MWC 2012: čtyřjádra, cloud a ruská zmrzlina

Nejdůležitější akce mobilního světa se kvapem blíží. Čeká nás hromada novinek, z nichž některé už unikly na internet. Na co se můžeme těšit?

Letošní mobilní událost roku klepe na dveře a vás jistě zajímá, na co se můžeme těšit. Zatím to není stoprocentní, ale podle internetové šeptandy bude nejvíc rušno na stánku Nokie, HTC a LG. Na startu kongresu 27. února vyrazí z Plaza de Espanya směrem k zákazníkům i několik černých koní. Zajímavé novinky přiveze Acer a Huawei, naopak Samsung na Barcelonu už neklade takový důraz a vyrazí cestou vlastních předváděček. Charakteristickými rysy letošních novinek budou čtyřjádrové procesory, nová verze Androidu Ice Cream Sandwich a všudypřítomný cloud. 

Nokia

O Nokii je v posledních týdnech hodně slyšet. Dbá na marketing Lumií a propaguje výhody spojenectví s Microsoftem. Také proto jsou očekávání velká. Nokia se nechala slyšet, že v Barceloně představí nejméně šest novinek, polovina z nich mají být smartphony. Jistý je start Lumie 900 v evropské verzi. Telefon si už odbyl svou premiéru na lasvegaském CESu, pochlubit se mohl podporou sítí LTE, které v USA zažívají boom. LTE ale není v ČR aktuální a zatím se stejně neví, zda LTE Nokia do „devítistovky“ vůbec integruje.

Tečku za epochou Symbianu by mohla udělat Nokia 803, pokračovatelka oblíbené N8 a designový ekvivalent N9, respektive Lumie 800. Hlavním tahákem novinky bude opět nadstandardní 12MPx fotoaparát, podle dostupných informací telefon poběží na aktuálním Symbianu Belle (více v tomto článku). Spekuluje se o Windows Phonu pro začátečníky s ještě nižší cenou než v případě Lumie 710, pravděpodobně se bude jmenovat Lumia 600.

Krom „odlehčené“ Lumie 710 se mluví i o vylepšené verzi s možným jménem Lumia 730. Smartphony pravděpodobně doplní trojice hloupých S40 přístrojů: Asha 202, 203 a 302. Telefonů bude zdá se požehnaně, jak to bude s prvním finským tabletem? Představí Nokia tablet s Windows už v Barceloně? Nedáváme tomu příliš velké šance.

Samsung

Po vzoru Applu bude zdá se jihokorejský výrobce pokračovat cestou soukromých akcí. V katalánském hlavním městě nechystá Samsung ani jednu tiskovou konferenci. Zcela jistě se tak v Barceloně nedočkáme očekávaného modelu Galaxy SIII, ani dalších důležitých novinek. Snad zde Samsung „vypustí“ alespoň vylepšený Galaxy S II  Plus a low-endový Galaxy mini 2.

Klepněte pro větší obrázek
Uniklá tisková fotografie Samsungu Galaxy S II Plus

Galaxy SII Plus zůstane designově nezměněn, měl by dostat silnější dualcore procesor s taktem 1,5 GHz a nejnovější verzi Androida s označením Ice Cream Sandwich s grafickou nadstavbou TouchWiz. Telefon si podle všeho zachová WVGA Super AMOLED Plus displej, žádná změna k vyššímu rozlišení by se konat neměla.

Po představení nejlevnějšího korejského tabletu Galaxy Tab 2 v Praze se naděje fanoušků na další nové produkty ubírají právě směrem tabletovým. Podle prvních informací by se v Barceloně měl objevit nový desetipalcový tablet, který zkombinuje výhody stávajícího Galaxy Tabu 10.1 a prvního tabletofonu Galaxy Note, od kterého si vypůjčí speciální kapacitní stylu. Novinka by se mohla do portfolia zařadit pod názvem Galaxy Note 10.1.

