Multiplayerové hry útočí!

Vývojáři z České republiky se pomalu začínají prosazovat a tvoří opravdu kvalitní hry. Posledním hitem se u nich staly multiplayer hry. Multiplayer se pomalu stává hitem uživatelů, kteří prostě musí mít všechno.

Možnosti multiplayer her

J2ME má velice omezenou možnost multiplayer her. Většina telefonů totiž zvládá pouze velice jednoduché HTTP - získání informací. Tohle lze využít třeba pro tahové hry. Některé J2ME telefony mají speciální knihovny pro sockety, ale vývojáři se zatím drží dělání multiplayer her pro telefony s HTTP, aby jejich hra měla větší podporu. Na J2ME vidíme v multiplayer zatím pouze tahové hry typu dáma, piškvorky, lodě a další, což ale zatím nevyčerpává možnosti mobilní Javy a v nejbližší době můžou přijít nové a lepší hry.

V Symbianu můžeme mít i velice kvalitní akční hry, které se můžou hrát buď po infraportu (nutné je, aby na sebe byly přístroje namířeny) nebo po Bluetooth (maximální vzdálenost 10 m). V neposlední řadě je to hra po internetu a výměna pomocí socketů (výměna v reálném čase tam i zpět). Na Symbian jsme zatím viděli třeba auta v reálném čase po Bluetooth a další vychytávky, bohužel mobilních telefonů není zase tolik, aby se hry masově rozšířily.

Nové multiplayer hry

Lodě - Duel Sea battle

Nejprve se musíte registrovat na stránkách gralig.net/duel. Jakmile se registrujete a stáhnete hru do mobilního telefonu, tak může začít samotné hraní. Při hraní se snažíte najít soupeřovy lodě. Jakmile jeho loď zničíte, tak se na vašem radaru ohraničí. Hra je velmi propracovaná, a tak jsou zde třeba animace výbuchu lodě, apod. Velice kvalitní hra od českého vývojáře Graliga.

     

Dáma a piškvorky

Další multiplayer hrou z českého pole je hra od Cotopie (www.cotopia.com). Jsou to dvě hry v jednom, přičemž registrovat se stačí pouze jednou. Hra je ale ve fázi postupného tvoření a finální verze teprve vyjde.

Chatujte při hraní

Vývojáři často do multiplayer her dávají chat (důkazem jsou obě výše zmíněné hry, ale i další hry od zahraničních vývojářů). U taktických her jako jsou lodě se to velice často vyplácí, protože se vytvoří komunita lidí, kteří se znají a znají soupeře tak dobře, že dokážou odhadnout, kam bude například hrát.

Budoucnost multiplayer her

Pro příznivější vývoj multiplayerových her je potřeba masového rozšíření mobilních telefonů s mobilní Javou, což by mohlo přijít do několika let. Další věcí jsou masivní multiplayer tahové hry, které by již mohly velice brzy přijít. Důkazem je třeba připravovaná Bitva o Středověk od vývojářské skupiny RedBoss developers. Hra by měla být pro většinu barevných mobilních telefonů s Javou (barevné telefony Nokia, Siemens, Sony Ericsson a další). Taková hra by mohla mít kapacitu od 1 000 - 10 000 hráčů. Betaverze této hry by mohla přijít již v průběhu řijna, ale počkejte si a pro více informací sledujte Mobilmanii!

Diskuze (12) Další článek: Alcatel OT 331 – král lowendů (test)

Témata článku: , , Multiplayer, Multi, Kvalitní hra, Grál, Beta této