle.

 

Telefon dobíjím jednou za dva až tři dny, podle intenzity používání.

Telefonování a zprávy

Nejdříve začnu zprávami. Už jsem zmínil, že SMS se mi na Z600 píšou dobře. Stejně tak si chválím intuitivní práci s MMS a e-maily. Stahování e-mailů mám nastaveno na každou půlhodinu a nemůžu si tuto funkci vynachválit, zvlášť když jsem někde v terénu. Jen mě mrzí, že e-mailový klient nedokáže pracovat s přílohami. Problematický je také český slovník T9 a diakritika v něm. Standardně mám diakritiku vypnutou, protože telefon zkracuje SMS na 70 znaků. Ale i tak se někdy stane, že slovník místo „a“ napíše „à“ nebo „ì“ místo „i“ a před odesláním tato znaménka neodstraní.

   
Nabídka zpráv • čtení SMS zprávy • psaní SMS zprávy

K telefonování nemám žádnou výtku: Z600 volá, přijímá hovory, dokáže je filtrovat a při zavřeném stavu i odmítnout nebo ztlumit. Nic víc nepotřebuji a hlasové ovládání poslední dobou moc nepoužívám. Adresář je vícepoložkový, vejde se do něj až 510 položek. V diskuzích se objevují nářky a nadávky na nedostatek místa v adresáři. Nejsem žádný manažer, ale i tak mám v adresáři kontaktů dost a stejně ho nemám celý zaplněný, takže mě se tento problém netýká. K tomu se vztahuje i možnost vyhledávání v adresáři jen podle prvního písmene, ani toto omezení mi nevadí.

  
Přímá volba čísla • seznam na SIM kartě a v telefonu nelze zobrazit zároveň • telefonní seznam

Třetí, nejvíce vytýkanou vlastností je nemožnost zobrazit seznam na kartě SIM a v telefonu zároveň. Kartu SIM mám prázdnou a nepamatuji si, kdy naposledy jsem se do seznamu na ní díval, takže ani tohle není pro mě minus.

Jedinou vadou je podivné řazení seznamu volání. Jednotlivé hovory jsou v něm řazeny hodně chaoticky. Dokud jsem na internetu nenašel trik, jak se toho zbavit, docela mi to pilo krev.

Displej na jedničku

Displej na Z600 je oproti tomu na T610 nepatrně větší a hlavně je aktivní. Pozná se to především na věrnosti barev, kontrastu, jasu displeje a při pohledu ze strany – na T610 nevidíte nic, displej Z600 vidíte v plné parádě. Bohužel ani aktivní displej neřeší problém „přímého slunce“. Pokud vám slunce svítí do zad, na displeji neuvidíte téměř nic.

 
Displej v pohotovostním režimu • hlavní nabídka

Mobilní datové přenosy

Ze všech komunikačních funkcí mě asi nejvíce uchvátilo Bluetooth. Pořídil jsem si BT headset a USB adaptér do počítače, s oběma Z600 spolupracuje perfektně. Zvlášť synchronizaci a programy FMA a PC Control si nemůžu vynachválit. Než člověk projde všechny funkce, zabere to dlouhé zimní večery. Bluetooth mám zapnuté pořád a na výdrži se to nijak neprojeví.

Hodně používám GPRS a to všechny jeho možnosti, které nabízí. Z600 mám jako modem pro připojení počítače na internet. Pomocí Bluetooth toto spojení funguje perfektně i přes počáteční problémy s nastavením. Velmi často používám wap, každou půlhodinu do telefonu stahuji e-maily a sem tam pošlu nějakou tu MMS.

Fotoaparát a ostatní funkce

Integrovaný foťák je jednou z mála funkcí, které využívám minimálně, hlavně díky jeho velmi špatné kvalitě. Když už ho použiji, tak jedině proto, abych vyfotil něco do MMS. Ale že bych fotky archivoval, to ne.

  
Ukázka fotografií

Často si hraji s Javou a Mophunem. Více mi vyhovuje Mophun, hry jsou rychlejší a kvalitnější. Je až s podivem, že mi 2 MB paměti stačí, ale zatím si nestěžuji. Když tak lze paměť rozšířit na 3 MB. Polyfonního vyzvánění si užívám, co to jde, a odlišuji si pomocí něj i kontakty. Ráno mě budí jak běžný, tak opakovaný budík. Skladatele, záznamník a jiné drobnosti používám minimálně, stejně tak organizér. Papírový mi zatím vyhovuje víc.

  
Plošinovka v Mophunu • také javové hry si lze s telefonem zahrát

Pořídil bych si telefon znovu?

Určitě. Jsem s ní naprosto spokojen a v podstatě mi nic nechybí. Vzhledem k tomu, že limit článku je přísný, rád zodpovím vaše dotazy v diskuzi.

Oznámkujte svůj telefon

  • design: 2
  • zpracování: 1
  • klávesnice: 2
  • displej: 1
  • pohodlné ovládání: 1
  • výdrž: 2
  • funkce pro telefonování: 2
  • funkce pro práci se zprávami: 2
  • organizace času: 2
  • mobilní datové přenosy: 1
  • vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 3
  • celkové hodnocení telefonu: 2

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (93) Další článek: Také Slovensko hledá svou SuperStar

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson Z600, Eri, Mobil, Son, FMA, MOBI, Přímé slunce