Sony

Na veletrhu MWC už najdeme bývalý Sony Ericsson s největší pravděpodobností pouze pod samostatným názvem Sony. Obě společnosti dokonaly potřebné právní úkony k úplnému rozchodu, Japonce to stálo více než miliardu eur. O to větší důvod vynaložit úsilí, aby se budoucí smartphony Sony Xperia lépe prosazovaly na trhu. Xperii S už známe, Sony s ní uchvátilo americký veletrh CES.

Úplnými novinkami však budou minimálně dva smartphony: Xperia P známá pod kódovým jménem Nypon a Xperia U, ke níž se první informace na internetu objevily pod hlavičkou modelu Kumquat. Druhá jmenovaná má mít velmi blízko vlajkové lodi Xperia S, a to jak výbavou, tak i designovým provedením. Půjde tedy o podobný vztah, jako byl mezi loňskými modely Xperia Arc a Neo. Xperia P má být ještě o něco levnější model, pravděpodobně náhrada za povedenou Xperii Ray. Všimněte si mimochodem, jak nám ze zatím tajných novinek krystalizuje nové produktové názvosloví. Klíčové slovo (Xperia) + odlišující písmeno (například S). Kde se asi Japonci inspirovali?

Klepněte pro větší obrázek 
Možná podoba modelu Sony Xperia U (foto: SEMCBlog)

V souvislosti se značkou Sony se šušká také o uvedení prvního jejího telefonu se systémem Windows Phone. Stejně jako u dvoujader, Sony i zde zvolilo vyčkávací taktiku. Uvidíme, jestli Japoncům Windows Phone ve verzi Tango bude stačit, nebo si raději počkají až na podzim, kdy by měla být představena nová vývojová verze mobilních oken.

HTC

Iniciativy se tak mohou chopit Taiwanci, kteří do Španělska přivezou čtyřjádrový smartphone. Jeho parametry prosákly už loni, to se ještě předpokládalo, že se mu bude říkat HTC Edge. Později se kódové jméno změnilo na dobrodružnější Endeavour, podle posledních informací by novinka na trhu měla vystupovat jako HTC One X. Tak či onak, papírově působí jako zápasník těžké váhy: quadcore čip Nvidia Tegra 3 s taktem 1,5 GHz, 1 GB RAM, 4,7pakcový displej s rozlišením 1280 × 720 bodů, 8 MPx fotoaparát s Full HD videem a HTC Sence s Androidem 4.0.

Přístroj by měl disponovat vestavěnou uživatelskou pamětí 32 GB a slotem na microSDHC karty, tedy možností paměť zdvojnásobit. Endeavour si poradí s nastupující technologií LTE i HSPA (14,4/5,76 Mbit/s). Všeobecně se nástupce modelu HTC Incredible a novinka HTC Villle. Ten by mohl by disponovat dvou jádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon s taktem 1,5 GHz, displejem s uhlopříčkou 4,3” a rozlišením qHD. Zevrubný rozbor najdete na blogu Dotekománie.

Klepněte pro větší obrázek
PlayStation hry na HTC? To nezní špatně • Zdroj: Android and Me

Blogeři upozorňují také na velkou novinku, co se týče mobilního hraní. HTC se prý chystá oznámit PlayStation certifikaci pro své smartphony. A také na novou službu pro streamování hudby. Už dříve unikly snímky dvoujádrového HTC One S a nejnovější spekulace hovoří o jednodušším jednojádru HTC One V. Vše opět pod taktovkou nejnovějšího Androidu 4 Ice Cream Sandwich.

