MyKronoz ZeTime je spojení dvou světů. Tyhle hodinky mají displej i skutečné rafičky

Uživatelé denně řeší dilema, zda dají přednost klasickým nebo chytrým hodinkám. První varianta má stále nepřekonaný design, nespočet variant, odolnost, trvanlivost, výdrž baterie se měří na roky, ale zobrazuje pouze čas, případně datum. Varianta druhá láká na chytré funkce, spolupráci s mobilem a haldu senzorů, ale výdrž se v nejhorších případech měří na hodiny, a když chcete vědět, kolik je hodin, musíte rozsvítit displej (nebo ostřit na always-on displej s mizerným kontrastem).

Dnes testované hodinky MyKronoz ZeTime (na fotkách vidíte variantu Premium Titanium/Black 44 mm) si berou to nejlepší z obou světů. Mají klasické kovové rafičky, takže na první pohled vidíte, kolik je hodin. Ale pod nimi je displej, na kterém se prohání notifikace z mobilu a další chytré funkce.

Skvělé je, že obě části jsou synchronizované, takže čas je stále stejný (a díky synchronizaci mobilu se sítí naprosto přesný), ale také mohou pracovat samostatně. Resp. když dojde šťáva energeticky přece jen náročnější chytré části, rafičky krouží dál. Napadá vás, že rafičky mohou někdy zakrývat důležitý obsah na displeji? Naštěstí to napadlo i výrobce, takže se rafiky ve správný moment rozestoupí (a je to opravdu zajímavé divadlo).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na první fotce je ukázka „podsvícení“, kdy se pod skutečnými rafikami ukáží i cirtuální, takže odečtete čas i za tmy. Následují ukázky připravených ciferníků. Pokud vám nevyhovují, v aplikaci si poskládáte vlastní.

Ze Švýcarska do Číny

Design patří v oblasti chytrých hodinek k tomu lepšímu a líbivějšímu, zvláště příplatková verze Premium vypadá skvěle a výrobce si vyhrál i s barvami a materiály řemínků. Ve srovnání s klasickými analogovými hodinkami je tělo viditelně mohutnější, ale to je pro smartwatch typické. Materiály jsou kvalitní, zpracování precizní, pouzdro je z nerezové oceli (tedy relativně těžké) a vodotěsné do pěti atmosfér.

Ciferník chrání tvrzené sklo Gorilla Glass a funguje skvěle. Zatímco po měsíci nošení jsou na řemínku vidět stopy nošení, ocel získala pár nevyhnutelných šrámů, na sklíčku nevidím jediný škrábanec. Podle nápisu na dýnku vznikal design ve Švýcarsku, montovala Čína.

Sportovci, hledejte jinde

I když je na spodní straně optický senzor pro měření srdečního tepu, hodinky postrádají GPS a jakékoliv sportovní funkce. Je to škoda a z hlediska prodejní strategie trochu podivné rozhodnutí, právě sport je podle statistik jedním z hlavních motivů pro nákup chytrých hodinek. Ale pro sportovce má MyKronoz jiné modely, tady se musíte spokojit s fitness základem – počítání kroků a sledování spánku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Se sportovními hodinkami Samsung Galaxy Sport a Garmin Fénix 5S Plus srovnáváme spíše kvůli velikosti, MyKronos ZeTime ale sportovní ambice nemá.

Hodinky mají uzavřený systém, takže zapomeňte na dodatečné aplikace, změníte si pouze ciferník. Ale aspoň je výběr docela košatý a navíc si můžete v aplikaci poskládat vlastní – zvolíte si, jaké widgety se zobrazí, vyberete pozadí, rafičky, design ciferníku. Praktické.

ZeTime v akci

Ovládání hodinek je specifické, kombinuje tlačítka, otočnou korunku a dotykový displej. Názornější než dlouhý slovní popis bude video, rovnou také uvidíte systém v akci, můžete vysledovat rychlost reakcí, způsob práce s notifikacemi, uvidíte tanec ručiček i „podsvícení“:

Aplikace ZeTime slouží pro nastavení hodinek, cílů aktivity, budíků (a dalších tipů Připomínek), přehledně si v ní prohlédnete grafy aktivity, pohodlněji než v hodinkách zde vyberete ciferník, určíte, které aplikace z mobilu vám budou posílat notifikace do hodinek, je zde nápověda atd. atd.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace ZeTime ve verzi pro Android. Hodinky můžete používat také s iPhonem.

Baterie vydrží cca tři dny, pokud vypnete chytrou část s displejem, rafičky zvládnou ukazovat čas asi měsíc. V praxi se to hodí v případě, že baterii zbývají jednotky procent, hodinky vypnete a rafičky bezpečně vydrží do večera.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nabíjí se dodávaným pukem s konektorem microSD v podstavě.

Silnou stránkou ZeTime je možnost volby. I v českých e-shopech, které dostupnou paletu obvykle omezují na pár základních variant, si můžete vybrat zda chcete „dámskou“ 39mm verzi, nebo větší s průměrem 44 mm, zda chcete levnější základ, nebo si připlatíte za efektnější Premium. To vše v několika barevných variantách s cenou začínající na 3 600 Kč, špičková varianta ZeTime Elite s kovovým páskem přijde na 7 300 Kč.

Plusy a minusy

+ kombinace displeje a skutečných rafiček
+ design, zpracování, materiály
+ stabilita připojení, odzkoušeno s více telefony (Huawei P20 Pro, HTC U12+, Samsung Galaxy Note 9)
+ výběr ciferníků a možnost poskládat si vlastní včetně vlastního obrázku na pozadí
+ vodotěsnost (ale s koženým páskem se asi stejně koupat nepůjdete)
+ kontrastní displej
+ snadno vyměnitelné řemínky

- pouze pasivní notifikace, na které se nedá reagovat
- absence GPS a sportovních funkcí
- vyšší hmotnost
- nemožnost doinstalovat aplikace
- nový budík nastavíte pouze přes aplikaci

MyKronoz ZeTime ve zkratce

  • testovaná varianta má průměr ciferníku 44mm, existuje i 39mm verze
  • rozměry a hmotnost: 44 × 39 × 12,8 mm, 80 g, šířka řemínku 22 mm
  • 1,05" TFT displej s rozlišením 240 × 240 pixelů
  • optický senzor pro měření tepu
  • vodotěsnost do 50 m (5 ATM)
  • výdrž baterie: cca 3 dny, s vypnutou chytrou částí vydrží rafičky kroužit asi měsíc
  • konektivita: Bluetooth LE
  • kompatibilita: Android, Apple iOS
  • fitness funkce: měření tepu, krokoměr, výpočet kalorií, odhad vzdálenosti
Diskuze (7) Další článek: Bude stačit firmwarový update? Samsung Galaxy S10 by se měl naučit 25W nabíjení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , Notifikace, Premium, Apple IOS, TFT displej, Displej, Nespočet, Varianta, MyKronoz ZeTime, Škrábanec, Švýcarsko, Aplikace, ? Displej, Bluetooth Le,