MyPictures: Nakreslete si logo na svého Ericssona!

Máte mobilní telefon Ericsson T65, T39, R520 či T68 a nudí vás stále stejná loga? Vyzkoušejte MyPictures přímo z dílny SonyEricsson. Jde o povedený program zasluhující bližší popis.

V minulosti jsem dost dobře nechápal, proč se těm Nokiistům tak líbí měnitelná loga. Zaujal mne však až program Logo Manager, který umožnil (a stále ještě umožňuje) nakreslit si logo své vlastní, podle nálady či inspirace. I když jsem Nokii v té době nevlastnil, nakreslil jsem si jen tak několik výtvorů. O to víc mne potěšil program MyPictures, jakýsi Logo Manager pro Ericssony. Jde o zdařilý program po všech stránkách, proč si o něm tedy nepovědět víc? Zaslouží si to.

Za zkoušku nic nedáte

Hned na úvod je třeba poznamenat, že MyPictures je freeware, pochází přímo z dílny SonyEricsson a je určen pro mobilní telefony Ericsson T65, T60 (ten se však u nás neprodává), T39, R520, T68 a SonyEricsson T68i. MyPictures si můžete stáhnout zde, velikost je 1,15MB. Program se neinstaluje ani nerozbaluje, jde o jeden spustitelný soubor. Zároveň si stáhněte soubor s několika desítkami ukázkových obrázků (pro T68, T39 a R520 a T65).

Kreslím kreslíš kreslíme

Hned na úvod si zkuste otevřít soubor s ukázkovými obrázky.

Okno programu je přehledně rozděleno na několik částí. Vlevo je výčet všech obrázků v souboru, uprostřed je jeho náhled a vpravo náhled včetně mobilního telefonu (ten lze vybrat). V dolní části jsou pak informace od autora obrázků.

Chcete-li si vytvořit vlastní obrázek, založte nejprve vlastní soubor s databází obrázků (Soubor-New). Pak zvolte Insert – New Picture. Následuje zadání jména a rozlišení. To je u každého modelu jiné:

  • T39 – 73 × 26
  • R520 – 73 × 39
  • T65 – 73 × 39
  • T68 – 101 × 80

Po odsouhlasení otevře program okno pro editaci obrázku.

Jak známo, mobilní telefony Ericsson mají displej s podporou čtyř odstínů šedi (T65, T39 a R520), nebo jsou barevné (T68). S tímto program samozřejmě počítá a tak nejsme omezeni jen na černou a bílou. Kromě T68: ke snazšímu vybarvování velkých ploch o určitém odstínu užívejte paletu šedobílých kombinací, ušetří spoustu práce. Myslím, že není třeba popisovat každé tlačítko zvlášť, upozorním jen na tři důležité: Mono Dirther, GS Dirther a Color Dirther. Program totiž umí importovat barevné obrázky (buď z *.BMP nebo *.GIF) a ty je před odesláním nutné převést do odpovídající barevné hloubky. Pošlete-li totiž třeba do T39 barevný obrázek, byť v odpovídajícím rozlišení, telefon nehne ani brvou. Mono Dirther zkonvertuje obrázek jen do černo-bíle, a to pro model T60. GS Dirther Pro T39, R520 a T65 do stupnice se čtyřmi odstíny šedi a konečně Color Dirther pro T68 do 256-ti barevné stupnice. Je záhodno, aby byly obrázky před importem do programu už ořezány v daném rozlišení – ušetří to spoustu práce. Jste-li se svým výtvorem spokojeni, klepnutím na OK vás program vrátí do hlavního okna s náhledem mobilního telefonu.

Hurá na displej!

Existuje několik způsobů, jak dostat svůj výtvor na displej mobilního telefonu. Nejjednodušší je propojit mobil s počítačem pomocí datového kabelu, ten ovšem každý nevlastní, stejně jako infraport. Zde program opět příjemně překvapí. Obrázky je možno exportovat do klasického *.GIF obrázku a ten můžete na disketě vesele přenést ke kolegovi či kamarádovi s infraportem či kabelem. Vlastníte-li nějaký (opravdu jakýkoli) kapesní počítač, můžete využít i jeho infraportu. Obrázek zkopírujte do PDA a odešlete jej na infraport. Kombinace iPAQ 3760 a T39m funguje bez nejmenších problémů. V PDA tak můžete mít celou hromadu svých oblíbených obrázků. Další způsob přenosu obrázku do mobilu umožní naši operátoři, a to díky WAPu. Nakreslený obrázek umístěte na svou WAPovou stránku a prohlížečem v mobilu jej stáhněte. Pravda – musíte umět vytvářet WAP stránky :-)

Vždy něco nového

Jak jsem se zmínil v úvodu, obrázek na displeji mobilního telefonu nepovažuji za životně důležitou věc. Některé obrázky jsou však roztomilé a rád si občas nějaký nakreslím. Jen tak pro radost. A proč ne?

Otázka do diskuse: Jak často měníte loga na svém telefonu? Tvoříte si své, nebo si je necháváte zasílat? Kolik jste ochotni za jedno logo zaplatit?

Diskuze (27) Další článek: Jak se liší nový komunikátor Nokia 9210i od staršího modelu?

Témata článku: , , Ericsson T65, Log, Logo, Eri