N-Gage: One – staňte se vyvoleným bojovníkem

Není pochyb o tom, že bojové hry jsou pro N-Gage jako stvořené. Toho si jsou vědomi i vývojáři a nyní se k nám dostala do rukou bojová hra, která byla již dlouho před vydáním označována jako revoluční.
Možná se vám již stalo, že jste spustili hru a vzhled postavy, za kterou jste měli hrát, vám naprosto nevyhovoval. To se v One nestane, protože herní postava je plně ve vašich rukou. Před tím, než se vrhnete do víru soubojů, musíte svou postavu vytvořit. Máte na výběr, jestli chcete být muž či žena, barvu pleti a tři vzhledy obličeje. Poté se dostanete na celkový vzhled. Chcete být punker s fialovým čírem na hlavě? Nebo motorkář se vším, co k tomu patří? Nebo snad jen obyčejný kluk či dívka z ulice? Vše je možné, ve hře máte na výběr z nepřeberného množství doplňků a jak budete postupovat hrou, budou se vám stále odemykat nové a nové.

Když si ale budete vybírat vzhled své postavy, budete si muset pamatovat, co se vám líbilo a co ne, protože nemáte možnost náhledu. Ve chvíli, kdy chcete zkusit, jak bude vypadat některý díl a svou postavu do něj oblečete, automaticky se svlékne předchozí díl. Když se vám nový díl líbit nebude, musíte si ten starý znovu najít. Jako minus bych také viděl, že v jednu chvíli můžete mít uloženou jen jednu postavu. Jakmile vytvoříte novou, předchozí se smaže.


I takto můžete ve hře vypadat • věřte nebo ne, ale toto je skutečně dívka • náš člověk v akci

Naučte se bojovat

Žádný učený z nebe nespadl a proto je v One připraven tréninkový mód. V něm si může každý vyzkoušet všechny údery a postoje. Můžete si vybrat, co přesně chcete trénovat, a váš protivník se podle toho bude chovat. Když si zvolíte, že chcete trénovat jen údery, tak soupeř jen stojí a nechá se mlátit. Pokud zvolíte, že chcete trénovat bránění, soupeř na vás útočí. Na výběr máte šest různých druhů tréninku. Bohužel ale chybí jakýkoli popis, jak chvaty, které máte trénovat, provádět. Místo zjištění správného postupu v dané situaci pak spíš zkoušíte, co udělá která kombinace kláves.


Výběr tréninku • kam se podíváme? • a jde se na to

1…2…3…Fight

Souboje si můžete vychutnat ve třech módech: Duel, Přežití a Příběh. Hra je svižná a během soubojů je jen velmi málo času na odpočinek. U základních soupeřů si vystačíte jen s jednoduchými údery, jak se ale budete probojovávat dále, budete narážet na stále obtížnější soupeře. Budete muset použít komba neboli speciální údery. Na výběr jich máte velké množství a stejně jako u oblečení se vám nové odemknou, jak budete postupovat v příběhu. Některá komba jsou jednoduchá (stiskem jen pár kláves), jiná se ale skládají třeba i z postupného tisknutí jedenácti kláves za sebou. Ve hře budete mít jen málokdy dostatek času na stisk tolika kláves v těsném sledu, aniž by vás soupeř nějak neuzemnil. Chce to tedy hodně tréninku. Při souboji si můžete také volit, jaký postoj zaujmout. Na výběr je postoj útočný, normální a obranný. Způsob boje se v každém z nich liší. Postoje lze libovolně přepínat i během souboje.


Co se bude dít? • seberte ho • výpis speciálních úderů

Kdo je nejlepší?

Hru, která by neměla multiplayer, si lze v dnešní době jen těžko představit. Ani One není výjimkou. Své síly můžete změřit se svým kamarádem přes Bluetooth, nebo s kýmkoli přes N-Gage arenu, kde se teprve určí, kdo je tím nejlepším bojovníkem.


Ohledy se neberou ani na něžné pohlaví • chvilka napětí před zápasem •
do našeho seznamu přibyl nový chvat

Plynulá elegance

Grafika hry je skutečně velmi povedená. Ačkoli je hra plně 3D a detaily postav jsou skutečně velmi propracované, neobjevuje se žádné zasekávání obrazu, jak je tomu u jiných 3D her. Není tím tedy narušen průběh souboje, v němž by každé zaškubání mohlo mít za následek ztrátu koncentrace a tím i případnou prohru.


Bojuje se i na letišti • zápas je za námi • hned je tu další

One je skutečně výborný titul jak po stránce hratelnosti, tak hlavně po stránce technického zpracování. Doporučuji ho všem milovníkům bojových her, ale myslím si, že si jej s chutí zahrají i ostatní hráči, kteří tento žánr nemají příliš v oblibě. One se prodává za cenu kolem 25 eur.


Plusy a minusy

+ grafika
+ možnost úpravy vzhledu
+ hratelnost
+ obtížnost

– zpracování úpravy vzhledu
– možnost mít jen jednu postavu
– popis u tréninku

Další displeje

 

Váš názor Další článek: Eurotel dnes představí 3G, sledujte MobilManii

Témata článku: , , , Nokia N-Gage, STAN, Boj