Na čem poběží nové Samsungy? ARM představilo nové CPU a GPU

Společnost ARM představila nová procesorová jádra a nové grafické čipy, které by se brzy mohly objevit i u připravovaných high-end modelů od Samsungu, jmenovitě tedy u letošního Galaxy Note 7 Edge či u Galaxy S8, který je plánován na první polovinu příštího roku.

A jaké budou největší přednosti nově představených součástí? Očekává se lepší výdrž na jedno nabití, kvalitější grafika pro virtuální a rozšířenou realitu, se kterou se pojí i maximální grafický výkon bez většího dopadu na baterii. Při natáčení 4K videí bude možné pořizovat až 8Mpix snímky, celkově vzato, se smartphonem uděláte více a na jedno nabití vydrží déle. Nezní to ale až moc idealisticky?

Klepněte pro větší obrázek
ARM představil svůj high-end „lineup“ pro příští rok. Rychlejší a výkonnější procesorové jádro a grafický čip

Pro příští rok si ARM připravil nové procesorové jádro Cortex-A73. Oproti letošní generaci A72 má přinést o 30 procent větší výkon a o 30 procent menší energetickou zátěž. James Bruce, ředitel divize Mobile Solutions ARM, se k novému jádru vyjádřil takto: „Když se podíváte na letošní Cortex-A72, trvalý výkon byl nižší, než maximální výkon, protože jsme narazili na tepelné limity telefonů. Cortex-A73 je vyroben 10nm technologií a navržen tak, aby mohl trvale běžet na maximální výkon.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Hlavní výsady nového procesorového jádra a porovnání výkonu a energetické efektivity se staršími modely řady Cortex

Jádro si zatím licencovalo několik světových polovodičových výrobců, včetně HiSilicon, Marvell a MediaTeku. A, i když Samsung u svého posledního vlajkového čipsetu Exynos 8890 použil vlastní jádra Exynos M1, mohou být v budoucích procesorech Exynos nahrazena právě jádry Cortex-A73.

Oba výrobci totiž již několik let spolupracují v oblasti mobilních grafik. Samsung si vlastní grafické čipy nevyrábí a u vlastních Exynosů se spoléhá výhradně na čipy od ARM. Je tedy téměř stoprocentní že se u jeho budoucích modelů dočkáme i nově představené grafiky Mali-G71. Spadá do architektury „Bifrost“ a nabídne až o 50 procent vyšší výkon při současném 20% vylepšení energetické efektivity.

Grafický čip má dále vylepšenou paměť pro zpracovávání obrazu ve vysokém rozlišení a podporuje i multi-sample anti-aliasing. Ten se má projevit v lepším prokreslení obrazu a má dále minimalizovat i případnou pixelizaci obrazu.

Via Cnet, Anandtech

Diskuze (12) Další článek: Asus Zenfone 3: hezčí, rychlejší, dospělejší [Computex]

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 7, Osmijádrový exynos, GPU, CEM, Arm Cortex, Marvel, Grafický výkon, Artemis, Samsun, Bifrost, Pře, Anandtech, Sam, Největší přednost, Procesorové jádro, Nov, Samsung Next