Na Harvardu vytiskli baterii o velikosti zrnka písku

Všechny fantastické věci, které smartphony umí, mají jedinou chybu. Že si je nemůžeme užívat dost dlouho. Na vině jsou baterie, ale blýská se na lepší časy!

Rostoucí výkon mobilních telefonů vyžaduje větší přísun energie, ale protože vývoj baterií už roky prakticky stojí na místě, jediný způsob, jak více energie do mobilu dostat, je použít větší baterku. To znamená, že naroste buď tloušťka mobilu, nebo jeho ostatní rozměry. Tlusté krabice nikdo v kapsách nosit nechce, a tak vznikají tenké, ale čím dál větší tabletofony. Vyrobit 6" mobil není žádný pokrok a kvůli bateriím jde vlastně jen o takovou znouzectnost. Opravdovým pokrokem by bylo vyrobit zařízení, které si zachová vysoký výkon i rozměry dříve běžných kapesních telefonů, a výdrž se nesníží.

Podle výzkumu Harvardské univerzity by k tomu mohl pomoct 3D tisk. Zatímco při práci s pevnými materiály pro výrobu elektrod už nebylo možné velikost baterií příliš snížit, tekutý inkoust vědcům práci usnadňuje, jelikož může procházet extrémně tenkými tryskami a ihned po jejich opuštění ztvrdne do finální podoby. Studie tak podle hlavní autorky, profesorky Jennifer Lewis, neovlivní pouze metodu pro výrobu baterií, ale i jejich velikost.


Pod mikroskopem: baterie vyrobená pomocí 3D tisku

První elektrody vyrobené pomocí 3D tisku jsou užší než lidský vlas a celá baterie je velká jako zrnko písku. Měla by být schopná jeden den pohánět miniaturní lékařský implantát o velikosti včely. Metoda výroby je sice odlišná, ale princip baterie se neliší od standardního typu Li-Ion a v budoucnu by nová technologie mohla být využita i pro výrobu baterií ve spotřebitelské elektronice, tedy i v mobilních telefonech.

Diskuze (42) Další článek: Corning: příští Gorilla Glass bude antibakteriální a antireflexní

Témata článku: , Velikost, Jediný způsob, Implantát, Tryska, Zrnko, Harvard, Lewis, Hlavní autor