Na co se nejčastěji ptáte v Mobilitách

Dnes a zítra se budeme věnovat dotazům, na které se nejčastěji ptáte redakce časopisu Mobilit. Možná zde i vy najdete odpověď na „ten svůj“ problém.
Dnes a zítra se budeme věnovat dotazům, na které se nejčastěji ptáte redakce časopisu Mobilit. Možná zde i vy najdete odpověď na „ten svůj“ problém.

Potvrzení o doručení textovky

Jaké je správné použití žádosti o potvrzení o doručení krátké textové zprávy v sítí Paegas. Mám napsat *stav# a hned psát zprávu, nebo mám napsat za *stav# mezeru a teprve poté psát textovku?

Mezera při psaní žádosti nehraje žádnou roli. Zpracuje se vždy tak, že v příchozí zprávě je odstraněn pouze kód a všechny znaky za ním již jsou normálně zobrazeny. Mezerou se tudíž ochuzujete o jeden znak zprávy.

U Paegasu před textovku napište *stav#, u EuroTelu YYYY, u Oskara *not# nebo *n#.

Odblokování mobilů

Často se ptáte, kde je možné odblokovat mobilní telefon. Kontakt na konkrétní firmu vám neporadíme, doporučujeme však hledat na Internetu. Stačí zadat v některém z jeho vyhledávačů (Centrum, Atlas, Seznam atd.) slovo „odblokování“ a můžete vybírat.

Na webové stránce Mobilit (mobility.cpress.cz) existuje rubrika se seznamem firem nabízejících odblokování. Mějte ovšem stále na mysli, že každý zásah do telefonu někým jiným než autorizovaným servisem pro vás znamená ztrátu záruky. Pokud se rozhodnete pro odblokování svého mobilu, vybírejte si firmy, které vám za funkčnost telefonu po odblokování ručí a nabízí určitou záruku.

Záhadné slovo firmware

Každý mobil obsahuje na kartě SIM čip, který řídí jeho činnost. Současně obsahuje také paměť, kde je uložen řídící operační systém mobilu. A právě operačním systémům pro elektronická zařízení se říká firmware (ať jde o mobil, myčku nádobí nebo třeba počítačovou tiskárnu). Přepisovatelná paměť umožňuje také dohrát nové verze firmwaru. Tím se odstraňují chyby, ale málokdy přidávají nové funkce.

Takže shrnutí jednou větou: firmware je software, který řídí mobilní telefony a jiná elektronická zařízení.

E-mail přímo z mobilu

Je možné si na nějaké wapové stránce aktivovat e-mailovou adresu?

Mobility: Ano, například na stránce http://www.yourwap.com/. Tato služba v anglickém jazyce se ovládá z webových stránek, ale některá nastavení je možné provádět také přímo z wapového prohlížeče. Abyste si e-mail aktivovali, na titulní stránce zvolte položku Sign up a jazyk, kterým s vámi bude služba komunikovat (máte na výběr angličtinu nebo němčinu). Po vyplnění formuláře získáte e-mailovou adresu ve tvaru uživatelské_jméno@yourwap.com. K této e-mailové schránce můžete přístupovat ze stejné wapové adresy, jen se při vstupu přihlásíte volbou Login.

Zvonění na vaše přání

Hledám webovou stránku, na které se dají stáhnout loga a vyzváněcí melodie pro mobilní telefon Nokia 3210.

Mobility: Největší nabídku log u nás můžete najít na webových adresách www.nabit.cz a nokia.funlife.cz, ze kterých si můžete na telefon nechat logo zdarma rovnou poslat. Naši slovenští čtenáři se ovšem nechávají často slyšet, že zasílání log z této adresy funguje pouze pro telefony v českých sítích. Je to pravda a nezbývá tedy nic jiného, než využít podobné služby v zahraničí.

Můžete vyzkoušet služby na adrese go.to/mobilephonemelodies, kde najdete loga a také vyzvánění pro telefony značky Nokia, databázi vyzvánění pro mobily Siemens a Ericsson a také programy pro tvorbu vlastních vyzvánění do telefonů výše jmenovaných značek. Databázi log pro přístroje Siemens je možné najít na adrese www.exit99.cz/s25/soft/logos-s25_01.htm. Další databáze vyzvánění pro již jmenované značky mobilů jsou např. na adrese www.yourmobile.com, odkud si můžete nechat poslat melodie zdarma přímo na mobil, ovšem pouze pro telefony značky Nokia. Do přístrojů ostatních značek – Siemens a Ericsson – je třeba melodii zadat podle předlohy ručně. Pouze ruční přepsání nabízí i web www.mobile-melodies.com.

Zprávy zdarma

Zajímalo by mě, kde bych si mohl na Internetu aktivovat zasílání textovek se zprávami zdarma.

Mobility: Podívejte se na server, jenž se zabývá shromažďováním veškerých odkazů na služby, které jsou v síti Internetu zdarma: www.zdarma.cz. Je zde možné nejen aktivovat mnoho různých druhů služeb, které vás zajímají, ale také využít některých méně známých SMS bran a najít další a nové internetové adresy, na kterých jsou dostupná loga a vyzvánění pro mobilní telefony.

Dvě čísla na jedné kartě?

Koupil jsem si kartu Oskara. Po jejím vložení do telefonu (Ericsson A1018) jsem na displeji viděl indikátor linky 1 a v menu jsem mohl přepnout i na linku 2. Co to znamená? Jak tuto službu můžu používat?

Mobility: Oskarovy karty SIM jsou u nás jako první připraveny využívat funkci ALS, což můžeme volně přeložit do češtiny jako podporu dvou telefonních čísel na kartě SIM. Tato služba je prozatím pouze příslibem do budoucna. V současnosti ji Český Mobil svým zákazníkům nenabízí.

Podpora dvou telefonních čísel na kartě SIM funguje tak, že si v menu mobilního telefonu zvolíte telefonní číslo, které bude právě aktivní. Z tohoto telefonního čísla můžete volat (volajícímu se zobrazí toto telefonní číslo). Přijímat hovory ale můžete na obě dvě telefonní čísla – telefon vás vždy upozorní, které telefonní číslo je voláno. Ideální využití této služby je v případě, kdy chcete mít jedno telefonní číslo pro svoje obchodní a pracovní partnery a druhé pro přátele.

Diskuze (2) Další článek: Tři karty v jednom mobilu

Témata článku: Nokia 3210, MOBI, Mobility, Mobil