LG

Jedním z hlavních taháků bude placka s názvem Optimus Vu. Přímý konkurent Samsungu Galaxy Note bude mít 5palcový IPS displej s rozlišením 1 024 × 768 a poměrem stran 4 : 3, dvoujádrový 1,5 GHz procesor, 1 GB RAM a 8 Mpx fotoaparát s Full HD videem. Zapomínat nesmíme ani na NFC. Tento přístroj tedy můžeme považovat za minitablet či přerostlý telefon. Duši mu vdechne Google se svým Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG Optimus Vu: Korejci inspirací sami sobě • Zdroj: helloadam100.blog.me

Potvrzen je LG Miracle s Windows Phone. Tohle Mango má mít čtyřpalcový WVGA (800 × 480 bodů) displej postavený na technologii IPS NOVA a 1GHz procesor Snapdragon. K tomu 5MPx foto se schopností natáčet 720p video, přední VGA kameru, Wi-Fi, Bluetooth, ale také NFC, které aktuální verze 7.5 neumí. S jeho podporou se počítá až pro Windows Phone 8. Více zatím nevíme, vzhledem k výbavě bude rozhodující cena, za kterou bude LG svůj „zázrak“ prodávat.

Klepněte pro větší obrázek
Krom Androidu myslí LG i na Windows • Zdroj: pocketnow.com

Loni na MWC zazářil model Optimus 3D, letos, zdá se, přijde Optimus 3D 2. Vylepšený má být především displej. Novinka má být tenčí, lehčí, výkonnější a hlavně umět proniknout do třetího rozměru, tak jako v případě loňského modelu. Pohánět ho bude opět Android. Novou vlajkovou lodí LG by se potom mohl stát model X3, který nabídne dokonce čtyřjádrový procesor.

Motorola

Z tábora Motoroly příliš informací nemáme. Pravděpodobně můžeme očekávat model Motorola Milestone 4 (Droid 4 modifikovaný pro Evropu). Jde o nejtenčí QWERTY smartphone s Androidem (jak jinak), který si rovněž odbyl svou premiéru v hříšném městě Las Vegas.

V rovině spekulací se nachází smartphone s mobilním čipem Medfield od Intelu. Snad by měl mít Super AMOLED displej s poměrem stran 16 : 9 a rozlišení 1 280 × 720 bodů. Vzhledem k tomu, že pro Motorolu byl primární nedávný CES, uvidíme, zda si ještě nějaký trumf schovala v rukávu i na MWC.

Acer, Huawei a další

Značka, se kterou si mnozí spojí hlavně cenově dostupné notebooky, míří se svým smarphonem CloudMobile do Evropy. Bude mít nejnovější verzi Androida, 4,3" HD displej, Dolby zvuk a tloušťku pod centimetr. Název CloudMobile se údajně odvíjí od vlastní cloudové technologie/služby Aceru. Dle spekulací bude přístroj představen už za pár týdnů v Barceloně, na trh ale dorazí až ve třetím čtvrtletí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
„Mrakomobil“ od Aceru • Zdroj: GSMArena.com

Také Číňané budou vystavovat na Světovém mobilním kongresu. Očekáván je tablet MediaPad 10 a smartphone Ascend D1 Q. Písmeno Q v názvu znamená quadcore a D, že jde první model řady Diamond. Krom čtyř jader se mluví o 4,3palcovém displeji s vysokým rozlišením a 1 GB RAM. Jedním z nových produktů pravděpodobně bude ještě desetipalcový tablet, který nabídne výkonnější hardware než menší sedmipalcový bratříček. Obě novinky posviští na Androidu.

Světový mobilní kongres (MWC) se letos koná od 27. února do 1. března. Svou značku s ním spojily desítky společností, takže výčet novinek bude zcela jistě mnohem obsáhlejší. Stejně jako v minulých letech budeme přímo v centru dění a o novinkách přineseme komplexní zpravodajství.

Diskuze (11) Další článek: Nokia Lumia 710: tichá síla v pozadí [recenze]

Témata článku: , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One S, HTC One V, HTC One X, HTC One X+, Huawei Ascend D1, Huawei Mediapad 10 FHD, Huawei Mediapad 10 FHD 8GB 3G, Huawei Mediapad 10 Link, LG Optimus, LG Optimus 3D, LG Optimus Vu, Motorola Milestone, Nokia Asha 202, Nokia Lumia 730, Nokia Lumia 900, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Mini, Samsung Galaxy Mini 2, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 10.1, Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 Edition)