Na Internet přes mobil? To opravdu jde?

Na Internet a k e-mailu se dostanete odkudkoliv, kde má signál váš mobilní operátor. Není nutné sedět doma u telefonní linky; ale to již asi víte. Co v současnosti naši operátoři umožňují a jak se připojit k Internetu?
O datových přenosech pomocí mobilních telefonů se v současné době začíná hovořit čím dál tím častěji. V televizi se na vás valí reklamy typu, když nemůžu být se svým synem, tak se podívám na video v reálném čase přes Internet, apod. Co ale v současnosti naši operátoři doopravdy umožňují? Série našich článků o datových přenosech vám pomohou udělat si obrázek o datech přes mobil v Česku.

CSD aneb buďte šneci, nebuďte quick

CSD aneb Circuit Switched Data je běžný datový přenos v síti GSM, který používá rychlost buď 9,6 kb/s a nebo 14,4 kb/s. Tato rychlost je garantovaná a neměnná. CSD datový přenos probíhá na jednom timeslotu, který slouží pro přenos dat, jak směrem k uživateli, tak směrem od uživatele. V ČR podporuje rychlost 14,4 kb/s pouze EuroTel ostatní dva operátoři nabízejí přenosovou rychlost 9,6 kb/s. Ačkoliv se tato přenosová rychlost zdá býti dosti nízká, tak může existovat mnoho případů, pro které je dostačující.

Tip: Pokud něčemu nerozumíte nebo si nejste jisti některým z pojmů, doporučuji přečíst naše starší články:

K čemu je CSD přenos?

Typickým příkladem je WAP. Pokud si přejete rychle získat nějakou krátkou informaci, je WAP vcelku dobrým a levným řešením (pokud víte, kde tuto informaci hledat). Další příklad je posílání a stahování e-mailů. Pokud vlastníte telefon, který má přímo zabudovaného poštovního klienta (např. Benefon Q, Panasonic GD93 nebo SONY CMD-J5/Z5), tak již nepotřebujete žádná další přídavná zařízení. Jediné, co musíte udělat je nastavit parametry připojení a informace o jeho poskytovateli. Mnohem pohodlnější je však práce s e-maily na přenosném počítači či na notebooku. V tomto případě se však hodí zakoupit si mobilní telefon s infračerveným portem (IrDA), abyste nemuseli s sebou kromě mobilu a notebooku či PDA nosit ještě datový kabel.

Kdo může využívat datové přenosy

Kromě uživatelů předplacené služby Go mohou data využívat v ČR všichni uživatelé sítí GSM (GO má jen WAP). Aktivace datových služeb je zcela zdarma (alespoň těch nejzákladnějších). Pokud patříte mezi zákazníky Paegasu, tak pro připojení k Internetu můžete využít přímo poskytovatele, který má přípojný bod v síti Paegas (např. VOL), a to zdarma. Za datové spojení pak platíte stejně jako za běžný hlasový hovor Paegas-Paegas. Jestliže patříte mezi uživatele EuroTelu, tak je vaše situace o něco komplikovanější – buď můžete zdarma využívat datové přenosy, s tím, že budete platit 6 Kč/min. (bez DPH) a nebo si můžete zdarma aktivovat službu EuroTel Data, která vás přijde na 195 Kč měsíčně, ale datové hovory vás pak přijdou pouze na 2 Kč/min. (bez DPH). Trochu nevýhodu mají uživatelé sítě Oskar, kteří zatím musí hledat přípojný bod v některé jiné síti, například u Českého Telecomu. Díky tomu, že je však možné se připojovat pomocí ISDN protokolu, tak je navázání spojení prakticky stejně rychlé jako při připojování v rámci dané mobilní sítě.

HSCSD aneb pekelně rychlá data

Dalším, podstatně rychlejším, způsobem, kterým lze v mobilních sítích přenášet data, je HSCSD (High-Speed Circuit Switched Data), který podporuje v ČR pouze EuroTel. K takovémuto datovému přenosu však potřebujete náležitě vybavený telefon, kterých v současné době na trhu vskutku není mnoho. Jsou to Nokia 6210 a Siemens S40. Nabídku pak doplňuje PC karta (PCMCIA) Nokia Card Phone 2.0 a v brzké době má přijít Ericsson R520. Cena za toto spojení je u společnosti EuroTel naprosto totožná s cenou za běžné CSD spojení.

Celý datový přenos probíhá tak, že telefon obsadí celkem 4 timesloty, což zvyšuje přenosovou rychlost na úctyhodných 4x14,4 kb/s (rychlost je opět garantovaná a neměnná). Z těchto čtyřech timeslotů je vždy alespoň jeden použitý pro příjem či vysílání dat. To, kolik timeslotů přiřadíte tomu kterému směru, si musíte zvolit ještě před navázáním spojení.

Jak zvolit druh HSCSD spojení

Spojení jeden timeslot (14,4 kb/s) od vás a tři (43,2 kb/s) k vám je ideální pro stahování souborů či běžné brouzdání po Internetu. Pokud vlastníte doma analogovou telefonní linku s analogovou ústřednou, která vám umožní připojit se maximální rychlostí 33,6 kb/s, pocítíte rozdíl v rychlosti dost výrazně. Kromě toho jde o ISDN přenos, takže na rozdíl od běžné pevné telefonní linky, se vám nestane, že by přestala „téct“ data. Také navázání spojení trvá o poznání kratší dobu (řádově několik vteřin).

Pokud naopak chcete data posílat, tak je pro vás vhodné spojení dva timesloty od vás a dva k vám. To se může hodit zejména pro upload vašich webových stránek či posílání e-mailu s objemnější přílohou (jako např. fotografiemi z digitálního fotoaparátu).

Poslední způsob, tedy dva timesloty od vás a dva k vám se může hodit v případě, že si potřebujete s někým vyměňovat zhruba stejný objem dat. Typickým příkladem může být synchronizace dat s firemní databází.

Jestliže potřebujete být připojeni delší dobu a během vaší práce s Internetem se vaše požadavky na připojení změní, tak se vám vyplatí se odpojit a sestavit si nové, více vyhovující, spojení.

V dalším článku si povíme něco o GPRS a také o tom, kdy se vyplatí použít HSCSD a kdy GPRS.

Diskuze (5) Další článek: Eurotel: je lepší Tandem nebo Go?

Témata článku: , , , , , , Nokia 6210 Navigator, Panasonic GD93, Siemens S40, Pře, Speed circuit, MOBI, Mobil,